Hopp til innhold

Rekordmange ledige utleieboliger

I alt 9.300 leieboliger står tomme idet studentene gjør sitt storinnrykk i byene. Det skyldes at for mange har spekulert i eiendom, mener økonomer.

Illustrasjonsbilder av boliger i Nydalen

ATTRAKTIVT FOR STUDENTER: Mange studenter trenger sted å bo, som her i Nydalen. Men nå går det mot enklere tider for studenter på boligjakt, mener sjeføkonom.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Kan være første tegn på en boligboble.

Elisabeth Holvik, Sparebank 1
Elisabeth Holvik, sjeføkonom Sparebank1-gruppen

– BOLIGBOBLE? Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener utleiemarkedet kan være første tegn på en boligboble.

Foto: Finn StŒle Felberg
Sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen

– SPENT: Situasjonen vi har nå er veldig interessant, og det blir utrolig spennende å følge utviklingen, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Idet sommerferien går mot slutten, ligger 9.300 ledige utleieboliger ute på Finn. Det er det høyeste antallet noensinne, ifølge Utleiemegleren.

– Utleiemarkedet vi ser nå kan være første tegn på en boligboble, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik til Klassekampen.

– Ikke boligmangel

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank støtter Holviks tolkning.

– Hadde det vært boligmangel, ville utleieprisene økt. Statistikk fra Oslo kommune viser at det ikke har skjedd de siste årene, påpeker Andreassen overfor NRK.

Han mener dette viser at kjøpsprisen på boliger er drevet opp av forventninger til markedet og muligheten til rimelige lån.

– Et stort flertall av rike land vi kan sammenligne oss med har opplevd realprisnedgang på boliger. Det er ingen automatikk i at boligprisene i Norge vil fortsette å stige, sier Andreassen.

Ifølge Andreasen er det normalt at det ligger 4.000-5.000 utleieboliger ute på denne tiden av året. Nå er dette nesten doblet.

Hadde det vært boligmangel, ville utleieprisene økt.

Harald Magnus Andreassen, Swedbank

Prisene settes ned

Holvik mener det er høyst usikkert om alle de ledige boligene blir fylt opp av studenter og andre i løpet av de kommende ukene.

– Spørsmålet er hva de som ikke får leid ut boligen vil gjøre. Vil de selge den eller sette ned prisen? Mest sannsynlig vil leieprisene gå ned, sier hun.

Statistikk fra Utleiemegleren viser at leieprisen for ettrommere har falt de siste to månedene.

– Det blir spennende å se hvor mange boliger som fortsatt ikke er leid ut om en måneds tid. Er vi i samme situasjon når vi kommer til september, er det et klart tegn på at det har vært for høye investeringer i boliger for utleie, sier hun.

Nikolaos Farmakis

BEKREFTER ENDRING: Kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren bekrefter at det er langt færre på visning nå enn tidligere.

Foto: Taran Gjøystdal / Utleiemegleren

– De profesjonelle utleiemeglerne klarer å tilpasse seg, men jeg vil tippe det er mange private som nå sliter med å leie ut. Mange som har brukt bolig som investering kan bli nødt til å selge, sier Andreassen.

Lettere for studenter

Det rekordhøye antallet utleieboliger betyr at jakten på et sted å bo for nyankomne studenter blir lettere enn før, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren.

– For tre år siden kunne man gå på visning til utleieboliger der det var åtti mennesker og kø nedi trappa. Sånn er det aldri lenger, sier han til Klassekampen.

For studenter som ikke har penger til å kjøpe bolig, er dette en gladmelding.

– Det kan helt klart være lønnsomt å være leietager. At en student med 1–4 års tidshorisont skal kjøpe og selge, med alle kostnader det innebærer, er rett og slett ikke naturlig, mener Andreassen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger