Hopp til innhold

– Jeg hørte gledesropene hans mellom skuddene

Mens Ingvild Stensrud fra Kragerø lå med døde mennesker over og under seg, hørte hun massemorderen juble mellom skuddsalvene. – Jeg trodde jeg var den eneste overlevende, sier hun.

Ingvild Stensrud

Politisk nestleder i Telemark AUF Ingvild Stensrud overlevde Utøya-massakren. Hun ligger skadd på Sykehuset Telemark.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Ingvild Stensrud med Utøya-bånd

Ingvild har fortsatt Utøya-båndet på seg.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Politisk nestleder i Telemark AUF er en av mange med svært sterke og dramatiske historier fra skytingen på Utøya, der 68 personer er bekreftet døde til nå.

NRK møter Ingvild Stensrud (16) på Sykehuset Telemark, hvor hun ligger skadd etter å ha blitt skutt i foten. Alle andre rundt henne døde.

– Jeg gjemte meg i hovedbygget sammen med mange andre, mens vi hørte skuddene kom nærmere. Gjennom døra så jeg en gutt ble skutt og drept. Til slutt var vi ti stykker igjen.

– Han begynte å skyte på oss, og skjøt og skjøt helt til ingen rørte på seg. Jeg ble skutt i låret, men latet som om jeg var død. Jeg hørte at han lot om og byttet ammunisjon, og det er det verste øyeblikket i hele mitt liv.

Gjerningsmann Utøya

Med senket våpen forlater det som politiet mener er Anders Behring Breivik odden på Utøya. Tilbake ligger ofrene. (Bildet er sladdet.)

Foto: Marius Arnesen / NRK

– Døde mennesker og blod overalt

I en hel time lå Ingvild musestille, med døde venner og bekjente rundt seg. Utenfor hørte hun massemorderen skyte og juble om hverandre. Etter en halvtime begynte alle telefonene i hele bygget å ringe. Det ringte og ringte, men ingen turte å ta dem.

– Da jeg reiste meg opp, så jeg døde mennesker og blod overalt. Han skjøt på folk helt til de ikke rørte på seg mer.

– Da jeg lå der, tenkte jeg at «dette er det sykeste jeg noen gang kommer til å oppleve» og «det hadde vært fantastisk om jeg hadde klart å overleve dette».

Det var først da 16-åringen kom seg ut av hovedbygget, og ble tatt hånd om av politiet, at hun skjønte hva som hadde skjedd. Mange av hennes nærmeste venner hadde blitt skutt og drept og hun hadde overlevd.

Ingvilds søster Frida (14) var også på øya, men hun kom ikke fysisk til skade.

Trodde jeg var eneste overlevende

Ingvild ble fraktet til Bærum sykehus, hvor hun ble operert for skaden i låret. Etter hvert ble hun fraktet til hjemlig trakter og Sykehuset Telemark.

Tim Viskjer og Ingvild Stensrud

Leder av AUF Telemark Tom Viskjer møter nestleder Ingvild Stensrud for første gang etter massakren.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Dagene går nå med på å snakke med venner og kjente på telefon og Internett. Hun ser også mye på direktesendingene. Tankene er mange.

– Det er så ekstremt at én person klarte å drepe så mange. På et tidspunkt trodde jeg at jeg var den eneste som hadde overlevd.

– Deres død skal ikke være forgjeves

Dette var fjerde året på rad at Ingvild besøkte Utøya og AUFs sommerleir. Til tross for det grusomme som har skjedd, sier den politiske nestlederen i AUF Telemark at hennes engasjement nå bare har vokst.

– Det er vårt politiske syn som har gjort at mine venner og kjente ikke lenger er blant oss. Jeg vil ikke la noen dø forgjeves, og vil vie mitt videre liv til denne organisasjonen. Jeg fikk leve videre fordi andre AUF'ere reddet meg.

Lederen i AUF Telemark Tim Viskjer besøkte også Ingvild på sykehuset samtidig som NRK besøker henne. Det var et gripende og sterkt gjensyn.

– Det var utrolig godt å se Ingvild igjen. Jeg var veldig redd for at hun hadde gått bort, sier Tim Viskjer med tårer i øynene.

Han måtte selv svømme for livet for å overleve. Morderen stod i vannkanten og skjøt etter han og vennene hans.

Tim Viskjer og Ingvild Stensrud

Tim Viskjer og Ingvild Stensrud overlevde Utøya-skytingen. To fra Telemark er fortsatt savnet.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK