Hopp til innhold

Grottefesterne har arrangert rave flere ganger – brøt seg inn på byggeplass

Grottefesten var ikke den første. Gjennom sommeren har de samme folkene arrangert rave flere steder i Oslo.

– Det er et resultat av at byen er stengt. Bunkeren tar jo ikke skade av det, ingenting er gått i stykker. Byggeplassen er jeg mer usikker på, sier en anonym person i ravemiljøet til VG.

Den samme gjengen som arrangerte fest i en bunker i helga, har arrangert rave flere steder. De har brutt seg inn på byggeplasser og hatt fester i skogen.

VGs kilde sier han har vært på fire eller fem slike fester i sommer.

Kriminalteknikere gikk i dag inn i bunkersen for å starte den tekniske etterforskningen.

«Rave Cave»

Festen i bunkeren ble i forkant kalt «Rave Cave» i sosiale medier. Lokalet avsløres kort tid før festen starter, og de har med seg DJ, høyttalere og laseranlegg.

– Vi tar sjansen på flere fester fremover. Vi trenger en arena hvor vi kan ruse oss på det vi selv ønsker, sammen med folk vi stoler på og som bidrar til den fantastiske stemningen uten at det får konsekvenser, sier han til VG.

NRK har snakket med en av dem som arrangerte festen i helga, som endte dramatisk.

Flere ble lagt inn på sykehus med kullosforgiftning, etter at det ble brukt bærbare dieselaggregater inne i fjellanlegget.

Hevder minst 10 passet på døren

Bunkeren er en gammel alarmplass, der Sivilforsvaret kunne samle seg i en krisesituasjon. I 2012 ble ansvaret for bunkeren tilbakeført til grunneier, Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.

Mannen som var med på å rigge til festen tar ikke selvkritikk for måten festen ble arrangert på.

– Det var ulike rom og seksjoner, og i den rømningsveien som var til stede var det minst 10 stykker som stod og hjalp folk ut og inn. Det var derfor det gikk så bra, til og med når døra ble åpnet. Når det lå folk bevisstløse, så klarte folk å komme seg ut, sier han til NRK.

Inngangen til grotten der det ble holdt ulovlig fest natt til søndag

Så mange som 200 personer skal ha vært innom den ulovlige grottefesten på St. Hanshaugen i Oslo i løpet av kvelden. Den enste inngangen har tidligere vært stengt med betong.

Foto: Jil Yngland / NTB scanpix

Politiet ble tipset om festen

Ifølge politiet ble syv personer fraktet bevisstløse til sykehus etter å ha vært på festen. Fire av disse omtales nå som alvorlig skadet, men samtlige er nå utenfor livsfare.

– Det viste seg at det antagelig var forgiftning ved at det har stått på strømaggregater i bunkeren, sier politiinspektør Emil Lorch-Falch i Oslo politidistrikt.

NRK har snakket med personer som tipset politiet om festen i forkant, på grunn av bekymring om smittevernet kunne ivaretas.

– Vi er kjent med at det skal ha vært et varsel i forkant av arrangementet, men hva det varselet bestod av og hvordan det ble vurdert, er noe vi må undersøke, sier politiinspektør Lorch-Falch.

– Livsfarlig

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er lettet og glad for at ikke liv gikk tapt.

– Denne festen har jo ikke bare vært smittefarlig, den har vært livsfarlig, sier Høie.

Brannvesenet i Oslo har tidligere måtte stanse fester som foregår i ulovlige lokaler. De er svært bekymret og frykter for folks liv.

AKTUELT NÅ