Offiser: – Helikopteret kunne tatt av tre timer tidligere

I et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hevder en løytnant i Luftforsvaret at et helikopter kunne stått klart på Rygge allerede klokken 16 den 22. juli. Forsvaret sier påstanden er feil.

Bell-helikopter under Øvelse Gemini 2010

REFSER HELIKOPTERBEREDSKAPEN: Offiseren fra Luftforsvaret stiller spørsmålstegn ved beredskapen på Rygge-basen 22. juli. Han mener et Bell 412 helikopter kunne vært i lufta over Utøya flere timer tidligere dersom beredskapsplanene hadde vært bedre.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

Løytnanten ved forsvarets helikopterbase på Rygge, hevder i brevet til Statsministerens kontor (SMK), at et Bell 412-helikopter kunne stått klart til å ta av flere timer før det første helikopteret fra Forsvaret ble sendt mot Utøya.

Brevet er datert 3. august og videresendt til 22. juli-kommisjonen.

Offiseren retter blant annet krass kritikk mot det han mener er en altfor dårlig beredskap ved basen.

I lufta etter pågripelsen

Eystein Kvarving på Kreta

– HANDLET RASKT: Forsvaret gjorde alt de kunne for å bistå politiet 22. juli, ifølge pressekontakt i Forsvaret, Eystein Kvarving.

Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

Totalt ble tre Bell 412-helikoptre sendt fra Rygge for å bistå politiet med overvåkning og transportstøtte ved Utøya 22. juli.

Politiet i Oslo har tidligere bekreftet overfor NRK at de ba Forsvaret om uformell bistand klokken 16.50, og at beredskapstroppen og sjefen for 720- skvadronen på Rygge hadde løpende kontakt i timene etterpå.

Ifølge Forsvaret tar det om lag to timer å klargjøre helikoptrene.

Helikoptrene lettet fra Rygge mellom klokken 18.55 og 19.34.

Anders Behring Breivik ble pågrepet klokken 18.27.

Refser varslingsrutinene

I brevet til SMK stiller offiseren i Luftforsvaret spørsmål om hvorfor det tok flere timer før Forsvaret ble bedt om å høyne helikopterberedskapen.

Med bedre beredskap, klarere varslingsinstrukser, og dersom politiet hadde bedt om bistand tidligere, kunne et helikopter stått klart til å ta av allerede klokka 16, hevder offiseren.

Bakgrunn: Legehelikopter kunne tatt av klokken 18

VET DU NOE OM DETTE? Kontakt NRKs reportere

– Ikke fortere om det hadde vært krig

Pressetalsmann Eystein Kvarving i Forsvaret hevder påstanden er feil.

– Det er viktig å ha klart for seg at det ikke fantes en beredskap for Bell 412 den 22. juli. Når man ikke har beredskap betyr det også at man ikke har helikoptre som er klare, sier Kvarving til NRK.

– På en fredag ettermiddag i fellesferien står helikoptrene i en hangar. De er ikke påfylt drivstoff, og ikke teknisk klargjort for flyging. Det tar også tid å kalle inn mannskaper og forberede dem på oppdraget, sier presseoffiseren.

Ifølge Kvarving jobbet Forsvaret så fort de kunne.

– Det tar om lag to timer å klargjøre Bell 412-helikoptrene. Vi jobbet så raskt vi kunne for å få helikoptrene i lufta fredag 22. juli. Det hadde ikke gått fortere dersom det hadde vært krig i Norge, sier han.

– Da man hadde blitt spurt om å klargjøre helikoptre, hadde vi fokus på å få tak i mannskap. Helikopteret var i lufta like før 19. Det var ikke beredskap på helikopteret 22. juli, og da er det ingen krav til verken beredskap eller varsling. Det er umulig å måle dette opp mot et krav som ikke var gjeldende, sier Kvarving til NRK.

Ekstern lenke: Forsvarets helikopterstøtte til politiet 22. juli

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger