Hopp til innhold

Gir penger for å hindre svensk voldsbølge i å krysse grensa

Frykten for at voldsbølgen i Sverige skal krysse grensa over til Norge gjør at regjeringen nå gir ekstra penger til politiet. Ikke nok, sier påtroppende byrådsleder i Oslo.

Emilie Mehl

– Norge er heldigvis på et helt annet sted enn Sverige, sier justisminister Emilie Enger Mehl.

Foto: NRK

Det har vært en voldelig start på uka i Sverige.

I morges ble en boligblokk i bydelen Ekholmen i Linköping rammet av en eksplosjon. Bare noen timer før det fant en eksplosjon sted i en bygård i Hässelby strand vest i Stockholm.

En boligblokk i Linköping er totalskadet i nok en eksplosjon i Sverige, den andre på kort tid.

En boligblokk i Linköping er totalskadet i nok en eksplosjon i Sverige, den andre på kort tid.

Video: Martin Klevelid / SVT

Avsnittsleder for organisert kriminalitet-seksjonen i Kripos, Trond Bruen Olsen, sier at de har oppdaget at kriminelle i Norge og Sverige er i kontakt med hverandre.

– Det vi ser i Sverige kan komme til Norge, hvis vi ikke tar trusselen på alvor, sier Olsen til NRK.

Får mer penger

Regjeringen lover nå 15 millioner kroner mer til politiet i Oslo Øst for hindre at den svenske voldsbølgen krysser grensa til Norge.

Det ble kjent etter at justisminister Emilie Enger Mehl deltok i et møte om rekrutteringen av tenåringer til kriminelle nettverk i regi av Stovner Politistasjon, øst i Oslo.

Mehl i møte med politidirektøren

Justisministeren sier at Norge og Sverige er på forskjellige steder når det gjelder kriminalitet.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Vi har et naboland som nå har store utfordringer med gjengkriminalitet, sier justisministeren til NRK.

– Det er viktig for både Norge og Sverige å slå ned på organiserte kriminelle nettverk. Vi ser at ungdomskriminalitet, narkotikakriminalitet og andre former for kriminalitet ofte kan ha sammenheng, sier hun.

Eirik Lae Solberg i Borggården

Påtroppende byrådsleder i Oslo sier at Oslopolitiet trenger mer penger for å løse situasjonen med ungdomskriminalitet.

Foto: Rolf Petter Olaisen

Påtroppende byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg fra Høyre, sier han er fornøyd med at Oslopolitiet får mer penger, men at det ikke er nok.

– Dette er ikke nok til å løse den alvorlige situasjonen vi står i.

Når ungdomskriminalitet og vold blant barn og unge øker med 70 prosent fra i fjor, så er vi nødt til å styrke ressursene til Oslopolitiet kraftig.

Voldsbølgen i Sverige

Sverige har den siste tiden vært rammet av en voldsbølge, med flere skytinger og eksplosjoner. Bare i september er 12 personer drept. Flere hendelser knyttes til intern strid i den kriminelle gjengen Foxtrotnettverket, samt konflikten de har med den rivaliserende gjengen Dalennettverket. Tidslinjen har de siste hendelsene først.

Har kontroll på situasjonen i Norge

Selv om Foxtrot-nettverket operer i Norge, vil Kripos forsikre folk at situasjonen i her hjemme er langt fra slik den er i nabolandet.

– I Norge har vi god kontroll over situasjonen og de kriminelle nettverkene, men trusselen fra organisert kriminalitet krever at norsk politi må være oppmerksomme.

I en e-post til NRK sier justisministeren at Norge og Sverige er heldigvis på forskjellige steder når det gjelder kriminalitet.

– Vi har hatt en annen innvandrings- og bosettingspolitikk. Samtidig ser vi nå en økning av for eksempel narkotikasmugling til Norge, med de konsekvensene det har med seg. Så vi må fortsette å være våkne, slå ned på organisert kriminalitet og drive effektiv forebygging blant unge.

Opererer også i Norge

I går bekreftet Kripos at det kriminelle nettverket som er antatt å stå bak mange av drapene i Sverige den siste tiden, også selger sine tjenester til kriminelle i Norge.

Rawa Majid, "Den kurdiske Reven", Foxtrot

Svensk politi mistenker at Rawa Majid, også kjent som «Den kurdiske reven» leder Foxtrot-nettverket.

Foto: Svensk politi / Svensk politi/Nyhetsbyrån TT / Svensk politi

Ifølge Kripos tilbyr nettverket torpedotjenester til norske kriminelle, samt muligheter til å kjøpe våpen og sprengstoff fra Sverige.

Kripos sier at man ser en økning i kriminalitet i Norge med bånd til nabolandet.

– Det er en bekymringsfull trend at organiserte kriminelle i Norge benytter fryktkapitalen til svenske gjengmedlemmer for gjeldsinnkreving og andre voldsoppdrag i Norge.

– Aktiviteten fra svenske gjengkriminelle på norsk jord har blitt tydeligere, og vi vet at de er involvert i voldsoppdrag.

Olsen sier videre at det er viktig med forebyggende arbeid. Det gjelder spesielt rekruttering av ungdommer inn i kriminelle nettverk.

– Det koster mye penger og ressurser, men er helt nødvendig.

Les også Voldsbølgen i Sverige: Derfor rammes de

Politi i Vasastan i Stockholm i Sverige etter et drap.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger