NRK Meny
Normal

Rapport: – For små klimakutt i Norge

En fersk klimarapport fastslår at norske politikere er for trege og kutter for lite i utslippene for at klimamålet for 2020 skal nås.

Statsminister Erna Solberg (H)

Norske politikere har vært for trege, ifølge en ny klimarapport. De kutter for lite i utslippene i Norge for å nå klimamålet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Politikerne har det travelt, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet til NRK.

I rapporten som Miljødirektoratet legger fram fredag, går det fram at vi må kutte åtte millioner tonn CO2 fram til 2020.

Norge ligger dermed dårlig an til å nå klimamålet. Direktoratet ser det som mulig å kutte et sted mellom 4,9 og 8,4 millioner tonn.

– Det gjenstår altså en utfordring på åtte millioner tonn som vi må klare å unngå dersom vi skal nå målene med nasjonale utslippskutt inen 2020, sier Hambro.

Det tilsvarer omtrent alle tiltakene på Miljødirektoratet sin liste.

Når togradersmålet i 2050

De tre store områdene er oljesektoren, industri og transport. Ifølge Hambro er elektrifisering av sokkelen et av hovedtiltakene.

– Det ligger inne i beregningen vår at vi skal få til et CO2-fangstlagringsanlegg i industrien i Norge, og vi kommer ikke i mål med 2020-målet uten vesentlig elektrifisering av nye felt offshore, sier Hambro.

Hambro sier hovedmålet ikke er 2020, men at kloden når togradersmålet i 2050.

Tine Sundtoft

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) sier at mange departementer må innvolveres under regjeringens budsjettkonferanse hvis Norge skal være i nærheten av å nå klimakuttmålene innen 2020.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

Det innebærer at hvert menneske på jorda ikke står for et utslipp på mer enn to tonn CO2 i året. I dag slipper hver eneste nordmann ut ti tonn CO2 per år.

– Presset er stort

Presset øker nå på miljøvernminister Tine Sundtoft fra Høyre.

– Presset er stort. Vi må gjøre mer innenfor olje og gass, mer elektrifisering. Vi må gjøre mer for å redusere utslippene for biler, sier Sundtoft.

Men både olje og samferdsel ligger under departement styrt av Frp. På mandag starter den interne dragkampen under regjeringens budsjettkonferanse.

– Skal vi klare å tette gapet på åtte millioner, så er det mange departementer som må involveres, sier Sundtoft.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger