Hopp til innhold

Riksrevisjonen om jagerflysalg: – Ingen regler fulgt

Både Forsvarsdepartementet, UD og Forsvaret brøt mange regler da to F-5 jagerfly ble solgt til spottpris til en amerikansk milliardær.

Riksrevisjonen med rapporter.

– Det verste er mangelen på kontroll. Det mest alvorlige er at de som er satt til å følge et regelverk ikke selv forstår det, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– At ingen regler var fulgt er det jeg reagerer mest på, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Verken Forsvarsdepartementet eller Utenriksdepartementet har fulgt regelverket for salg av forsvarsmateriell.

Det konkluderer Riksrevisjonen med når de i dag legger fram sin undersøkelse av Forsvarets kontroversielle salg av F-5 jagerfly.

Gjelder mange statsråder

– Dette er undersøkelse som går mange år tilbake, mellom 2002 og 2015. Slik at det gjelder ulike statsråder, men de samme departementene, sier Foss.

– Hva er verst, at man fikk 100.000 kroner for fly som skulle koste flere millioner kroner, eller at man ikke hadde kontroll på hvem som kjøper jagerfly av Norge?

– Det verste er mangelen på kontroll. Det mest alvorlige er at de som er satt til å følge et regelverk ikke selv forstår det, sier Foss.

Han legger til at man ikke kan vite sikkert hva man kunne fått for flyene.

– Har ikke Norge kontroll over hvem som kjøper gammelt militærutstyr av Norge?

– Jeg håper man har det nå, det har forsvarsministeren forsikret meg om, sier riksrevisoren.

Nedslående funn

Forsvaret solgte i 2015 to av opprinnelige 15 jagerfly til det private, amerikanske selskapet Northern General Leasing LCC (NGL) for en svært lav pris.

Funnene etter Riksrevisjonens gjennomgang er nedslående for både Forsvarsdepartementet og Forsvaret:

  • Mangelfull forståelse av eksportkontrollregelverk
  • Ikke god nok intern kontroll i Forsvaret for å sikre at lover og regler ble fulgt
  • Forsvarsdepartementet har ikke ivaretatt sitt ansvar godt nok
  • Det har vært svak sporbarhet i salget
  • Det endelige salget førte ikke til størst mulig økonomisk utbytte

Høsten 2015 skrev Dagbladet at Forsvaret solgte jagerfly til spottpris uten de nødvendige tillatelsene fra amerikanske og norske myndigheter.

Fra 6 millioner til drøye 100.000 kroner

Norges to siste operative F-5-fly ble solgt for om lag 120 000 kroner per stykk. Kjøperen er det samme selskapet som opprinnelig ville gi seks millioner kroner per stykk for de svært velholdte jagerflyene.

Granskingen av salgene er ledd i den pågående gjennomgangen av alle overskuddssalg Forsvaret har gjort, som følge av Dagbladets mange avsløringer rundt de såkalte «Nigeria-båtene», «Eritrea-lastebilene» og «Sudan-Beltevognene».

Da Brennpunkt laget innslag om saken i 2008, hadde norske myndigheter nylig godkjent salg av flyene til et Northern General Leasing, et firma kontrollert av konsernet til den eksentriske milliardæren Ross Perot jr.

Sønnen til den tidligere amerikanske presidentkandidaten Ross Perot hadde planer å utdanne piloter fra Forenede Arabiske Emirater på en flybase i Texas. Avtalen forutsatte godkjenning fra amerikanske myndigheter. De nødvendige godkjenningene kom altså ikke.

– Har skjerpet regelverk og praksis

Både Forsvaret, Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet svarer at de tar Riksrevisjonens funn til etterretning.

– En rekke av temaene som er tatt opp er betydelig forbedret gjennom nytt regelverk og praksis, svarer oberst og pressetalsmann for Forsvarssjefen Sven H. Halvorsen.

Utenriksdepartementets kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen forteller at det for to år siden ble innført et nytt digitalt system.

– Det har styrket sporbarheten i eksportkontrollsakene, opplyser Andersen.

Forvarsdepartementet opplyser at de selv kom fram til det samme som riksrevisjonen da de gransket seg selv.

– Finnen er således allerede avdekket og risikoreduserende tiltak er iverksatt, skriver spesialrådgiver Birgitte Frisch i en epost til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger