NRK Meny
Normal

Folket mobiliserer for terror-ofre

Rundt om i landet er det i tiden etter de grusomme terrorhandlingene markeringer i kirker og i gatene. Gjennom Facebook-aksjoner oppfordres folk til å vise sin sympati med ofrene og sin motstand mot terror i fakkeltog, mens kirkene avholder sørgegudstjenester.

Fakkeltog i Mandal

Fakkeltoget i Mandal anføres av tre ungdommer som var på Utøya under terroraksjonen fredag.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

– Det skal være et fakkeltog i sympati med ofrene klokken 2 her i dag, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal, til NRK søndag formiddag.

Facebook-aksjoner

Minnegudstjeneste i Domkirka

Fra minnegudstjenesten i domkirken i hovedstaden søndag.

Foto: NRK
Video Stoltenberg holdt tale til minne Utøya-ofrene

En beveget statsminister holdt tale for terror-ofrene i domkirken i Oslo.

Foto: Nyhetsspiller
Minnestund i domkirka i Kristiansand

Fra minnestunden i Kristiansand domkirke lørdag.

Foto: Leif Dalen
Minnestund i domkirka i Kristiansand

Linn Søbye og sønnen skulle i bryllup lørdag, men ble møtt med minnegudstjeneste da de kom til kirken i Kristiansand.

Foto: Leif Dalen
Anders Behring Breivik

SIKTET: Anders Behring Breivik er siktet for terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Foto: AFP/Facebook

Det er Marnadal Venstre som har tatt initiativ til markeringen i Mandal. Markeringen begynner ved rådhuset i Mandal klokken 14.00 søndag.

I Arendal er det privatpersoner som på Facebook har tatt initiativet til fakkeltog på samme tidspunkt.

Toget som skal vise støtte til ofrene og kampen mot terror, begynner ved kulturhuset i byen.

– Det er privatpersoner som har tatt initiativ til dette på Facebook. Men vi har oppfordret alle våre medlemmer til å stille, sier fylkessekretær Per Åge Nilsen i Aust-Agder Ap til NRK.no.

I Kristiansand blir det også organisert et fakkeltog, på mandag, også det i folkets regi. På Facebook har ved 12-tiden søndag 1500 personer meldt seg på til fakkeltog.

Er du på noen av disse markeringene? Send oss gjerne bilder til sorlandet@nrk.no

Det holdes også sørgegudstjenester i kirker over hele landet, etter at kirkene i går ble åpnet for folk som ønsket et stille sted etter de tragiske hendelsene.

To savnet fra Vest-Agder

To 17-åringer fra Lyngdal og Kristiansand er fortsatt savnet etter skytedramaet på Utøya.

– Vi har ikke fått noen nye beskjeder i dag, sier fylkessekretær i Ap i Vest-Agder, Audun Øvrebø, til NRK.no søndag formiddag.

Ifølge Øvrebø er de pårørende til de to unge savnede på Sundvollen, som siden massakren har fungert som et mottakssenter for de overlevende og deres pårørende, og pårørende til de som ikke har overlevd eller er savnet.

Overlevende samles

Politihus Mandal

Politihuset i Mandal.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

Søndag samles de tre mandalittene som overlevde skytetragedien i politihuset i hjemkommunen, sammen med familiene, et kriseteam og politiet.

Kommunelege Stein Grytten mener kommunen er godt rustet til å følge opp AUF-erne. Mandal har vært gjennom flere tragiske hendelser med ungdom involvert det siste året.

– Vi har, desverre, en del erfaring med slike saker i Mandal, sier Grytten, og sikter blant annet til den stygge trafikkulykken i Søgne, der tre unge mandalitter mistet livet, og drukningsulykken der fire dansker mistet livet.

Ifølge kommunelegen har også to av de omkommede fra Utøya-skytingen sterke bånd til Mandal. Pårørende til disse vil også få et oppfølgingstilbud.

Terror i Oslo/Scanpix

I forkant av blodbadet på Utøya ble 7 personer drept i bilbombe-eksplosjonen i Oslo. Bildet til venstre viser den desperate flukten fra Utøya til vanns.

– Reagerer svært forskjellig

Lørdag var det tilbud om samling for overlevende fra Vest-Agder i Kristiansand. 4 av de 10 som er bekreftet å ha overlevd fra fylket var samlet.

Ifølge Øvrebø har alle de 10 vest-egdene som overlevde dramaet kommet hjem, men alle hadde ikke mulighet til å være med på samlingen i Kristiansand i lørdag.

– De som kom hjem i går hadde vi et tilbud til. De ga uttrykk for at de ville samles og ble samlet i Aps kontorer i Kristiansand. Vi (politikerne, journ. anm.) var bare til stede. Det viktige var at de fikk være samlet og fortelle om det de har vært gjennom, sier fylkessekretær Øvrebø.

De overlevende hadde med seg foreldre, søsken eller kjærester.

Ungdommene får i første omgang oppfølging av kriseteam, før fylkeskommunen og kommunen skal finne et opplegg for dem i tiden som kommer.

Ulike reaksjoner

– De er sterkt preget, men hver enkelt har forskjellige opplevelser, sier varaordfører Mette Gundersen (Ap) i Kristiansand, til NRK.

Ifølge varaordføreren var det også stor forskjell på hvor mye hver enkelt ville snakke om de traumatiske hendelsene.

Gundersen sier det skal avholdes lignende treff i tiden fremover.

Følger opp foreldre

Kommunen står nå parat til å bistå i den videre oppfølgingen, også for de som ikke skulle få sin kjære tilbake.

– Alle som er berørt av dette skal få en oppfølging, lover varaordføreren i Kristiansand.

Også for foreldre som ikke har fått sine tilbake planlegges det tiltak.

– Fylkeskommunen har vært i kontakt med kommunen om hvordan dette skal løses videre, sier fylkessekretær Øvrebø om den videre oppfølgingen.

– Alle har snakket med kriseteam

I Aust-Agder har alle de 9 som var på Utøya overlevd.

– Alle de overlevende har vært i kontakt med kriseteam i de forskjellige kommunene. Vi skal stille opp for alle som har vært med på dette, sier fylkessektretær Per Åge Nilsen for Arbeiderpartiet i Aust-Agder.

Anders Behring Breivik forteller om vennene

Gjerningsmannen sammenligner seg selv med krigerkonger fra middelalderen, i en video som ble lagt ut på youtube like før han gikk i gang med de grufulle handlingene. Han har også skrevet et manifest på 1500 sider der han beskriver planleggingen av terroraksjonen og gir uttrykk for hat mot kommunisme og islam.

Foto: Skjermdump ideologisk manifest