Russer siktet for spionasje: – Vi har ikke råd til å være blåøyde

Nestleder i forsvars- og utenrikskomiteen, Michael Tetzschner (H), sier spionasjesaken i Stortinget minner om at man ikke kan tillate seg å være naiv. Liv Signe Navarsete (Sp) ønsker ny sikkerhetsgjennomgang i Stortinget.

Michael Tetzschner

– ØKT BEVISSTHET: Michael Tetzschner (H) tror sikkerhetsspørsmål har kommet lenger fram i pannebrasken hos stortingsrepresentantene etter avgåtte fiskeriminister Per Sandbergs Iran-tur.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Når PST er involvert, og har begjært varetektsfengsling, er det en svært alvorlig episode, sier stortingsrepresentant for Høyre, Michael Tetzschner om russeren som i helgen ble siktet og fengslet for spionasje.

Russeren deltok på seminar på Stortinget torsdag og fredag. Oppførselen hans vekket mistanke hos Stortingets ansatte.

Etter det NRK kjenner til er den arresterte mannen en 51 år gammel russisk tjenestemann.

– Jeg vil ikke si at jeg har noen ekkel følelse, men vi må være forberedt og tenke gjennom alle muligheter andre har til å snappe opp opplysninger som kan skade Stortinget eller landet om det ble kjent i en større krets.

– Vi har ikke råd til å være blåøyde, konkluderer Tetzschner overfor NRK.

Flere printere på Stortinget er stengt for bruk

Disse lappene er lagt ut på flere skrivere tilhørende Stortinget.

Foto: Åse Marit Befring

Økt bevissthet

Ifølge Aldrimer undersøkes det om den spionsiktede russeren har etterlatt seg avlyttingsutstyr, og om han har prøvd å hacke eller klone mobiltelefoner til stortingsrepresentanter eller deltakere på seminaret.

Per Willy Amundsen

Frp-representant og medlem av forsvars- og utenrikskomiteen Per-Willy Amundsen, sier han har tillit til at norske myndigheter behandler spionasjesaken på riktig måte.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tetzchner mener sikkerhet har kommet lenger frem i bevisstheten den siste tiden, særlig etter Per Sandbergs Iran-tur.

– Man tar sine forholdsregler, og tror ikke på noen måte at man vet bedre enn de anbefalingene man får fra myndighetene, sier han.

– Må følge råd

Frp-representant og medlem av forsvars- og utenrikskomiteen Per-Willy Amundsen, sier han har tillit til at norske myndigheter behandler saken på riktig måte.

Også han er opptatt av å følge rådene til PST og e-tjenesten.

– Vi må ikke leve i den naiviteten å tro at det ikke finnes interesse i den informasjonen som stortingsrepresentanter og norske myndigheter har tilgang til. Det er ønskelig for andre å ta del i den informasjonen. Derfor må vi følge rådene, sier han.

– Må passe på hvem vi snakker med

Liv Signe Navarsete

– Det er klart at vi som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen har opplysninger som ikke skal videre. Det er viktig å passe på hvem man snakker med og hva man sier, sier Liv Signe Navarsete (Sp).

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Liv Signe Navarsete, Senterpartiets representant i utenriks- og forsvarskomiteen, sier at det på generelt grunnlag er alvorlig når fremmede makter prøver å skaffe seg opplysninger.

– Det er viktig etter en slik hendelse at Stortinget tar en ny gjennomgang av sikkerhetsrutiner når de inviterer inn utenlandske borgere.

Navarsete er ikke direkte bekymret for at informasjon som deles i utenriks- og forsvarskomiteen skal havne i gale hender.

– Det er klart at vi som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen har opplysninger som ikke skal videre. Det er viktig å passe på hvem man snakker med og hva man sier til ulike personer.

Den mest sensitive informasjonen får vi muntlig. Den blir verken sendt digitalt eller skriftlig. Informasjonen jeg har i hodet tror jeg at jeg skal ha rimelig god kontroll på, legger Navarsete til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger