Ofrer fødetilbud ved lokalsykehus

Regjeringen har bestemt seg i sykehusstriden, og gir grønt lys til å redusere fødetilbudet i Odda, Lærdal og Lofoten. I Nordfjordeid forsvinner fødeavdelingen.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap)

– Dette er bygget på faglige anbefalinger, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Foto: Øijord, Thomas Winje / SCANPIX

– Jeg mener at vi har kommet frem til en svært god løsning, som også ivaretar fremtidige behov for befolkningen, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NRK.

Faglige hensyn veier tyngre enn lokale hensyn, fastslår Strøm-Erichsen.

– Dette er bygget på faglige anbefalinger, sier hun.

Mister forsterket fødestue

Odda, Lærdal og Lofoten mister den forsterkede fødestuen sin. Det vil si at regjeringen fjerner gynekologstillinger ved disse sykehusene, og gjør dem om til jordmorstyrte fødestuer.

Lærdal står i fare for å miste hele fødetilbudet, hvis de ikke klarer å rekruttere jordmødre lokalt.

Den største endringen kommer likevel i Nordfjordeid i Sogn og Fjordane, hvor fødeavdelingen forsvinner. Her blir det i stedet jordmorstyrt fødestue.

– Vi tar ikke vekk fødetilbudet noen steder, men det blir endringer, forklarer Strøm-Erichsen.

Slås sammen med Volda

– Fødeavdelingen på Nordfjordeid blir slått sammen med fødeavdelingen i Volda for å skape et robust fagmiljø, sier helseministeren.

Situasjonen i området vil bli endret etter at en ny vei og tunnel mellom Nordfjord og Sunnmøre åpnes, ifølge helseministeren. Med veien blir det betydelig kortere avstander for store deler av befolkningen i Nordfjord.

I tillegg er det krevende å opprettholde god fagkompetanse ved fødeavdelingene både i Nordfjord og i Volda, mener hun. Fagmiljøene er litt for små, og det er behov for å skape mer robuste løsninger.

– Når vi slår dem sammen og legger det til Volda, vil vi klare å få et godt og fremtidsrettet tilbud for kvinner og barn i den regionen.

Flere funksjoner

Løsningen på sykehusstriden skulle ha vært klar ved nyttår, men tøffe forhandlinger mellom regjeringspartiene har ført til at konklusjonen har latt vente på seg.

Kampen om Nordfjordeid har vært kjernen i striden.

(Saken fortsetter under bildet)

Nordfjord sjukehus

Den største endringen kommer i Nordfjordeid, hvor fødeavdelingen forsvinner. I stedet blir det en jordmorstyrt fødestue.

Foto: Ottar Starheim / NRK

Reduksjonen i fødetilbudene vil føre til at færre gravide kan føde lokalt, og at man må reise lengre for å gjøre eksempelvis et nødkeisersnitt.

– Lokalt ønsker man å beholde det man har. Jeg håper også at de ser lokalt hva som nå legges til Nordfjord sykehus, slik at det blir et fremtidsrettet sykehus for regionen, sier Strøm-Erichsen.

Som plaster på såret får sykehusene som er rammet av endringene tilført andre sykehusfunksjoner.

– Det er viktig for å kunne møte befolkningsgruppene som vi ser det blir stadig flere av. Eldre og kronisk syke skal møtes på en bedre måte enn det vi klarer i dag, forklarer helseministeren.

Kjersti Toppe

– Sp og Ap har en ulik tilnærming til dette politikkfeltet, sier Kjersti Toppe.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Etter det NRK kjenner til, har dette vært en viktig forutsetning for Senterpartiet i forhandlingene.

– En tung politisk dag

– Dette er en veldig vanskelig sak for Sp, som berører oss langt inn i sjelen. Det er en tung politisk dag, sier partiets stortingsrepresentant Kjersti Toppe fra Hordaland.

Toppe, som er første nestleder i Helse- og omsorgskomiteen, sier at Sp har kjempet en tøff kamp i saken.

– Det er en regjering med forskjellige tre partier, der spesielt vi og Ap har en ulik tilnærming til dette politikkfeltet, vedgår hun.

– Jeg tror alle i Norge har sett engasjementet for å beholde fødetilbudet flere steder, for å beholde sykehuset og å ikke gjøre endringer, fastslår helseminister Strøm-Erichsen.

– Det er mange følelser knyttet til lokalsykehus. Det må vi ha stor respekt for, og derfor har vi også brukt lang tid på å forankre dette lokalt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger