Hopp til innhold

– Snakk om tanker og følelser fortest mulig

Terrorangrepene i Oslo fredag kveld kan virke inn på folk på lang sikt, og man kan få angst, søvnvansker og andre problemer. Det sier psykolog Anthony Hawk.

Anthony Hawk

– Det er lurt å ta tak i tanker og opplevelser så fort som mulig. Jo lenger du venter, jo vanskeligere blir det å bearbeide inntrykkene, sier psykolog Anthony Hawk.

Foto: Frank André Bremnes/NRK

Det er ingen tvil om at terrorangrepene på Østlandet fredag kveld har gjort sterkt inntrykk på folk bosatt på andre siden av landet.

Ord som «uvirkelig», «forferdelig» og «egoistisk» er uttrykk som går igjen blant menneskene NRK møter på gaten i Stavanger.

– Det er helt forferdelig. Jeg har ikke skjønt det helt ennå, at noe sånt kan skje her i Norge, sier Stine Skyseth.

Åpne dører over hele landet

Røde Kors-hus og kirker over hele landet har holdt dørene åpne for folk som trenger noen å snakke med i helgen.

Røde kors holder dørene åpne

Røde Kors er bare én av institusjonene som har åpnet dørene for de som trenger et sted å gå.

Foto: Frank André Bremnes/NRK

– De som ønsker kan komme hit, og her er det noen å prate med, sa Arne Jensen, korpsleder i Stavanger Røde Kors, da NRK besøkte lokalet i Eiganesveien på lørdag.

– Kaoset sprer seg raskt

Ifølge psykolog Anthony Hawk, ved Familievernkontoret i Stavanger, er det helt normalt at mennesker bosatt langt vekke fra de faktiske hendelsene, reagerer sterkt på det som skjer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bombeeksplosjon i Oslo sentrum

– Det er helt forferdelig. Jeg skjønner ikke at noe sånt har skjedd i Norge, sier Stine Skyseth om terrorangrepene som rystet Østlandet fredag ettermiddag.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

– Det kaoset som oppleves i Oslo sprer seg veldig raskt til andre landsdeler, sier han til NRK. Folk tror knapt sine egne øyne når de ser det som har skjedd på tv, og når de hører hvor mange som har omkommet.

Det at en person langt vekke, som her i, Rogaland, blir så sterkt påvirket av terrorangrepet at de trenger å snakke med en prest eller psykolog, kaller Hawk for «sekundærtraumatisering».

– Det er et begrep vi bruker ofte i krisehåndtering og krisepsykologi, sier han. Og det går på at selv om man ikke er direkte rammet av en krise, så blir man ganske sterkt rammet likevel. Og det skaper traumer hos folk, bare den tanken på at det trygge, lille Norge ikke lenger er så trygt, og at så mange har dødd. Og at så mange har det ille i vårt samfunn etter dette er nok til å vippe mange av pinnen.

Ungdommer reddes

Bildene og historien om de 85 ungdommene som ble drept på Utøya har gjort sterkt inntrykk på folk.

Foto: Edvardsen, Morten / Scanpix

– Jo lenger det går, jo vanskeligere blir det

Og ifølge Hawk er det viktig å ta tak i tanker og opplevelser fortest mulig, før det er for sent.

– For jo lenger det går, jo vanskeligere blir det å få tak i dette. Det blir ikke lettere ved å vente, sier han. Og om man ikke får tak i dette, så kan man bli traumatisert. Det kan virke inn på lang sikt, og man kan få angst, søvnproblemer og masse forskjellig.

Les også: terrorangrepene på Østlandet fredag kveld | Breivik brukte en bil av denne typen til å sprenge bomben | – Breivik erkjenner massedrap | Sendte ut ideologisk bokmanus én time før bomben | – Folk var hysteriske, og klarte ikke være stille | Skytingen pågikk i 1 time | – Dette synet minte meg om 11.september