Borgerlig forsprang

Det hadde blitt borgerlig flertall på Stortinget hvis det hadde vært valg i dag. Det viser NRKs ferske partibarometer.

Partibarometer februar
Foto: NRK

"Målinger går opp og ned," er et vanlig svar fra politikere som blir konfrontert med tall de ikke liker. Men noe av det mest stabile i flommen av målinger er det borgerlige flertallet.

Det gjelder også for partibaromeret NORSTAT har laget for NRK i februar. De rød-grønne ville fått 80 representanter på Stortinget, mens de borgerlige ville fått flertall med 89, hvis dette hadde vært valgresultatet.

"Normal" oppslutning

For regjeringspartiene sliter med å vinne tilbake støtten de hadde fra velgerne ved forrige Stortingsvalg.

De største utslagene på denne målingen ser vi hos Arbeiderpartiet og Venstre, som nå får mer "normal" oppslutning enn i januar. Ap har 32,1 prosent av velgerne bak seg, en fremgang på 4,1 prosentpoeng. Venstre, som i forrige NRK-måling fikk hele 9,5 prosent, går tilbake 4 prosentpoeng.

- Denne målingen bekrefter at Arbeiderpartiet ligger stabilt over 30 prosent, og det er et godt utgangspunkt før neste valgkamp, sier partisekretær Martin Kolberg i Ap.

- Men hva hjelper det når det er et stabilt borgerlig flertall på målingene?

- Jeg er optimist, og tror regjeringspartiene klarer å styrke seg frem mot valget. Vi er avhengige av å oppfylle løftene fra Soria Moria, samtidig som vi må ha visjoner for perioden etter 2009.

Men selv om opposisjonen på Stortinget hadde fått flertall på Stortinget er det uklart hva slags regjering vi ville fått da. For sentrumspartiene vil ikke samarbeide med Fremskrittspartiet.

Martin Kolberg

Martin Kolberg tror regjeringspartiene klarer å styrke seg frem mot valget.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger