Hopp til innhold

Rasisme satt i system?

Var Obiora-saken og Ali Farah-saken tragiske uhell, eller er de resultater av offentlig, systematisk rasisme?

Eugene Obiora

Obiora-saken førte til massive reaksjoner.

Foto: Scanpix

Både politi og ambulansetjenesten har fått kraftige beskyldninger og også anmeldelser rettet mot seg etter flere episoder med personer av utenlandsk opprinnelse.

 

Debatt: Hva sier slike saker om systematisk rasisme?

 

I Standpunkt  18. september var det debatt om strukturell rasisme i det offentlige Norge.

Blant andre deltok Tor Erling Staff, Nils Nordberg, Abid Raja, og sykepleieren som var vitne i Sofienbergparken da Ali Farah ble forlatt av ambulansen - personer som alle har engasjert seg i debatten.

Dette er sakene

I løpet av den siste tiden har flere alvorlige episoder vakt offentlighetens interesse.

 

Aconcha-Kohn-saken i Dagsavisen

Dagsavisen fortalte om at et overvåkningskamera hadde filmet pågripelsen.

Foto: Faksmile fra Dagsavisen

Robert Michael Aconcha-Kohn: 8. oktober 2004 pågrep politiet den 44 år gamle mannen inne på Ansgar hotell i Oslo, etter at han angivelig hadde laget bråk. I tillegg til å legge ham i håndjern, bandt politiet også en anorakk-hette rundt ansiktet på Aconcha-Kohn. 

Han ble så fraktet til Oslo legevakt for psykiatrisk behandling, men da de kom fram etter 16 minutter var han livløs og blå i ansiktet. Om lag en time senere ble han erklært død.

Denne saken fikk lite oppmerksomhet før i vår, da Dagsavisen omtalte saken om svensk-colombianeren. 

 

Eugene Ejike Obiora

Plakat av Eugene Obiora

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Eugene Obiora: Obiora døde under en pågripelse 7. september i fjor. Da han motsatte seg pågripelsen på Sentrum servicekontor i Tronheim ble han lagt i bakken, og politiet tok i bruk et omstridt halsgrep. Obiora mistet bevisstheten, og ble senere konstatert død på St. Olavs hospital, etter flere gjenopplivingsforsøk.

Spesialenheten for politisaker henla saken mot de fire tjenestemennene som var involvert etter å ha etterforsket saken i nærmere ett år. Begrunnelsen var at det ikke bevisst ble utført noen handling som alene har hindret norsk-nigerianeren å puste.

Riksadvokaten har imidlertid beordret ny etterforskning av saken, og denne etterforskningen pågår fortsatt.

 

Ali Farah: 37 år gamle Ali Farah ble slått ned i Sofienbergparken 6. august i år da han ba noen som sparket fotball nær familien hans om å roe seg.

Ble nektet ambulanse etter å ha blitt slått ned

Ali Farah ble slått ned 6. august i år.

Foto: Caroline Drefvelin

Ambulansen som kom til stedet nektet å ta med seg norsk-somalieren. Farah var kom seg på beina, men var omtåket, og tisset på seg. Ifølge vitner kalte ambulansepersonellet ham en gris, og sa at han hadde mistet sjansen sin til å bli med i sykebilen.

Samboeren til Farah måtte ta ham med i en drosje til legevakten, der han ble sendt direkte til Ullevål sykehus. Der måtte han opereres for hjerneblødning, og han ble liggende i koma i 14 dager.

37-åringen er nå på Sunnaas sykehus for å trene seg opp igjen.

Familien har anmeldt både politi og ambulansepersonell, og saken er fortsatt under etterforskning.

 

 

 

AKTUELT NÅ