Så feil tok ekspertene om boligprisene

2016 skulle bli året da boligmarkedet roet seg ned. I Oslo hoppet prisene i stedet opp 23,3 prosent. Nå frykter ekspertene boligboble.

Boligpriser

Boligprisene steg langt mer enn forventet i 2016, og skal ifølge ekspertene fortsette å stige i året som kommer.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

For ett år siden spådde Eiendom Norge at boligprisene i Norge skulle stige med 3–5 prosent.

Dagens Næringsliv spurte 25 eksperter om det samme. De dristigste spådde en prisvekst på 5 prosent, mens flere trodde toppen var nådd og at prisene skulle være uendret.

I dag kom fasiten: Prisene har steget med 12,8 prosent på landsbasis. I Oslo er økningen hele 23,3 prosent.

Frykter boble

BEKYMRET: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen

Swedbanks sjeføkonom Harald Magnus Andreassen frykter boligboble i Oslo.

Foto: NRK

Swedbanks sjeføkonom Harald Magnus Andreassen er blant ekspertene som bommet kraftig på sin spådom for boligprisene i 2016.

– Jeg undervurderte nok effekten av de lave rentene, og så har økonomien gått litt bedre. Særlig har arbeidsmarkedet utenom oljeregionen vært i bedring, forklarer han til NRK.

Han sier at særlig veksten i Oslo har vært større enn hva markedet ellers skulle tilsi, og viser til at det verken har vært stor økning i inntekt eller stor nedgang i arbeidsledighet.

– Jeg mistenker at vi er inne i en bobletilstand der forventninger om videre prisøkning har ført til at mange ønsker å komme inn på markedet. Når prisene har steget såpass, er det selvfølgelig en nedsiderisiko, sier han.

Fryktet økt arbeidsledighet

Eiendomsmeglerbransjens boligstatistikk for desember 2016.

Christian Vammervold Dreyer la i dag fram Eiendom Norges boligprisstatistikk for 2016.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Eiendom Norges administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer sier den uoversiktlige situasjonen høsten 2015 gjorde det vanskelig å spå fjorårets eiendomspriser.

– Man ventet høyere arbeidsledighet over hele landet, ikke bare på Vestlandet og i Agder-fylkene. Vi hadde også en uoversiktlig flyktningsituasjon, og visste ikke hvilken effekt det ville ha, sier han.

– Nå ser vi, med fasiten i hånden, at norske husholdninger vel knapt har hatt bedre råd enn de hadde i 2016. De har benyttet de rekordlave rentene og det gode lønnsnivået til å handle boliger, forklarer Dreyer.

Laster innhold, vennligst vent..

Venter fortsatt vekst

Selv om prisene vokste over all forventning i fjor, tror ekspertene fortsatt at markedet vil roe seg.

– Vi forventer fortsatt vekst i boligprisene, men det kan roe seg ned fram mot sommeren. Mye er tatt ut gjennom 2016, og veksten vil nok bli en del mer avdempet i 2017, sier Nordea Markets' sjeføkonom Kjetil Olsen til NRK.

Han tror boligprisene vil stige 5 prosent nasjonalt og 10 prosent i Oslo i året som kommer.

– Vi starter året med få boliger for salg, og det kommer til å være press i markedet de første månedene. Så vil dette modereres utover året, tror Dreyer, som spår 10–12 prosent vekst i markedet i 2017.

Huseiernes Landsforbund venter en prisvekst på 7-9 prosent i året som kommer. Også Norges Eiendomsmeglerforbund tror prisene vil stige, og viser til den lave renten og at det er for få boliger til salgs.

Denne høsten har eiendomsmeglerkjedene vært under hardt press etter avsløringer om lokkeprising av boliger i Oslo. – De høye avvikene mellom salgspris og prisantydning skyldes ikke bare oss, sier meglerne selv. NRK har fått et innblikk i den hektiske meglerhverdagen.

Se minidokumentaren «Meglerne» om den kraftige boligprisveksten i Oslo.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger