Hopp til innhold

Riksadvokaten om Hemsedal-saken: – Ikke grunnlag for å anke frifinnelsen

For første gang snakker riksadvokat Tor-Aksel Busch om den omstridte Hemsedal-saken. – Vi må respektere at de tre mennene er frifunnet, sier han til NRK.

For første gang snakker riksadvokat Tor-Aksel Busch om den omstridte Hemsedal-saken. – Vi må respektere at de tre mennene er frifunnet, sier han til NRK. Hele intervjuet ser du i Torp på NRK2, Tirsdag klokken 22.30.

SE INTERVJUET: Dette er en liten del av intervjuet med Riksadvokaten. Hele intervjuet blir sendt på NRK2 klokken 22.30 tirsdag.

Et samlet pressekorps har siden august forsøkt å få Riksadvokat Tor-Aksel Busch i tale om den såkalte Hemsedal-saken, hvor tre menn ble frifunnet for å ha voldtatt da 18 år gamle Andrea Voll Voldum i 2014.

Det var Busch som besluttet å ikke anke saken til Høyesterett, etter den hadde blitt ført for retten tre ganger – med frifinnelsen 3. august som endelig resultat.

I NRKs program «Torp» tirsdag kveld forteller han hvorfor.

– Dommen er endelig

Han vil ikke si om han mener dommen er riktig, men mener alle må slå seg til ro med den.

– Den er i allefall godtatt, den er endelig. Og det ligger da i hele uskyldspresumsjonen at da må vi forholde oss til at det er en frifinnende dom. Men vi mente det var grunnlag for tiltale og prosederte saken for tre rettsinnstanser med påstand om straff, sier Busch.

Busch understreket blant annet at både voldtekt og grov uaktsom voldtekt allerede er prøvd i retten, slik at det ikke hadde hatt en hensikt å tiltale på nytt for uaktsom voldtekt.

– Det er det samme forholdet, slik at det er ikke nødvendig med noe ny tiltale for det. Så det vi er kritisert for er at vi ikke anket videre til høyesterett og sa at her har det blitt begått en saksbehandlingsfeil. At det ikke har kommet klart nok til utrykk at man prøvde grov uaktsom voldtekt.

Andrea Voldum (21) på demonstrasjonen

FIKK MYE STØTTE: Kvinnefronten arrangerte demonstrasjoner etter at de tre mennene ble frifunnet. Her er Andrea Voll Voldum, som dommen sier ikke har blitt voldtatt.

Foto: NRK

En anke ville ikke ført frem

Riksadvokaten mener det mindretallet som ikke mente at mennene var skyldige, heller ikke ville dømt dem for uaktsom voldtekt.

– Det fremgår etter vår oppfatning klart og tydelig når man leser det hele dommen. Hvis mindretallet hadde ment at det var en grov uaktsom voldtekt så ville de blitt dømt for det. Men slik vi leser premissene så var mindretallet klare på at det heller ikke var den form for voldtekt.

Man kan ikke i det norske rettsystemet anke en domfellelse til Høyesterett. Kun straffeutmåling og eventuelle saksbehandlingsfeil tas i mot i den øverste domstolen i Norge.

– Da kunne ikke vi anke til høyesterett og hevde at her er det blitt begått en saksbehandlingsfeil, når vi mener det ikke er en feil, sier Busch.

Saken der tre menn ble frifunnet av lagretten etter å ha vært anklaget for voldtekt av en 18-åring vakte enorm oppsikt i sommer. Frifinnelsen skapte voldsom debatt i samfunnet. Hundrevis gikk over hele landet i demonstrasjonstog for jenta som hevdet seg voldtatt av de tre mennene. Jusprofessorer og advokater har tatt til orde for at dommen burde blitt anket. I ettertid ble det også en debatt om mennenes rettssikkerhet, etter at de tre ble identifisert og truet på sosiale medier.

Se hele intervjuet med Riksadvokaten i Ole Torp på NRK 2, Tirsdag klokken 22.30.

Demo for Andrea Voldum

DEMONSTRASJON: Emneknaggen #vitrordeg ble brukt for å vise støtte til Andrea Voll Voldum i sommer.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger