Hopp til innhold

Falt av stolen i Haakon Lie-debatten

I kveldens RedaksjonEn ble Haakon Lie hyllet som en pioner og foregangsmann, og en biograf forsvant under bordet.

Video nsps_upload_2009_5_25_20_44_9_1488.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Flere av paneldeltakerne hadde sterke møter med Arbeiderpartiets mangeårige partisekretær.

– Vi var redd for han, jeg husker et møte i AUF med Haakon. Det var vel en 20-30 mennesker der, så eksploderer mannen så voldsomt at papirer fløy, og vi ble virkelig skremt, sier Berge Furre, som senere brøt med partiet og dannet Sosialistisk Folkeparti, forløperen til SV.

– Men han var en stor politiker som imponerte samtidig, det var jo det som var det fascinerende. På den ene siden var han skremmende, mens han samtidig var en fantastisk organisator og agitator, sier Furre.

Landsmøte i -67

For Haakon Lie hadde sine kontroverser. Under det berømte landsmøtet i 1967 gikk landsfaderen Einar Gerhardsen til frontal angrep på Lie, et angrep Lie aldri glemte.

– Han så på dette som et høyforræderi, og de to ble aldri forsont, sier Dagsavisenes kommentator Arne Strand.

– Jeg opplevde en veldig forandring, da jeg kom med i AUF på 70-tallet da var Haakon Lie en person vi ikke inviterte på møter. Han var en mann vi nesten snakket litt negativ om, men utover på 80-tallet forandret vi holdning og tilnærming. Det å oppleve Haakon Lie da han traff hundrevis av AUFere på Utøya og høre han fortelle, det var fantastisk og han ble etter hvert en venn av AUF, forteller Statsminister Jens Stoltenberg.

– Der forsvant Lahlum

Rett etter dette ber historiker og biograf Hans Olav Lahlum om ordet og vil fortelle om sitt forhold til Haakon Lie, men teknikken svikter og Lahlum forsvinner under bordet med et brak.

– Der forsvant Lalhum, sa programleder Viggo Johansen med et smil. Biografen kom tibake litt senere i programmet og fikk fortalt sin historien om Haakon Lie.

AKTUELT NÅ