Hopp til innhold

Regjeringen har bestilt juridisk vurdering i Tangen-saken

Regjeringspartiet KrF støtter nå kritikken mot ansettelsen av ny oljefondssjef. Samtidig ber finansminister Sanner om en juridisk vurdering som klargjør om regjeringen kan instruere Norges Bank.

Etikkutvalget

Finansdepartementet og statsråd Jan Tore Sanner har bedt advokatfirmaet Arntzen de Besche vurdere om departementet har mulighet til å instruere Norges Bank i ansettelsessaken.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den politiske kritikken mot ansettelsen av Nicolai Tangen øker dermed to uker før han skal tiltre i jobben. Men fortsatt er det uklart hvilke føringer politikerne kan legge for den mye omtalte ansettelsen.

KrF redd for interessekonflikt

Stortingsgruppa til Kristelig Folkeparti hadde i dag møte. De støtter kritikken fra representantskapet i Norges Bank. Partiet mener det ligger en fare for interessekonflikt mellom Nicolai Tangens eierskap i AKO Capital og jobben han har fått med å forvalte oljefondet.

– Nå peker vi på hovedstyret i Norges Bank, og da blir det deres oppgave å komme tilbake på en tilfredsstillende måte, sier finanspolitisk talsperson Tore Storehaug.

KrF er også opptatt av at den norske kampen mot skatteparadiser ikke skal svekkes. Temaet har blitt aktuelt fordi AKO-fondene, som Tangen fortsatt skal være eier i, er registrert på Cayman Islands og i Irland.

– Jeg forventer at vi skal klare å finne en løsning på dette her og nå har vi gitt uttrykk for hva som er våre forventninger. Nå skal vi ha samtaler med andre partier. Det blir viktig å finne en breiest mulig løsning slik at det er et så samla mulig storting som står bak, sier Storehaug.

Finanspolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti Tore Storehaug

Tore Storehaug er finanspolitisk talsperson i Kristelig Folkeparti

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

KrFs standpunkt betyr at det nå er et flertall på Stortinget som har uttrykt seg kritisk til Tangen-ansettelsen.

Juridisk vurdering

Finansminister Jan Tore Sanner (H) skriver samtidig i et brev til Stortinget at Finansdepartementet har bedt et eksternt advokatfirma vurdere om departementet har mulighet til å instruere Norges Bank i ansettelsessaken.

«Departementet har for å få belyst det juridiske rammeverket ytterligere, bedt et eksternt advokatfirma om å vurdere om overordnede statsorganer har rettslig adgang til å instruere hovedstyret i Norges Bank i dets arbeid med å ansette daglig leder av bankens forvaltning av Statens pensjonsfond utland, herunder i avtaleforholdet mellom Norges Bank og Nicolai Tangen», står det i brevet.

Det er advokatfirmaet Arntzen de Besche som har fått oppdraget, opplyser departementet til NRK. Oppdraget ble gitt på fredag med kort frist. Dette er ifølge departementet grunnen til at de ikke har brukt lovavdelingen i Justisdepartementet til å gjøre den juridiske vurderingen, noe som ville vært mer vanlig.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Sanner og departementet, men de henviser til pressemeldingen og har ingen ytterligere kommentar.

– Vente og se

Høyres finanspolitiske talsperson på Stortinget, Mudassar Kapur, har som utgangspunkt at regjeringen ikke kan blande seg i Norges Banks ansettelse av Nicolai Tangen som sjef for oljefondet.

– Nå har departementet bedt om en ekstern vurdering. Vi får vente og se hva som står der, men slik loven er i dag, skal ikke departementet overstyre en ansettelsesprosess, sier Kapur til NRK.

Kapur mener likevel at vurderingen blir viktig for Stortinget.

– Det som handler om hvilken instruksjonsmyndighet departementet har i en slik sak, vil jo fortelle tydelig for oss på Stortinget hva vi kan be et departement om å gjøre og hvilket handlingsrom et departement har. Det er naturlig å ha med seg inn i arbeidet videre.

Nicolai Tangen er ny leder i Oljefondet

Nicolai Tangen skal tiltre som ny oljefondssjef 1. september.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Finanskomiteen på Stortinget må i løpet av uka komme med en innstilling i saken. Ansettelsen av Tangen ble en sak for de folkevalgte politikerne etter at det stortingsoppnevnte representantskapet i juni sendte et brev til Stortinget med en rekke kritiske bemerkninger.

Etter planen skal Tangen tiltre som sjef for oljefondet allerede 1. september.

– For stor risiko

Arbeiderpartiet, Rødt, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet de Grønne mener Tangen ikke kan tiltre før han har solgt seg ut av selskapet AKO Capital. De mener det kan føre til interessekonflikt dersom han ikke bryter båndene til hedgefond-selskapet.

– Vi har kommet til at risikoen for de interessekonfliktene er for store til at de er forenelige med å tiltre den stillingen. Det er vårt synspunkt, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK fredag i forrige uke.

Senterpartiet mener Tangen må selge seg ut av AKO-systemet og flytte formuen sin hjem. Det vil være måten å oppfylle representantskapets krav og forventninger, sa stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik i Politisk Kvarter 13. august.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger