Hopp til innhold

Andrea (21) om demonstrasjon: – Blitt større enn jeg hadde trodd

Saken der tre menn ble frikjent for å ha voldtatt Andrea Voldum har vakt sterke reaksjoner. Nå takker 21-åringen for støtten etter at tusenvis demonstrerte i flere norske byer i dag.

Andrea Voldum har fått mye støtte etter at hun navnga mennene som ble frikjent for å ha voldtatt henne. Mandag deltok hun i demonstrasjon utenfor Stortinget for kvinners rettssikkerhet.

VIDEO: Andrea Voldum (21) takket de som demonstrerte i Norge i dag for støtten. Engasjementet har overrasket Voldum og blitt mye større enn hun trodde.

Etter at tre menn ble frikjent i lagmannsretten for voldtekt av en da 18 år gammel jente i Hemsedal i 2014 har det vært voldsomme reaksjoner. I dag demonstrerte flere tusen for kvinners rettssikkerhet, og for å vise støtte til Andrea Voldum som var fornærmet i saken.

Voldum: – Blitt veldig mye større

Voldum var selv med på demonstrasjonen utenfor Stortinget i dag. Det store oppmøtet og engasjementet etter hun valgte å stå frem på sosiale medier har vært overraskende.

– Jeg hadde aldri trodd at så mange kom til å engasjere seg. Det var i utgangspunktet bare et innlegg på Facebook. Det har blitt veldig mye større enn det jeg trodde det kom til å bli, sier Voldum til NRK.

– Enkelte mener du har skapt en lynsjestemning mot de tre frikjente, hva tenker du om det?

– Jeg har aldri oppfordret noen til å sende trusler eller noe mot de tre. Det er heller ikke mitt ansvar, det ansvaret må de som har sendt trusler ta, sier Voldum.

Etter at tre menn ble frikjent i lagmannsretten for voldtekt av en da 18 år gammel jente i Hemsedal i 2014 har det vært voldsomme reaksjoner. Mandag demonstrerte flere tusen for kvinners rettssikkerhet, og for å vise støtte til Andrea Voldum som var fornærmet i saken.

VIDEO: Flere tusen demonstrerer for kvinners rettssikkerhet utenfor Stortinget i Oslo etter tre menn ble frikjent for voldtekt av en da 18 år gammel jente.

Flere tusen demonstrerte

Pil Teisbo, styremedlem i Kvinnefronten

Kvinnefronten ønsker å endre en rettspraksis som «ikke fungerer», sier styremedlem Pil Teisbo.

Foto: NRK

Kvinnefronten var arrangør av demonstrasjonen «Rettssikkerhet for kvinner» i en rekke norske byer. Styremedlem i Kvinnefronten Pil Teisbo sier at demonstrasjonens mål er å endre en rettspraksis som «ikke fungerer».

– Vi er ute etter å forbedre en rettspraksis som ikke fungerer. Derfor går vi sammen her i dag for å endre en justispraksis som ikke fungerer, sier Teisbo til NRK.

– Er det ikke viktig at man skiller mellom jusen og moral?

– Selvfølgelig skal vi følge jusen, men den er basert på etikk og folks jusoppfatning. Vi endrer jusen når det ikke fungerer. Derfor går vi sammen for å endre en justispraksis som ikke fungerer, forteller Teisbo.

– Bidrar til en enda større lynsjemobb

Fredag meldte NRK at to av de tre mennene som ble frikjent for voldtekt, vurderer å gå til søksmål mot Voldum etter at hun navnga dem i sosiale medier.

Arne Seland, forsvarer for en av de tre frikjente mennene, sier til NRK at demonstrasjonene gjør ham «svært bekymret».

– Demonstrasjonene bidrar til en enda større lynsjemobb. Det er viktig å huske at min klient og de to andre som var tiltalt, alle er frikjent i to rettsinstanser, sier Seland.

Mennene ble dømt i tingretten, men frifunnet to ganger i lagmannsretten. Ifølge forsvareren har han måttet ta grep for å sikre sin klients sikkerhet.

At demonstrasjonen blir oppfattet som en lynsjemobb syns Teisbo fra Kvinnefronten er feil.

– Strengt talt er jeg mer bekymret for alle de som blir utsatt for overgrep i landet vårt og som velger å ikke si ifra på grunn av saker som dette. De som blir sittende igjen med store psykiske problemer etter at de føler seg sviktet av det norske rettssystemet, sier Teisbo.

AKTUELT NÅ