Hopp til innhold

Ringnes føler seg presset av Norgesgruppen

Ringnes og Hansa Borg mener de blir presset av Norgesgruppen til å gi fra seg utkjøring av egne varer til butikkene.

Ringes og Hansa Borg mener de blir presset av Norgesgruppen til å gi fra seg utkjøring av egne varer til butikkene. Norgesgruppen.

– På et allmøte i februar kom beskjeden om at Ringnes går inn i forhandlinger med Norgesgruppen om at de skal overta distribusjonen, forteller konserntillitsvalgt i Ringnes, Jostein Aukland.

På Gjelleråsen rett utenfor Oslo kommer Ringnes egne sjåfører for å hente varer og kjøre dem til butikkene. Men i årevis har Norgesgruppen og de andre kjedene presset på for å overta all distribusjon, mener selskapet.

– Heftig press fra Norgesgruppen

– Presset er rimelig heftig. Forhandlinger om leveranser av varer blir vanskelige hvis vi ikke gir fra oss distribusjon, sier Aukland.

Han frykter for sjåførenes arbeidsplasser. Men han tror også forbrukerne taper dersom de tre matgigantene overtar all kjøring av varer, i tillegg til å eie alle butikkene.

Også Hansa Borg opplever samme presset, og etter det NRK erfarer kommer en styrebeslutning allerede denne uken om at Hansa Borg overlater distribusjonen til Norgesgruppen. Selskapet eier Christianssands Bryggeri og deler av Nøgne Ø i Grimstad.

Norgesgruppen avviser press

– Det er ikke noe krav fra oss om at de må velge distribusjon gjennom Norgesgruppen, men vi mener å ha en distribusjonsløsning som leverandørene er tjent med, sier Per Roskifte, kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen.

Per Roskifte i Norgesgruppen

AVVISER: Per Roskifte avviser at Norgesgruppen presser leveransørene.

Foto: NRK

Roskifte mener Norgesgruppen kan gjøre jobben mer effektivt og miljøvennlig enn leverandørene selv.

Men Leverandørforeningen sier at det er umulig for mange leverandører å komme inn i hyllene, hvis de ikke inngår avtaler om distribusjon. Lyver de?

– Vi kjenner oss ikke igjen i den versjonen. Så enkelt er det ikke, sier Roskifte.

I løpet av 90-tallet og frem til i dag har Norgesgruppen overtatt 75 – 80 prosent av distribusjonen til egne butikker gjennom ASKO.

– Politikerne kan stoppe kjedene

Norsk Leverandørforening etterlyser en lov som sier at vilkår for distribusjon skal forhandles separat fra kjøp av varer.

 Jan-Egil Pedersen

VIL HA POLITIKERE PÅ BANEN: Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og nytelsesmiddelforbund.

Foto: NRK

– Politikerne sitter på løsningen. Jeg tror både forbrukere og leverandører taper hvis de de tre store også skal kontrollere all distribusjon, sier Helge Hasselgård, leder i Dagligvareleverandørenes forening.

– Dette er et kynisk spill som kun politikerne kan stoppe, alle skjønner at det blir mindre konkurranse og dyrere mat når kjedene får full kontroll i alle ledd, sier Jan-Egil Pedersen, leder i Norsk Nærings- og nytelsesmiddelforbund.

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ