Hopp til innhold

Rekordbeslag av khat på Gardermoen

Da tollerne på Gardermoen åpnet pakkene, fant de 225 kilo khat – det største enkeltbeslaget noensinne. Smuglernes nye metoder fører til tre ganger sterkere virkning.

Beslag av tørket khat

I sommer fant tollerne 225 kilo tørket khat i et enkelt beslag. I tørket form er den mye sterkere enn fersk khat.

Foto: Tolletaten

Hans Wilhelmsen

Kontorsjef Hans Wilhelmsen, grensekontrollseksjonen Gardermoen sier de fant 225 tørket khat i sommer.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Så vidt jeg vet, er det første gang vi her på flyplassen har et enkeltbeslag som er så stort, sier kontorsjef Hans Wilhelmsen.

Beslaget ble gjort i etatens lokaler hvor de gjennomsøker fraktpakkene som kommer inn.

Vanligvis finner tollerne fersk khat når de oppdager det narkotiske stoffet – ofte med fly fra Storbritannia. Men da britene forbød det narkotiske stoffet i fjor, gikk beslagene kraftig ned. Nå sendes det istedenfor tørket fra Hongkong.

Mye sterkere

Nå ser Tolletaten med uro på at smuglere har funnet nye metoder. For i Tolletatens eget laboratorium har de testet at tørket khat er langt sterkere enn fersk.

– Det de forteller oss er at det er mye virkestoff i den tørkede khaten. Hvis du skal sammenligne det med den ferske, er det tre ganger sterkere, sier Wilhelmsen.

I første halvår ble det beslaglagt 815 kilo khat på vei til Norge. Det er det laveste siden 2010, da Tollvesenet begynte å føre statistikk over planten. På samme tid i fjor ble det beslaglagt 1808 kg, viser beslagsstatistikk fra Tolletaten.

Smugles med fly

Tollstasjon på Gardermoen

PÅ tollstasjon på Gardermoen brukes en røntgenmaskin for å se hva som skjuler seg i pappeskene.

Foto: Ellen Omland / NRK

I dag kommer det meste av khaten som smugles til Norge med fly til Gardermoen. Men selv om beslagene har gått ned, er det vanskelig å si om bruken har gått ned.

– Med tanke på hvor mye vi har beslaglagt tidligere, er det klart at det finnes brukermiljøer i Norge som tygger khat, og de vil nok gjøre det de kan for å få det inn på andre måter.

Leder av Somalisk nettverk, Bashe Musse, har inntrykk av at det er langt færre som bruker khat etter forbudet i Storbritannia.

– Nesten alle de tradisjonelle khat-kafeene som man visste om, er borte. Det er positivt, synes han.

Han er urolig for smuglernes kreativitet.

– Hvis etterspørselen etter tørket khat er så stor, kan det ta over for vanlig khat. Derfor er det viktig med kunnskap og informasjon om hva det er.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger