Hopp til innhold

Rekordbeslag av khat på Gardermoen

Da tollerne på Gardermoen åpnet pakkene, fant de 225 kilo khat – det største enkeltbeslaget noensinne. Smuglernes nye metoder fører til tre ganger sterkere virkning.

Beslag av tørket khat

I sommer fant tollerne 225 kilo tørket khat i et enkelt beslag. I tørket form er den mye sterkere enn fersk khat.

Foto: Tolletaten

Hans Wilhelmsen

Kontorsjef Hans Wilhelmsen, grensekontrollseksjonen Gardermoen sier de fant 225 tørket khat i sommer.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Så vidt jeg vet, er det første gang vi her på flyplassen har et enkeltbeslag som er så stort, sier kontorsjef Hans Wilhelmsen.

Beslaget ble gjort i etatens lokaler hvor de gjennomsøker fraktpakkene som kommer inn.

Vanligvis finner tollerne fersk khat når de oppdager det narkotiske stoffet – ofte med fly fra Storbritannia. Men da britene forbød det narkotiske stoffet i fjor, gikk beslagene kraftig ned. Nå sendes det istedenfor tørket fra Hongkong.

Mye sterkere

Nå ser Tolletaten med uro på at smuglere har funnet nye metoder. For i Tolletatens eget laboratorium har de testet at tørket khat er langt sterkere enn fersk.

– Det de forteller oss er at det er mye virkestoff i den tørkede khaten. Hvis du skal sammenligne det med den ferske, er det tre ganger sterkere, sier Wilhelmsen.

I første halvår ble det beslaglagt 815 kilo khat på vei til Norge. Det er det laveste siden 2010, da Tollvesenet begynte å føre statistikk over planten. På samme tid i fjor ble det beslaglagt 1808 kg, viser beslagsstatistikk fra Tolletaten.

Smugles med fly

Tollstasjon på Gardermoen

PÅ tollstasjon på Gardermoen brukes en røntgenmaskin for å se hva som skjuler seg i pappeskene.

Foto: Ellen Omland / NRK

I dag kommer det meste av khaten som smugles til Norge med fly til Gardermoen. Men selv om beslagene har gått ned, er det vanskelig å si om bruken har gått ned.

– Med tanke på hvor mye vi har beslaglagt tidligere, er det klart at det finnes brukermiljøer i Norge som tygger khat, og de vil nok gjøre det de kan for å få det inn på andre måter.

Leder av Somalisk nettverk, Bashe Musse, har inntrykk av at det er langt færre som bruker khat etter forbudet i Storbritannia.

– Nesten alle de tradisjonelle khat-kafeene som man visste om, er borte. Det er positivt, synes han.

Han er urolig for smuglernes kreativitet.

– Hvis etterspørselen etter tørket khat er så stor, kan det ta over for vanlig khat. Derfor er det viktig med kunnskap og informasjon om hva det er.

AKTUELT NÅ