Pernille-dommen: Nå er vi ferdig med saken og kan gå videre

Familien til Pernille Thronsen er glad for at mannen som drepte datteren er dømt til et liv bak murene.

Laila Marie Bendiksen og Pål André Thronsen utenfor rettssalen i Beijing

Laila Marie Bendiksen var til stede under rattsaken mot Zhao Fei i juni. Her står hun sammen med Pernilles far, Pål André Thronsen.

Foto: Jørgen Lohne / Aftenposten

Pernille Marie Thronsen

Pernille Marie Thronsen (21) fra Oslo ble funnet drept på et ungdomsherberge i Ungarns hovedstad Budapest søndag 29. august 2010.

Foto: Privat

For fire år siden ble Laila Marie Bendiksens datter Pernille Marie Thronsen drept av sin kinesiske ekskjæreste i Budapest. Før helgen ble han ble dømt til livstid i Beijing.

– Jeg er både på vegne av min familie og min datter veldig glad for at det var mulig å få til dette, sier Bendiksen til NRK.

Fornøyd med Kina

Etter en lang juridisk og diplomatisk prosess der EU-landet Ungarn lenge nektet å utlevere bevismateriale.

En spesialavtale mellom Kina og Ungarn som garanterte for at Zhao ikke ville få dødsstraff, løste den juridiske floken.

Dermed ble bevismaterialet oversendt, og I sommer erkjente Zhao Fei drapet i rettssaken som ble avholdt i Kinas hovedstad, Beijing.

Familien til Pernille har bare godord om det kinesiske rettssystemet.

– Med tanke på at vi har en europeisk menneskerettighetskonvensjon som sier at man ikke kan utlevere bevismateriale til land der det er dødsstraff, så er jeg av den oppfatning at Kina gjennom denne saken har vist mye velvilje og en klokskap og et ønske om rettferdighet for offeret, sier Bendiksen som selv er advokat.

Ferdig med saken

Og nå er Zhao dømt til livstid. Det var Aftenposten som først omtalte domsavsigelsen.

– Vi føler så absolutt at vi nå er ferdige med saken og kan gå videre. Det er jo sånn at denne prosessen vil jo være med oss for alltid, men samtidig blir man veldig sterk. Og når man i tillegg ser at det nytter å jobbe mot et mål som kan ha betydning knyttet til strafferettspleie på verdensbasis, har det vært en mening, sier Bendiksen. Hun fikk beskjeden fra sin kinesiske advokat i helgen.

Rettsprosessen har vært en stor påkjenning for familien, og de uttalte i sommer at rettssaken kom til å bli vanskelig. Nå ser de fremover:

– Når man blir utsatt for slike type hendelser er det forferdelig, og man blir nedslått. Men det har aldri vært vår datters ønske at ikke vi skal ha et godt liv, så nå sier jeg at vi i dag har et bra liv. Vi har blitt sterke. Jeg har blitt sterkere og ungene mine har blitt sterkere.

Ifølge Aftenposten vil Zhao anke dommen som trolig betyr at han må sone 25 år i kinesisk fengsel.

SISTE NYTT

Siste nytt