NRK Meny
Normal

- Sykehusstriden rammer Arbeiderpartiet hardt

Striden om lokalsykehusene kan påføre Arbeiderpartiet et sviende nederlag. Ikke minst i Kristiansund kan forslaget om å fjerne akuttkirurgi og fødeavdelingen føre til dramatiske endringer i det politiske landskapet.

Demonstrasjon sykehus Kristiansund

I Kristiansund deltok 10 000 i en demonstrasjon da helseministeren kom til byen. Det er et stort engasjement for lokalsykehuset. I Arbeiderpartibastionen Kristiansund kan dette få store politiske følger om ikke lokalsykehuset berges med føde og akuttfunksjoner.

Foto: Roar Halten / NRK

I Kristiansund er sinnene satt i kok etter forslagene om å flytte fødeavdelingen og akutt-funksjoner til nabobyen Molde. Kristiansund har vært regnet som en av landets fremste Arbeiderparti-bastioner. Men berges ikke lokalsykehuset kan dette være en tapt festning.

Anders Todal Jenssen

Valgforsker Anders Toda Jenssen spår at Arbeiderpartiet kommer til å blø ved det kommende kommunevalget.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

– Jeg tror Arbeiderpartiet i Kristiansund kommer til å blø kraftig på grunn av dette, sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim.

- Katastrofevalg for Ap

Vi er på sykehuset i Kristiansund. Pasienter og pårørende fra hele Nordmøre kommer inn døra for å få hjelp og behandling. Men akuttkirurgien og fødetilbudet kan bli flyttet fra Kristiansund til Molde i fremtiden. Sykehusstriden blir valgets store sak i Kristiansund. Saken kan bli ødeleggende for Arbeiderpartiet, tror Ap-veteran og mangeårig ordfører Harald Stokke.

Harald Stokke

Tidligere Ap-ordfører Harald Stokke har tatt på seg aksjonist-jakka.

Foto: NRK

– Vi klarer ikke å få tillit i Kristiansund om vi taper sykehussaken. Da får vi et katastrofevalg for Arbeiderpartiet, sier Harald Stokke.

Velger Frp i stedet

Dersom velgerne forlater Arbeiderpartiet spår mange at disse vil finne vegen til FrP. Det tror også toppkandidaten Åge Austheim.

Åge Austheim

Åge Austheim i Frp står klar til å ta imot skuffede Ap-velgere.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ja, i stor grad tror jeg det. Undersøkelser viser at vi har en del av de samme velgerne som Ap. Vi er opptatt av de samme sakene. Og folk er veldig opptatt av sykehusene, sier Austheim.

Spår flere nye lister

Men sykehusstriden kan også gi andre utslag ved valget neste år, sier redaktøren i Tidens Krav Tore Dyrnes. Han tror det kan dukke opp valglister som er både geografisk og temamessig betinget.

Tore Dyrnes

Tore Dyrnes er redaktør i Tidens Krav.

Foto: Bjørn A. Hansen/Tidens Krav

–Jeg vet det jobbes med en byliste for Kristiansund. Dette er en ren sykehusliste. Jeg tror denne kommer til å få størst oppslutning. Det har vært eksempler andre steder, der det blir etablert en liste for en sak, for ett formål. Til fylkestingsvalget jobbes det også med en Nordmørs-liste, forteller Tore Dyrnes.