Hopp til innhold

Fortsatt kraftig vekst i boligprisene i Oslo

Rekordstor prisvekst i desember gjør at boligprisene i Oslo steg med 23,3 prosent i fjor. Også på landsbasis ble 2016 et år med sterk prisvekst, selv om det fortsatt er store regionale forskjeller.

Boligprisene steg med 1 prosent fra juni til juli, viser sesongjusterte tall fra Eiendom Norge.

For første gang har prisene i boligmarkedet steget i hele siste kvartal. I Oslo koster boligene nå 23,3 prosent mer enn for ett år siden.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Prisveksten på landsbasis fra desember 2015 til desember 2016 er den kraftigste tolvmånedersveksten siden juni 2009, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

På landsbasis steg prisene med 12,8 prosent. Til sammenligning var veksten 5,0 prosent i løpet av 2015.

Selv i desember måned, en måned der prisene vanligvis går ned, var det en sesongjustert prisvekst på 1,1 prosent i landet.

– Siste kvartal er normalt et kvartal med negativt fortegn. Vi har nå en prisvekst gjennom hele siste kvartal. Det har vi aldri hatt siden vi startet rapporteringen i 2003, sier Dreyer.

Hett boligmarked i Oslo

– 2016 kommer til å ligge der som et av de sterkeste årene prismessig for boligmarkedet i Norge, sier Dreyer.

Boligene i hovedstaden ble revet bort også i desember. I snitt lå boligene der ute på Finn.no i bare 15 dager før de ble solgt. Lengst ventetid hadde de som solgte bolig i Aust-Agder, der snittboligen ligger ute i 152 dager før salg.

Også i pris er det fortsatt store regionale forskjeller. Mens prisene stiger i Oslo, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Tromsø, falt prisene i Stavanger med 2,6 prosent.

Laster innhold, vennligst vent..

– Vil snu i Stavanger

Eiendom Norge tror veksten vil avta i 2017, men at prisene i hovedstaden vil fortsette å stige med mellom 10 og 12 prosent.

Bransjeorganisasjonen tror boligmarkedet i Stavanger vil nå bunnen og stige med mellom 1 og 3 prosent i året som kommer.

Kjetil Olsen sjeføkonom i Nordea presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi på en pressekonferanse.

Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen tror Oslo vil få en prisvekst på 10 prosent i 2017.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Nordea er mer forsiktige i sine vurderinger, og spår en nasjonal prisvekst på 5 prosent i løpet av de neste 12 månedene.

– Oslo vil igjen ha en sterkere utvikling, med en prisvekst på 10 prosent gjennom 2017. Andre regioner vil påvirkes av omstillingen i norsk økonomi, i Rogaland venter vi for eksempel at prisene vil stå på stedet hvil, sier sjeføkonom Kjetil Olsen til NRK.

Fortsatt vekst

Carl Geving

Carl Geving i NEF tror prisene vil fortsette å stige i 2017.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Hovedårsaken til at prisene vil fortsette å stige, er den lave renten, ifølge Norsk Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Renten trumfer alt. Forutsatt en stabilt lav rente gjennom 2017 og en relativt stabil inntektssituasjon, vil det være høy kjøpekraft i boligmarkedet også i 2017, sier NEFs administrerende direktør Carl O. Geving.

– I pressområder med boligunderskudd vil kampen om objektene gi vedvarende prispress, og vi frykter tilsvarende tendenser som i 2016, sier han.

Denne høsten har eiendomsmeglerkjedene vært under hardt press etter avsløringer om lokkeprising av boliger i Oslo. – De høye avvikene mellom salgspris og prisantydning skyldes ikke bare oss, sier meglerne selv. NRK har fått et innblikk i den hektiske meglerhverdagen.

Se minidokumentaren «Meglerne» om den kraftige prisveksten i Oslo.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger