Pernilles pappa: – Det ble vanvittig tøft

BEIJING/OSLO (NRK) Faren til Pernille Marie Thronsen sier det er en lettelse at rettssaken mot mannen som drepte datteren er gjennomført.

Pål André Thronsen, faren til Pernille Marie Thronsen, er i Beijing for å få med seg rettssaken

LETTET: Pål André Thronsen sier dagen har vært vanvittig tøff, men at han er lettet over at datterens drapsmann ble stilt for retten.

Foto: Bi Sheng / NRK

Drapstiltalte Zhao Fei erkjente drapet på norske Pernille Marie Thronsen da rettssaken mot ham ble avholdt i Beijing fredag. Han nektet imidlertid for å ha planlagt drapet.

Begge foreldrene til den norske studenten, en bror og to søstre har tatt turen til Beijing for å overvære rettssaken. Etter en lang dag i retten forteller far Pål André Thronsen at han er lettet over at det nå er gjennomført en rettssak.

– Det er en kjempelettelse, rett og lett, men det snur ikke på fakta om det som har skjedd med Pernille, sier han.

Fulgte saken

For det er klart at dagen har vært en stor påkjenning for Pernille Marie Thronsens pårørende.

– Det har vært svært slitsomt. Vi begynte klokken tre om natten norsk tid. Det har vært beinhardt. Nå vet jeg ikke hva klokka er en gang, men vi er endelig ferdig, sier Thronsen.

I hele dag har han sittet bare to meter fra mannen som har innrømmet å ha drept datteren. Før retten ble satt fortalte Thronsen at han ikke helt visste hva som ventet ham.

– Jeg tror ikke man kan forberede seg på dette her. Det ble vanvittig tøft i mange sekvenser gjennom dagen. Det var tøft på mange måter, sier han.

– Lettelse

Pernille Marie Thronsen

DREPT: Pernille Marie Thronsen ble drept i Ungarn i 2010.

Foto: Privat

At tiltalte opprettholdt sin tilståelse var en lettelse for familien. I løpet av dagen måtte Zhao forklare seg om drapet. Dette ble gjort på kinesisk, men Thronsen hadde en tolk som oversatte for ham.

– Det var en lettelse å høre ham innrømme det. Vi visste jo ikke sikkert om vi fikk det. Så det var godt, sier Thronsen.

Det var på forhånd varslet at det kunne komme en kjennelse i dag, men det gjorde det ikke. I stedet er det ventet at det kan komme en dom i løpet av en måned. Thronsen sier han har tro på at den vil bli rettferdig.

– Han har tilstått og alt henger jo sammen med det. Jeg håper dommen blir rettferdig og har tro på at det blir en lang fengselsstraff, sier han.

Mener han planla

Pernille Marie Thronsen ble drept på et ungdomsherberge i Budapest i Ungarn, 29. august 201. Ekskjæresten Zhao Fei reiste fra Ungarn få timer etter drapet.

Zhao Fei

INNRØMMET DRAP: Under rettssaken mot ham i Beijing i dag bekreftet Zhao Fei at han hadde drept Pernille Marie Thronsen.

Foto: Ungarsk politi

Aktoratet mener dette beviser at han planla drapet fordi han hadde bestilt billetter til Kina på forhånd. I september 2010 meldte han seg for kinesiske myndigheter. Han har også i tidligere avhør erkjent drapet på den norske studenten.

Det siste året har Zhao sittet i varetekt.

Ifølge tiltalen angrep Zhao den norske studenten med kniv. Årsaken til drapet skal ha vært at hun ikke ville være kjæresten hans lenger. I retten ble det lagt frem flere bevis i form av bilder.

Blir ikke dødsstraff

Det har tatt fire år å få på plass en rettssak mot Zhao Fei. Årsaken er at bevisene saken nå bygger på har ligget hos ungarsk politi i lang tid. Ungarske myndigheter ønsket ikke å overlevere bevisene til Kina før de fikk garantier for at Zhao ikke ville idømmes dødsstraff.

Da denne garantien var på plass begynte også prosessen med å oversende bevis til Kina.

Pernille Marie Thronsens foreldre utenfor rettsbygningen i Beijing

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger