Hopp til innhold

Norge sender våpen til Ukraina

Norge donerer inntil 2000 panservernvåpen til Ukraina. SV sier de trenger mer tid på å vurdere om de vil støtte regjeringen, mens Rødt sier nei.

M72.

Rakettypen Norge vil donere til Ukraina kan bryte gjennom panser.

Foto: Anette Ask / Forsvaret / NTB

– Regjeringen har i ettermiddag besluttet at Norge vil tilby Ukraina våpenstøtte for å forsvare landet mot det militære angrepet fra Russland. Vi legger oss dermed på samme linje som nære allierte og de øvrige nordiske landene, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Norge har en restriktiv praksis for eksport av forsvarsmateriell, men Ukraina er nå i en ekstraordinær situasjon, sier han videre.

Regjeringen har bestemt å donere inntil 2000 panservernvåpen av typen M72. Det er ikke kommersiell eksport.

M72

Her er amerikanske styrker i 2010 med en M72.

Foto: LCpl Andres J. Lugo / 2d Mar Div 1/6

Forsvaret arbeider nå med å klargjøre og sende materiellet så raskt som mulig, opplyser forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp).

– Det er desperat bønn om hjelp fra Ukraina, og dette er det vi kan bidra med.

Enoksen sier han ikke kan garantere at våpnene ikke kommer i feil hender.

– Men disse våpnene vil bli fraktet inn til Polen og overlevert på best måte, sier han.

Audun Lysbakken (SV) og Odd Roger Enoksen (Sp)

SV-leder Audun Lysbakken og forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) møtte pressen etter at regjeringen delte nyheten.

Foto: Terje Pedersen / NTB

SV: Ordentlige dilemmaer

SV har tidligere sagt at de vil avvente regjeringens beslutning før de tar stilling til våpendonasjon. Partileder Audun Lysbakken sier de fortsatt trenger mer tid på å vurdere om det er riktig.

– Det er noen ordentlige dilemmaer her. Nå endres det som har vært 60 år med praksis i norsk våpenpolitikk på veldig kort tid, uten at vi helt vet konsekvensene av det, sier Lysbakken til NRK.

Det norske regelverket har fungert godt og sørget for at norske våpen ikke havner i feil hender, poengterer Lysbakken.

SV-leder Audun Lysbakken

Audun Lysbakken i SV har stor forståelse for at regjeringen vil donere våpen til Ukraina, men har ikke bestemt seg for om de vil støtte det.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det russiske utenriksdepartementet sier mandag at landene som forsyner Ukraina med dødelige våpen vil bære ansvaret dersom de blir brukt under Russlands «militære operasjon» i landet. Det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

«EU-borgere og institusjoner involvert i forsyningen av dødelige våpen, drivstoff og oljer til Ukraina vil ha ansvaret for konsekvensene slike handlinger medfører under den pågående spesielle militæroperasjonen. De kan ikke unngå å forstå hvor farlige disse konsekvensene er», heter det i uttalelsen fra departementet.

SV vil ikke legge vekt på hvordan Russland kan reagere på at Norge sender våpen til Ukraina.

– Putin har ingen legitim rett til å reagere mot Norge eller noen andre land. Han fører en ulovlig krig og det er kun han og han alene som bærer ansvaret for det, sier Lysbakken.

Frp er enige om at det er riktig å sende våpen til Ukraina, og stiller seg bak regjeringens beslutning.

– For oss er det en viktig forutsetning at norsk forsvarsevne ikke svekkes ved dette, og det har regjeringen forsikret at den ikke blir, sier partileder Sylvi Listhaug.

FrP-leder Sylvi Listhaug.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil også be regjeringen sette av en milliard til landet for å kjøpe inn forsvarsmateriell.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Våpnene til komme til virkning

Støre sier han har pratet med Finlands president Sauli Niinistö i dag.

– Begge våre land vil støtte Ukraina med militært selvforsvar. Sterk demonstrasjon av solidaritet med det modige ukrainske folket, men også av nordisk samarbeid, tvitret han.

Hovedlærer ved Forsvarets høyskole, Geir Hågen Karlsen, sier ukrainerne er kjent med denne typen våpen som Norge nå sender.

– Utstyret er relativt enkelt å bruke, og tar kort tid å lære opp. Det kan komme til virkning så fort de kommer fram.

Flertall for å sende våpen

Til nå har regjeringen kun ville sende forsvarsmateriell som hjelmer og skuddsikre vester. Samtidig har flere naboland, som Sverige, Danmark og Finland, valgt å sende våpen.

Høyre, KrF, Venstre og Frp støtter regjeringen i å sende våpen til Ukraina.

Les også Putin kom med krav for å avslutte konflikten: Ukraina har søkt om å bli med i EU

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj holder frem bekreftelsen på at Ukraina søker om å bli medlem i EU.

Høyres utenrikspolitiske talsperson, Ine Eriksen Søreide, svarer dette på spørsmål om de frykter for reaksjonen fra Moskva:

– Både Norge og alle andre land er allerede i fiendebildet til Putin. Det har vi vært lenge, fordi vi er Nato-medlemmer. Det at Nato nå støtter opp om Ukraina mot en helt uprovosert og voldsom russisk provokasjon, det overrasker heller ikke Moskva.

Krigen i Ukraina

Høyres Ine Eriksen Søreide støtter regjeringen i å sende våpen til Ukraina.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Rødt vil ikke sende våpen

Siden 1959 har Norge hatt et forbud mot eksport av våpen til land i krig eller hvor krig truer.

KrF mener Ukraina bør ha mulighet til å forsvare seg mot Russland, som er militært overlegne.

– Vi åpner derfor for å kunne bistå Ukraina med våpen og ammunisjon. Vi støtter regjeringens linje med de grundige vurderingene som ligger der, før man fraviker etablerte prinsipper, sier nestleder Dag-Inge Ulstein.

Rødt deler ikke samme synspunkt.

– Norge er i en særstilling sammenliknet med en rekke andre land, fordi vi grenser direkte til Russland, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil nekte norske soldater å dra på amerikanskledete antiterror-øvelser i den afrikanske Sahel-regionen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er kritisk til å sende våpen til Ukraina.

Foto: Javad Parsa / NTB

Partiet mener Norge av den grunn ikke bør sende våpen til Ukraina nå.

– Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit har vært kritisk til å sende norske våpen til Ukraina. Det er også Rødt, men vi har sagt ja til regjeringens forslag om å sende hjelmer, vester, sambandsutstyr og medisinsk utstyr for å hjelpe Ukraina mot Russlands grovt folkerettsstridige invasjon, sier Moxnes.

Flere europeiske land har valgt å sende våpen til Ukraina. Mandag kveld ble det kjent at også Finland velger å sende våpen til Ukraina. Finland deler en 1300 kilometer lang grense med Russland.

Les også Danmark sender norskproduserte våpen til Ukraina

Ukrainsk soldat holder våpenet sitt i Kiev.

En ukrainsk soldat holder våpenet sitt utenfor hovedstaden Kyiv.

Foto: Emilio Morenatti / AP

Vil ha sanksjoner mot eliten

Lysbakken understreker at SV «i en ekstraordinær situasjon som denne» har åpnet for å bistå Ukraina med militært beskyttelsesutstyr.

Alle demokratiske land må bidra med det de kan for å stoppe Putins ulovlige og umoralske aggresjonskrig mot Ukraina. Norges viktigste rolle er å bruke vår økonomiske styrke til å gjennomføre sanksjoner som virkelig biter mot den russiske eliten, og å stille opp med humanitær hjelp til det ukrainske folket.

Moxnes i Rødt sier partiet støtter begrensningene norsk våpeneksport i praksis har vært underlagt siden 1959.

– Samtidig ønsker vi mest mulig treffsikre og kraftfulle sanksjoner som rammer de russiske oligarkene, og økonomisk, humanitær og andre former for støtte til Ukraina og det ukrainske folk.

Samsending med P2.

Se politisk kvarter om hvorvidt Norge bør sende våpen eller ikke.

AKTUELT NÅ