Hopp til innhold

Kvinne prøvde å redde ut livløse festdeltagere: – Vi var svimle og holdt på å besvime selv

Brannvesenet sier det ble målt flere ganger dødelig dose kullos på de verste stedene i bunkeren som ble brukt til raveparty natt til søndag. Mannen som satte inn det største dieselaggregatet avviser å ha gjort noe kritikkverdig.

Inngangen til grotten der det ble holdt ulovlig fest natt til søndag

DRAMATISK: Så mange som 200 personer skal ha vært innom den ulovlige grottefesten på St. Hanshaugen i Oslo i løpet av kvelden. Den enste inngangen har tidligere vært stengt med betong.

Foto: Jil Yngland / NTB scanpix

En grottefest med opp mot 200 deltakere på St. Hanshaugen i Oslo natt til søndag endte dramatisk. Over 20 personer er på sykehus, trolig med kullosforgiftning, etter at det ble brukt bærbare dieselaggregater inne i fjellanlegget.

Den eneste inn- og utgangen til festen var på rundt én ganger én meter.

Det kan virke som bunkeren ble brutt opp, og at man har fått tilgang på den måten. Den skal ikke være åpent tilgjengelig for allmennheten, sier politiinspektør Emil Lorch-Falch i Oslo politidistrikt.

NRK har snakket med en av festdeltagerne på arrangementet, som i forkant ble kalt «Rave Cave» i sosiale medier. Kvinnen i 20-årene ligger nå på sykehus, der hun får oksygentilførsel.

– Vi leser i avisene at en overlege kalte det kollektivt selvmordsforsøk. Det er helt sykt å tenke på. Det kunne gått ordentlig galt. Vi kunne alle besvimt og fått varige mén. Mange av dem som var der er gode venner av meg.

Mannen som var med på å rigge til festen. Han ønsker å være anonym. – Det er mange som har et negativt syn på det, at unge fester i koronatider, sier mannen. Han tror folk hadde tenkt annerledes, om de var til stede på arrangementet.

– Plutselig gikk strømmen

Festen skal ha startet rundt klokken 23 lørdag kveld, ifølge politiet. Kvinnen sier festen hadde pågått i rundt fire timer uten problemer, før situasjonen plutselig endret seg dramatisk.

– Det skjedde veldig fort, sier kvinnen.

Inngangen til grotten der det ble holdt ulovlig grottefest natt til søndag

Inngangen til bunkeren har blitt forseglet av politiet, som nå skal etterforske arrangementet.

Foto: Jil Yngland / NTB scanpix

– Det var kjempegøy i mange timer, og alt gikk tilsynelatende bra. Plutselig gikk strømmen og lysene og musikken skrudde seg av.

Kvinnen forteller det var et eget rom i bunkeren, der aggregatene sto. Rommet kunne lukkes med en metalldør, sier kvinnen.

– Da var det noen som hadde brutt seg inn i det rommet. Da vi gikk inn ditt traff gassen oss midt i ansiktet. Vi blir veldig svimle, men ser at det ligger tre gutter der bevisstløse, forteller kvinnen.

Inne i bunkeren

Bunkeren er totalt cirka 500 kvadratmeter stor.

Foto: Privat

Tettet med søppelsekker og gaffateip

I forkant av festen fikk festedeltagerne beskjed på Facebook om å komme mellom 23.30-0.30 «for å begrense sjansen for at Oslos festbremsavdeling dukker opp». NRK har også snakket av med en mann som var med på å rigge til festen.

– Det var for folk som ville ha det sosialt i litt større folkemengder enn vanlig. Det er tabu nå, med koronaen, men vi sa til alle som hadde symptomer at det var uaktuelt å møte opp.

Mannen, som også har vært innlagt på sykehus etter festen, forteller at han var med på å transportere hovedaggregatet til festen. Dette sto inne på et eget rom.

Inngangen til rommet ble polstret med søppelsekker og gaffateip, for å holde avgasser unna området der de andre festdeltagerne var.

I løpet av kvelden skal imidlertid noen festdeltagere ha tatt seg inn til dette rommet, forteller flere festdeltagere.

– Jeg angrer ikke på selve arrangementet, men vi kunne gjort ting annerledes. Vi kunne hatt noen som passet på døren. Og vi kunne hatt et bedre sted. Jeg så plantegningene nå i ettertid, selve hulen virket som et trygt sted.

Så mange som 200 personer kan ha vært innom den ulovlige festen på St. Hanshaugen natt til søndag. 23 personer er innlagt på sykehus etter festen.

– Virket som en god idé der og da

– Hvor klokt var dette, sett i ettertid?

– Det var lett å være etterpåklok. Hadde ikke den forseglede døren blitt åpnet av noen av deltagerne, så hadde arrangementet teknisk sett vært en suksess.

– Man kan se på det som uansvarlig, men akkurat der og da virket det som en god ide.

Mannen hevder også at rommet hadde ventilasjon. Det er ikke politiet eller brannvesenet kjent med, ifølge VG.

– Det har blitt meldt feil ting. Det stod at aggregatet bare stod i grotten, men det stod i et forseglet rom med luft i toppen, for å ventilere.

Sju personer funnet bevisstløse etter fest i bunkers

Politi og redningsetater utenfor bunkeren natt til søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Det viktigste var å få dem ut

Kvinnen forteller at hun og noen andre festdeltagere forsøkte å riste i de bevisstløse guttene og «klaske» dem i ansiktet, uten å få noen respons.

– Da kjenner vi at vi blir veldig svimle og holder på å besvime selv. Vi prøver å dra dem ut, men må løpe ut fordi vi holder på å besvime. Så løper vi inn igjen, og prøver å dra dem litt til. Da kommer det flere mennesker og hjelper til, sier kvinnen.

– Det var veldig skummelt, men det viktigste var å få dem ut, for vi visste ikke hvor lenge de hadde ligget der inne, sier festdeltageren.

Ifølge politiet ble syv personer fraktet bevisstløse til sykehus etter å ha vært på festen. Fire av disse omtales nå som alvorlig skadet, men samtlige er nå utenfor livsfare.

– Det viste seg at det antagelig var forgiftning ved at det har stått på strømaggregater i bunkeren, sier politiinspektør Lorch-Falch.

Sju personer funnet bevisstløse etter fest i bunkers

Sju personer ble funnet bevisstløse utenfor grotten på St. Hanshaugen i Oslo da politiet kom til stedet like før klokken fire natt til søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

– Gjorde sterkt inntrykk

Kvinnen forteller at de klarte å få de livløse festdeltagerne ut av grotten. Operasjonssentralen i Oslo politidistrikt sier man kom til stedet rundt klokken 03.46 natt til søndag.

– Det var ganske mange som ble fraktet vekk på båre og med ambulanse. Jeg ble også kjørt vekk i ambulanse med oksygenmaske, sier kvinnen.

– Det gjorde sterkt inntrykk å dra de livløse guttene bortover bakken når man selv holder på å besvime. Det er noe jeg tenker mye på når jeg ligger her og har det etter forholdene bra, sier kvinnen.

Plantegning av bunkeren som ble brukt til fest i Oslo

Bunkeren er cirka 70 meter dyp og formet med ganger i en E-form.

Foto: Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg / NTB

Både VG og NRK har snakket med personer som tipset politiet om festen i forkant, på grunn av bekymring om smittevernet kunne ivaretas.

– Vi er kjent med at det skal ha vært et varsel i forkant av arrangementet, men hva det varselet bestod av og hvordan det ble vurdert, er noe vi må undersøke, sier politiinspektør Lorch-Falch.

TV 2 og Dagbladet har også snakket en mann som sier han ringte politiet og varslet om festen rundt klokken halv ett i natt. Politiinspektøren sier han ikke er kjent med dette.

Pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt sier til NRK rundt klokken 19 søndag kveld at politiet fortsatt ikke har siktet noen etter festen.

– Dette er en del av etterforskningen, og vi må komme tilbake til eventuelle siktelser, sier Grøndahl.

Laster Twitter-innhold

– Målte flere ganger dødelig dose

Kvinnen sier at etter aggregatrommet var brutt opp og gassene fløt utover, var det umulig å oppholde seg i grotten. Alle festens deltagere var ute innen en halvtime, sier hun til NRK.

Brannvesenet har målt oksygennivået i grotta til 16 prosent, noe som kan være svært farlig kombinert med høyt nivå av karbonmonoksid.

– Da brannvesenet var på vei, forventet vi å finne flere titalls bevisstløse personer inne i fjellanlegget. Vi må kunne si at basert på risikopotensialet er vi overrasket over at dette ikke har gått mye verre.

– Våre måleapparater for karbonmonoksid gjorde utslag på flere ganger dødelig dose på de verste stedene inne i dette fjellanlegget, sier Lars Magne Hovtun, vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat.

Laster Twitter-innhold

Hevder minst 10 passet på døren

Bunkeren er en gammel alarmplass, der Sivilforsvaret kunne samle seg i en krisesituasjon. I 2012 ble ansvaret for bunkeren tilbakeført til grunneier, Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg.

Mannen som var med på å rigge til festen tar ikke selvkritikk for måten festen ble arrangert på. Han avviser også at det var flere hundre mennesker inne på festen samtidig.

– Det var ulike rom og seksjoner, og i den rømningsveien som var til stede var det minst 10 stykker som stod og hjalp folk ut og inn. Det var derfor det gikk så bra, til og med når døra ble åpnet. Når det lå folk bevisstløse, så klarte folk å komme seg ut.

– Det var ikke noen skremmende opplevelse eller hysteri. De som var bevisstløse ble løftet ut. Alle tok vare på hverandre, sier mannen.

To politibetjenter er blant dem som har fått behandling for kullosforgiftning etter hendelsen.

– Jeg vil også takke politibetjentene og brannpersonalet som var til stede, og sykehuspersonellet som hjalp oss i ettertid, sier mannen.

Overlege Fridtjof Heyerdahl sier kullos er en farlig gass, som virker ekstra sløvende sammen med alkohol eller rusmidler.

Stengt med betong

Inntil for et par år siden var inngangen til bunkeren blokkert med dobbeltarmert betong. For noen år siden ble imidlertid inngangen åpnet opp igjen, fordi grunneier ville sjekke om den kunne brukes som parkeringshus.

Etter dette har inngangen tildekket av jord og stengt med en treplate, ifølge flere medier. Grotten skal ikke ha hatt noen godkjente nødutganger. Direktør for Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg, Vidar Haukeland, sier til NRK at treplaten i alle fall var på plass på torsdag, og at festdeltagerne må ha brutt seg inn.

Dette avvises av mannen som var med å rigge til festen.

– Når jeg var der først, så var det ingenting som forhindret oss å gå inn, så vidt jeg vet. Det var ganske langt ned til det første partiet, og da tenkte noen at det var lurt å sette opp en trapp, så ingen falt og skadet seg, sier han.

Beredskapsetaten i Oslo kommune advarer privatpersoner mot å ulovlig stengte anlegg for å arrangere fester, fordi man risikerer å utsette seg selv og andre for livsfare.

– Selv om dette var et privat anlegg, sender vi nå ut en melding om at sikring på avstengte kommunale anlegg skal etterses, sier beredskapssjefen Ann Kristin Brunborg.

Kvinnen NRK har snakket med oppfordrer andre til å tenke seg nøye om før man blir med noe lignende.

– Jeg tror ikke noen hadde kommet på denne festen og deltatt hvis de hadde innsett hvor alvorlige konsekvenser det kunne få.

Foto: tipser.no / Daniel D. Laabak

Over 20 mennesker ble sendt til sykehus etter grottefesten.

AKTUELT NÅ