Hopp til innhold

- Så gjerningsmannen i øynene like før skytingen

Sondre Selstad Amundsen (19) trodde han hilste på en politimann. Nå innser han at det i stedet var mannen som minutter senere drepte og skadet flere AUF-ungdommer.

Politi

Politiets Delta-styrke stormet Utøya fredag ettermiddag. Mannen som sto bak skytingen, og som senere ble pågrepet, ankom Utøya i 16-tiden. Da møtte han blant annet Sondre Selstad Amundsen.

Foto: NRK

- Det er uvirkelig. Jeg har kompiser og venner som er der. Og hvis han hadde hatt lyst, så kunne han bare plaffet ned oss der og da, sier Sondre Selstad Amundsen (19) til NRK.

Han er en av rundt 700 AUF-ungdommer som de siste dagene har vært på Utøya på AUFs sommerleir. Fredag ettermiddag tok han båten fra øya og inn til fastlandet for å ta bussen videre hjemover.

Like etter at han kom i land litt før klokken 16 fredag ettermiddag, møtte han det som tilsynelatende var en politimann. De to hilste kort før den uniformkledde mannen gikk på båten og mot Utøya.

Artikkelen fortsetter under bildet

Svømmer for livet fra Utøya

Et stort antall ungdommer flyktet desperat fra Utøya da en gjerningsperson begynte å skyte mot ungdommene.

Foto: Marius Arnesen/NRK

– Snakket østlandsdialekt

Mindre enn en halvtime senere, mens Selstad Amundsen fortsatt ventet på bussen, hørte han skuddene fra Utøya.

I etterkant har han forstått at det etter alle solmerker er mannen han hilste på minutter tidligere som skjøt og drepte flere ungdommer.

– Han snakket østlandsdialekt. Han var litt høyere enn meg, kanskje 1,90, og hadde kort, blondt hår. Det var ikke slik at han hadde våpen fremme, men det kan jo hende han hadde det gjemt på kroppen, sier han.

19-åringen, som sier til TV 2 at han umiddelbart tenkte at politiet kom til Utøya i kjølvannet av terroren i Oslo, har nå kommet seg bort fra Buskerud og har startet på den lange veien hjem til Nordland.

– Det hadde vært dumt om man ikke hadde tenkt på hva som kunne skjedd, sier han nå.

Det er opprettet et pårørendesenter på Sundvollen hotell. Dit er nummeret 32 10 32 82 eller 32 10 32 78

Storberget: - Norsk gjerningsmann

Eksplosjon regjeringskvartalet

Minst syv personer er rapportert døde etter den voldsomme eksplosjonen i regjeringskvartalet i Oslo fredag ettermiddag.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

Politiet setter det som skjedde på Utøya i sammenheng med eksplosjonen i regjeringskvartalet tidligere på ettermiddagen. På en pressekonferanse sent fredag kveld opplyser politiet at det er en 32-åring som er pågrepet og som nå avhøres.

Politiet tror det kan være samme person som står bak begge hendelsene. Dette på bakgrunn av beskrivelse av at en mann utkledt i politiuniform ble observert på vei bort fra åstedet i Oslo sentrum.

Det var en drøy time etter denne eksplosjonen at skytingen på Utøya startet. Dermed jobber politiet utfra at det kan være samme person som har slått til begge steder.

– Det er grunn til å se en sammenheng mellom de to hendelsene i dag, sier Anders Frydenberg, politiadvokat ved Oslo politidistrikt til NRK.no.

Video Her stormer politiet Utøya

Her stormer politiet Utøya fredag ettermiddag.

Litt før klokken 23 fredag kveld holdt statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget pressekonferanse.

Justisministeren understreker at politiet ikke vet om mannen handlet alene eller om det var flere involvert i angrepet. Politiets Delta-tropp har sammen med bombeeksperter fra Forsvaret gått gjennom Utøya fredag ettermiddag.

Foreløpig er politiet sparsomme med opplysninger rundt hva som har kommet ut av dette.

– Det er maktpåliggende å skape trygghet, men ikke minst å finne gjerningspersoner og finne den eller de ansvarlige, sa Storberget på pressekonferansen.

Han opplyser at den pågrepne mannen, som fredag kveld er til avhør hos Oslo-politiet, er norsk.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger