Hopp til innhold

Rapport: Jordas ressurser for i år er brukt opp

I dag, mandag, er jordas ressurser for 2019 brukt opp, ifølge en rapport. I år kommer dagen tidligere enn noen gang, og Norge er blant verstingene.

Fly, kjøtt og shoppingposer

TIDLIGERE: Flyreiser, kjøttspising og generelt forbruk er blant årsakene til at nordmenn er blant verstingene når det gjelder klimaavtrykk per innbygger på verdensbasis.

Foto: Kyrre Lien, Jon Olav Nesvold, Heiko Junge / NTB Scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Jordas overforbruksdag som den kalles, eller «Earth Overshoot Day», har blitt flyttet med over to måneder de siste 20 årene, og i år kommer den tidligere enn noen gang, ifølge en rapport fra organisasjonen Global Footprint Network.

– Det at overforbruksdagen lander på 29. juli betyr at menneskeheten på nåværende tidspunkt bruker opp naturen 1,75 ganger fortere enn det planetens økosystem klarer å regenerere, sier organisasjonen i en uttalelse.

I 1993 landet dagen på 21. oktober, og i 2003 kom den på 22. september. I fjor var datoen 1. august, ifølge Verdens Naturfond (WWF).

– Det er skremmende å se hvordan denne dagen stadig kommer tidligere på året. Vi forsyner oss for kraftig av naturen, samtidig som klimaendringer, forurensing og arealbruk legger et enda sterkere press på artene i den, sier Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF Verdens naturfond.

«Earth Overshoot Day» kom første august.

Slik brukte vi opp jordas ressurser fjor, da «Earth Overshoot Day» kom første august.

Norge forbuker mer enn gjennomsnittet

Norge, som andre vestlige land, kommer svært dårlig ut når det gjelder økologisk fotavtrykk, ifølge rapporten.

I fjor havnet Norge på 19. plass av 134 land som tenketanken «Global Footprint Network» har rangert.

I år går Norge nedover på lista, og befinner seg nå på 29. plass. Selv om Norge altså går i riktig retning på lista, var vår egen «overshoot day» allerede 18. april.

Nordmenn reiser mer, spiser mer kjøtt og har et større forbruk enn verdensgjennomsnittet. Det er blant årsakene til at vi kommer dårlig ut på størrelsen av det globale klimaavtrykket per innbygger.

Om alle i verden brukte like mye ressurser som i Norge, hadde jordas ressurser vært brukt opp allerede 18. april. Aller verst er Qatar, der datoen er satt til 11. februar.

– En liten andel av verdens befolkning bruker mesteparten av jordas ressurser i dag. Og det er gjerne den nordlige og vestlige delen av verden, sa CICERO-forsker Marianne Tronstad Lund til NRK i forbindelse med fjorårets Earth Overshoot Day.

Omtridt

Til tross for at flere internasjonale organisasjoner, som FN, legger økologiske fotavtrykk til grunn for sin klimapolitikk, er målemetoden omstridt.

Michael Shellenberger, som skriver om energi for magasinet Forbes, er blant dem som kaller økologisk fotavtrykk for pseudovitenskap.

Fred Pearce, som skriver om miljøet for New Scientist, mener det er umulig å måle økologisk fotavtrykk, og kaller Overshoot Day et «PR-stunt».

Dramatiske konsekvenser

Global Footprint Network melder like fullt at om man kun ser på EU-borgere, er datoen for når verdens naturressurser er brukt opp 18. mai.

Om alle i verden brukte like mye ressurser som i Europa, ville man trenge 2,8 jordkloder for å dekke forbruket.

– Konsekvensen av vår økologiske overskridelse er blant annet global avskoging, at fiskebestander forsvinner, tap av biologisk mangfold, vannmangel, jorderosjon, luftforurensning og klimaendringer. Dette fører igjen til ekstreme værhendelser, som tørke, flom og store branner, heter det i en uttalelse fra WWF.

Solhjell påpeker at vi allerede er i ferd med å miste natur i rekordfart.

– Vi har for eksempel allerede mistet mer enn 60 % av ville dyr siden 1970 og FNs naturpanel anslår at én million arter - både dyr, planter, insekter og annet - står i fare for å bli utryddet. Det er alvorlig fordi naturen og artene i den skaffer oss alt vi trenger for å leve - som rent vann, ren luft, mat, materialer og medisiner, sier Solhjell.

Solhjell mener naturtoppmøtet i Kunming i Kina i 2020 blir viktig for å motvirke utviklingen når det gjelder tap av natur.

Mer CO₂

Chiles miljøminister Carolina Schmidt og sjef for årets klimakonferanse som skal holdes i Santiago, sier at en viktig årsak til at datoen kommer tidligere og tidligere hvert år er økende CO₂-utslipp. Hun sier betydningen av å handle mer miljøvennlig blir stadig tydeligere.

Året 1970 var første gang hvor bruken av naturressurser var større enn den årlige gjenopprettelsen, ifølge WWF.

Lurer du på hvor mange jordkloder vi hadde trengt for å opprettholde ditt ressursforbruk? Gjør beregningen her.

AKTUELT NÅ