NRK Meny
Normal

Lippestad vil ha 10-12 nye vitner

Den nye psykiatrirapporten fører til at både forsvarsadvokatene og statsadvokaten endrer på vitnelisten sin.

Video Rapporten endrer vitnelisten

Rapporten endrer vitnelisten

Etter at rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen i dag konkluderte med at Anders Behring Breivik er tilregnelig, vil vitnelisten i den nært forestående rettssaken endres.

– Det vil komme en del nye navn som ligger under bolken helsepersonell. Vi snakker om en 10-12 stykker, sier Breiviks hovedforsvarer Geir Lippestad til NRK.

Lippestad sier at grunnen til at forsvarerne ikke opprinnelig satt opp helsepersonell som vitner i saken var at de ikke visste hva de mente.

– Nå vet vet vi det. Så de som jobbet med han på Ila vil være helt naturlige å ha som vitner i saken.

Opptreden i retten viktig

Forsvarerne er særlig interessert i å vite noe om metodene som blir brukt for å skrive sakkyndigerklæringene. Ellers vil måten Breivik framstår i retten nå være det viktigste for forsvarerne.

– Hvordan han framstår i retten er det viktigste bevismidlet som står tilbake. Da er det veldig viktig at han gis tid til å forklare hvorfor han gjorde det og sin ideologi og tanker. Da vil han si en del som er vanskelig å høre på. Men det må til for å få en god rettssak, sier Lippestad.

Statsadvokaten innkaller trolig flere

inga bejer engh portrett

Statsadvokat Inga Bejer Engh sier at de også trolig vil kalle inn flere vitner som en følge av den nye rapporten.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Også statsadvokatene sier at de kommer mest sannsynelig til å kalle inn flere vitner.

– Jeg tror vi kommer til å innkalle flere vitner. Men det kan godt være at vi ikke vil fastsette klart hvilke beviser vi skal føre før etter at hovedforhandlingen starter, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til NRK.

Hun sier at de, i likhet med forsvarerne, har tatt et forbehold i tilfelle de nye sakkyndige skulle komme fram til motsatt konklusjon. De trenger derfor ikke å endre tiltalen.

Statsadvokatene har vært kritisert for å ha lagt fram en for snever bevisoppgave. Engh sier at årsaken til dette er at de ville vente på den nye sakkyndigrapporten. Nå vil de arbeide fram mot rettssaken for å bestemme hva de trenger som bevis.

Forventet rapporten

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier at hun ikke var overrasket over at de nye sakkyndige kom fram til motsatt konklusjon.

– Min første reaksjon var at jeg forventet denne konklusjonen. Dette har jeg tenkt siden 25. juli siden jeg så han for første gang.

Larsen er meget fornøyd med at de nye sakkyndige er mer uavhengige enn de som sto bak den første rapporten.

– For det første er fordelen med vurderingen at den er uavhengig. De har aldri jobbet sammen før, og har hatt samtaler med han seperat. Det ville ikke være mulig for Breivik å framstå psykotisk på døgnbasis.

Hun legger ikke skjul på at hun på vegne av sine klienter ønsker at Breivik blir dømt til fengsel, fordi dette vil være en mindre påkjenning.

– Det som er avgjørende for mine klienter er at de hvert år slipper å be om en erklæring for å holde han inne i tvangspsykiatrisk institusjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger