Hopp til innhold

Så eksplosjonen fra niende etasje

18 år gamle Joachim var på jobb i niende etasje i bygget overfor Regjeringskvartalet da det smalt. Med mobiltelefonen fikk han fanget Høyblokka sekunder etter eksplosjonen.

Høyblokka sett fra R5, sekunder etter eksplosjonen

Joachim var i R5-bygget da bomben gikk av i regjeringskvartalet. Bildet er tatt like etter.

Foto: Joachim

Joachim var på jobb for et firma som oljebehandler gulv, og sto ved vinduet i niende etasje i R5-bygget, ved siden av VG-bygget, da bomben smalt.

Klokken 15.22: En bombe plassert i en bil går av ved regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Hele første etasje i hovedbygget blir blåst ut i eksplosjonen.

Joachim

Ute på plassen foran Høyblokka så Joachim etter sårede å hjelpe, før han kom seg i sikkerhet. Like etter ble han sittende å trøste en butikkansatt fra nærliggende butikk.

Foto: Martin H. W. Zondag/NRK

Åtte personer er så langt bekreftet døde etter bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet.

– Det var ganske sjokkerende, det var mange tanker som gikk gjennom hodet. Jeg trodde det var et jordskjelv, og så at store bjelker ble kastet i retning bygget vi var i, sier Joachim.

– Det jeg husker best er smellet, at vi mistet fotfestet, og bygget svaiet frem og tilbake.

Trykkbølgen pulveriserte vinduer oppover i alle etasjene og knuste også vinduer i VG-bygget og andre bygg på andre siden av plassen.

Store røykskyer steg opp rundt kvartalet, forvrengt metall og knust glass lå spredd i gatene.

Tok bilder med telefonen

Etter å ha tatt bilder med telefonen, løp Joachim ut av bygget, og ned til fremsiden av bygget, som vender mot Høyblokken, der Statsministerens kontor ligger, i tillegg til blant annet Justisdepartementet.

Der ble han møtt av et kaotisk og urovekkende syn.

– En annen av kollegaene mine stod i telefonen for å fortelle at det hadde gått av en bombe, og en annen holdt på å gi førstehjelp til en som hadde blitt skadet. Han blødde fra hodet og kneet, forteller 18-åringen til NRK.no.

Høyblokka sett fra R5, like etter eksplosjonen

Joachim forteller at det var sjokkerende å oppleve smellet på nært hold.

Foto: Joachim

R5-bygget huser Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAK), Kommunal-, Landbruks- og Kulturdepartementet og flere andre departementer, og fikk mange vinduer blåst ut av trykkbølgen etter at bomben gikk av i Grubbegata.

– Jeg sto ved vinduet da det smalt, og så det med en gang da bomben gikk av. Jeg reagerte instinktivt med å ta et bilde med telefonen, før en vakt sa at vi måtte komme oss ut av bygget, sier Joachim.

Panisk stemning

Nede i garasjeanlegget i R5-bygget var stemningen nærmest panisk, da det oppstod problemer med å åpne døren ut til parkeringsplassen.

– Jeg røsket opp et nødhåndtak, og sammen med ni–ti andre mennesker gikk vi ut. Deretter ringte jeg sjefen min og fortalte at vi var i live.

Det var etter dette at Joachim løp ut til fremsiden av bygget, der han også ringte moren sin for å fortelle at det hadde gått av en bombe.

– Etter at jeg hadde lagt på, tok en kollega tak i meg og sa at vi måtte komme oss i sikkerhet. Etterpå var jeg helt forvirret, og satte meg ned med en butikkansatt fra en nærliggende butikk som satt og gråt.

Skulle vært i R4-bygget

Joachim forteller også at han etter planen skulle vært i R4-bygget, rett ved stedet der bomben gikk av klokken fire, for å jobbe med sine to kollegaer.

– Rundt klokken tre snakket jeg med vakta i R4-bygget, som slapp oss inn i R5. Hun gikk tilbake til R4, og jeg har ingen anelse om hvordan det gikk med henne, sier Joachim.

Joachim forteller at han har hatt problemer med å sove etter den dramatiske hendelsen.

– Det er verst når man er alene. Da blir man redd for å få tilbakeblikk av det man så på plassen. Det var først dagen etter det gikk opp for meg hva som egentlig har skjedd. Det har vært tøft, men etter noen timer med venner lørdag kom noe av humøret tilbake.

Høyblokken ble nærmest totalskadet i eksplosjonen, og Statsbygg har meldt at det kan hende at den må rives etter den kraftige eksplosjonen.

Etternavnet til Joachim er tatt ut av denne saken i etterkant, etter ønske fra Joachim selv.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ