Hopp til innhold

Sanner innrømmer: Valgresultatet kan stikke kjepper i hjulene for kommunereformen

Senterpartiet, reformens største motstander, har nå over dobbelt så mange ordførere som Høyre.

– Kan påvirke framtiden til reformen

DEBATT: Jan Tore Sanner sier i Politisk kvarter at et flertall av lokalpolitikerne vil endre på kommunegrensene.

– Det er klart at maktfordelingen i Kommune-Norge kan få betydning for hvilke kommuner som fortsetter arbeidet med å slå seg sammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i Politisk kvarter.

Ørsta og Sortland er eksempler på kommuner der Høyre har mistet ordføreren og påtroppende makthavere ikke ønsker sammenslåing.

– Vi skal selvfølgelig bremse den enorme sentraliseringen som regjeringen legger opp til, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Stopper utredninger

Trygve Slagsvold Vedum

INGEN TVIL: Trygve Slagsvold Vedum vil ikke slå sammen kommuner.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

«Bedre tjenester» og «sentralisering» er ord som går igjen når Sanner og Vedum diskuterer kommunesammenslåing. Det som i hvert fall er sikkert nå er at sammenslåingsspørsmålet blir lagt helt dødt i flere av kommunene der Senterpartiet har makta.

– Vi sier helt klart at vi skal slutte å bruke penger på utredningsprosesser til noe vi ikke tror på. Utredningsarbeidet har blitt en tidstyv. Det er ikke vits med mange konsulentrapporter når folk ikke vil ha det, mener Vedum.

– Morgendagens utfordringer

Sanner hevder derimot at lokalpolitikerne ønsker å se på nye kommunestrukturer, også politikere i Senterpartiet.

– Et flertall av lokalpolitikerne ser at kommunestrukturen fra 1965 ikke er svaret på dagens og morgendagens utfordringer. Det er ikke slik at Senterpartiet er imot sammenslåing alle steder. Tvert imot jobber de mange steder systematisk og godt for å skape nye kommuner, sier Sanner.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger