Kontorsjef Hans Wilhelmsen, grensekontrollseksjonen Gardermoen sier de fant 225 tørket khat i sommer.
Foto: Ellen Omland / NRK– Så vidt jeg vet, er det første gang vi her på flyplassen har et enkeltbeslag som er så stort, sier kontorsjef Hans Wilhelmsen.
Beslaget ble gjort i etatens lokaler hvor de gjennomsøker fraktpakkene som kommer inn.
Vanligvis finner tollerne fersk khat når de oppdager det narkotiske stoffet – ofte med fly fra Storbritannia. Men da britene forbød det narkotiske stoffet i fjor, gikk beslagene kraftig ned. Nå sendes det istedenfor tørket fra Hongkong.
Mye sterkere
Nå ser Tolletaten med uro på at smuglere har funnet nye metoder. For i Tolletatens eget laboratorium har de testet at tørket khat er langt sterkere enn fersk.
– Det de forteller oss er at det er mye virkestoff i den tørkede khaten. Hvis du skal sammenligne det med den ferske, er det tre ganger sterkere, sier Wilhelmsen.
- Les også:
I første halvår ble det beslaglagt 815 kilo khat på vei til Norge. Det er det laveste siden 2010, da Tollvesenet begynte å føre statistikk over planten. På samme tid i fjor ble det beslaglagt 1808 kg, viser beslagsstatistikk fra Tolletaten.
Smugles med fly
PÅ tollstasjon på Gardermoen brukes en røntgenmaskin for å se hva som skjuler seg i pappeskene.
Foto: Ellen Omland / NRKI dag kommer det meste av khaten som smugles til Norge med fly til Gardermoen. Men selv om beslagene har gått ned, er det vanskelig å si om bruken har gått ned.
– Med tanke på hvor mye vi har beslaglagt tidligere, er det klart at det finnes brukermiljøer i Norge som tygger khat, og de vil nok gjøre det de kan for å få det inn på andre måter.
Leder av Somalisk nettverk, Bashe Musse, har inntrykk av at det er langt færre som bruker khat etter forbudet i Storbritannia.
– Nesten alle de tradisjonelle khat-kafeene som man visste om, er borte. Det er positivt, synes han.
Han er urolig for smuglernes kreativitet.
– Hvis etterspørselen etter tørket khat er så stor, kan det ta over for vanlig khat. Derfor er det viktig med kunnskap og informasjon om hva det er.