Hopp til innhold

Romfartsekspert Erik Tandberg er død

Erik Tandberg, romfartseksperten som samlet det norske folk da han kommenterte den første månelandingen direkte på NRK i 1969, ble 87 år gammel.

Erik Tandberg sitter i sofaen hjemme i stua

VÅR FREMSTE EKSPERT: Erik Tandberg loset norske seere gjennom den historiske begivenheten da mennesker for første gang landet på månen i 1969.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Det bekrefter Tandbergs familie overfor NRK.

«Pappa gikk bort i går kveld etter et kort sykeleie. Det var fredelig og vakkert, og familien og venner er i sorg,» skriver datteren og sønnen i en sms.

Da menneskene tok sine første steg på månen, var det sivilingeniøren Erik Tandberg som loset nordmenn gjennom den historiske begivenheten.

I en 17 timer lang sending den 20. juli 1969 delte han sin ekspertise med det norske folk.

– Det var grytidlig morgen da jeg kom ut (av studio). På himmelen kunne jeg se månen, klart lysende. Da måtte jeg si høyt til meg selv: «Akkurat nå går det mennesker der oppe,» fortalte Tandberg til Dagbladet på dagen 50 år etter månelandingen.

«Et lite skritt for et menneske, et gigantisk sprang for menneskeheten», sa Neil Armstrong da han satte foten på månens overflate.

Tandberg var enig. Han kalte månelandingen for avgjørende for menneskenes utvikling.

– Mister et tidsvitne fra en eventyrlig periode

NRK-journalist Hallvard Sandberg har hatt romfart som stoffområde i mange år, og har møtt og jobbet sammen med Tandberg ved en rekke anledninger.

Erik Tandberg og Hallvard Sandberg

«ROMFARTSNERD»: NRK-reporter Hallvard Sandberg, som omtaler seg som romfartsnerd og har hatt romfart som stoffområde i NRK, har jobbet med Erik Tandberg flere ganger. Her er de sammen i fjor sommer.

Foto: Pål Brekke

– Med Erik Tandberg mister vi et tidsvitne fra en eventyrlig periode i vår sivilisasjon. Han var romkappløpets ansikt utad her i landet, og var i mange år den eneste som kunne snakke fornuftig om temaet da vi ble introdusert for det, sier Sandberg.

Han beskriver Tandberg som en mann som var dypt engasjert og en ambassadør for romfarten. En varm og hyggelig person å jobbe med.

– Han var en flott fyr å jobbe med. Han hadde en klisterhjerne for tekniske detaljer. Han husket millimetertykkelsen på drivstofftankene og hastigheten på gassene. Jeg har hele tiden vært en romfartsnerd, men aldri på det kunnskapsnivået Tandberg var på, sier Sandberg.

– Han uttrykte seg alltid veldig presist. Han ordla seg som den ingeniøren han var.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen beskriver Erik Tandberg som en av vår tids store formidlere og stemmer.

– Gjennom flere generasjoner formidlet han de viktigste historiske øyeblikkene i vår levetid. Jeg tror hans formidling av månelandingen er et av mine første minner, sier Eriksen.

– Hendelsene han formidlet, endret menneskeheten og viste at det ikke finnes grenser for hva vi kan gjøre. Det er nesten ingen folkeopplysere som har virket i så lang tid som ham.

Erik Tandberg under den legendariske direktesendingen som strakk seg utover i de små timer, juli 196

HISTORISK: Erik Tandberg loset norske TV-seere gjennom den historiske månelandingen i 1969.

Foto: Olaf Hassel

Minnes en venn med et stort hjerte

Erik Tandberg var landets fremste romfartsekspert.

For familien og vennene blir han også husket som en mann med et stort hjerte.

Erik Tandberg og Thomas Skauen

«FIRST MAN»: Thomas Skauen minnes en god venn etter Erik Tandbergs bortgang. Her er de to sammen i forbindelse med visning av filmen «First man», om Neil Armstrong.

Foto: Privat

– Han hadde et stort hjerte, og jeg er evig takknemlig for å ha fått kjenne mennesket Erik og ikke bare romfartseksperten, sier Thomas Skauen.

Han delte romfartsinteressen med Tandberg – i tillegg til en forkjærlighet for kaker og søtsaker – og de utviklet et nært vennskap gjennom mange år.

– Erik åndet og levde veldig for romfarten, og for at menneskene må utforske nye ting. At mennesket landet på månen, var det største menneskeheten har gjort, og det var han redd for at skulle bli glemt, sier Skauen.

– Som menneske var Erik også veldig opptatt av menneskene rundt seg, og av at de skulle ha det bra. Jeg er veldig takknemlig for de årene med vennskap jeg fikk med ham.

Thomas Skauen og Erik Tandberg

SOLFORMØRKELSE: Thomas Skauen og Erik Tandberg var i Wyoming i USA i forbindelse med den totale solformørkelse i 2017.

Foto: Privat

Sammen med flere andre venner reiste Skauen og Tandberg på årlige venneturer hvor tema var romfart, luftfart og astronomi.

De besøkte Nasa-installasjoner og dro til USA for å se på oppskytinger. Også nå i vår hadde vennene med den felles romfartsinteressen planlagt en tur til USA. Skauen hadde kontakt med Tandberg senest for få uker siden.

– Erik har betydd så mye for så mange mennesker, sier han.

Norsk Romsenter: Et romikon har lagt inn årene

– Dette er forferdelig trist. Jeg hadde gleden av å jobbe nært med ham på Norsk Romsenter siden 2004. Han hadde kontor rett over gangen, og han har lært meg mye om romfart, sier Pål Brekke, fagsjef for romforskning ved Norsk Romsenter, til NRK.

– Jeg vil huske ham som en god og varm person som gledet alle de ansatte på senteret de årene han var tilknyttet.

Erik Tandberg står inne på arbeidsrommet sitt, foran bilder på veggen av blant annet romfarere

ARBEIDSROMMET: Også Erik Tandbergs arbeidsrom hjemme var preget av hans romfartskunnskap og -interesse.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

De siste årene jobbet Tandberg hjemmefra, men han og Brekke samarbeidet videre i forbindelse med foredrag og arrangementer. Brekke sier Tandberg var helt unik i sin detaljkunnskap.

– Han var den desidert mest kunnskapsrike når det gjaldt romteknologi. Det er få som kunne så mye om selv de minste detaljene på romstasjoner og raketter. Han visste hvor mange skruer og meter med ledning de bestod av. Han hadde alltid gode svar, og vi på romsenteret gikk ofte innom kontoret hans for å dobbeltsjekke ting, sier Brekke.

Brekke var selv 8 år gammel da Apollo 11 tok av mot månen i 1969, og fulgte TV-sendingen med Erik Tandberg hjemmefra.

– Man glemmer aldri hvordan Tandberg og Jan P. Jansen loset oss gjennom månelandingen og senere gjennom hele Apollo-programmet. Alle vi som opplevde Apollo vil for alltid huske de to. Det er et romikon som nå har lagt inn årene, sier Pål Brekke.

Sekunder før den amerikanske månelandingen 20. juli 1969 oppstod det hittil ganske ukjent dramatikk. Erik Tandberg forteller om denne og andre store begivenheter når han ser tilbake på sin karriere som landets fremste ekspert på romfart. Tandberg ble raskt en TV-favoritt med sin måte å skildre romfartens triumfer og tragedier på for det norske folk sammen med NRKs Jan P. Jansen. Intervjuer er Kjell Pihlstrøm.

Sekunder før den amerikanske månelandingen 20. juli 1969 oppstod det hittil ganske ukjent dramatikk. Erik Tandberg forteller om denne og andre store begivenheter når han ser tilbake på sin karriere som landets fremste ekspert på romfart. Tandberg ble raskt en TV-favoritt med sin måte å skildre romfartens triumfer og tragedier på for det norske folk sammen med NRKs Jan P. Jansen. Intervjuer er Kjell Pihlstrøm.

AKTUELT NÅ