Hopp til innhold

Kineserne flykter fra forurensningen

BEIJING (NRK): Luftforurensningen i Kina er nå så ille at eliten i landet vil ut, og utlendinger vegrer seg for å flytte til hovedstaden Beijing og andre byer i Nord-Kina.

Politimann med munnbind

En politimann med munnbind på Den himmelske freds plass i Beijing onsdag i denne uken.

Foto: GOH CHAI HIN / AFP

Mao med maske

Som en kommentar til den farlige lufta har nettbrukere manipulert det kjente bildet av Kinas tidligere diktator Mao Zedong, som henger ved Den Himmelske Freds plass i hovedstaden Beijing.

De siste sju dagene har den nordlige delen av landet vært innhyllet i et gråbrunt teppe av giftig luft, og sykehusene fylt opp med pasienter som har problemer med luftveiene.

– Den siste uken har vi fått en tredobling av antallet kunder, forteller Chen Zhiyi i firmaet Beyour.API – et konsulentselskap som hjelper kinesere til å flytte ut av landet.

Til avisen Global Times sier han at nesten alle oppgir den farlige lufta som hovedgrunnen til at de ønsker å emigrere.

Kullpartikler i lufta

Blant dem som verken har råd eller mulighet til å stikke av, har det vokst fram en økende frustrasjon og forbannelse over at myndighetene ikke får bedret luftkvaliteten:

– Ja, jeg er sint. Hele tiden må jeg være omgitt av denne smogen og kan ikke slippe unna. Nå er jeg ganske lei av den elendige lufta, sier Zhang Tao til NRK.

Den unge mannen har på seg maske for å beskytte seg mot å puste inn de bitte små partiklene som fyller lufta og som kan gjøre stor skade på helsa.

Hovedstaden Beijing er dekket av smog 60 prosent av året, men ikke alle dager er like ille som den siste uken har vært.

I smogen vrimler det av såkalte PM 2,5-partikler – det vil si ørsmå biter av kull eller mineraler som er mindre enn 2,5 mikrometer. En mikrometer er en tusendels millimeter.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Luftforurensningen er 20 ganger høyere enn maksgrensen som er satt av Verdens helseorganisasjon.

Anders Magnus rapporterer fra Beijing.

20 ganger maksgrensen

Disse partiklene er så små at de går gjennom lungene og inn i blodet. Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt som en maksgrense at ingen bør bli utsatt for en eksponering på mer enn 25 mikrogram slike partikler pr. kubikkmeter luft i løpet av 24 timer – og gjennom året ikke mer enn 10 mikrogram PM 2,5 pr. kubikkmeter.

I Beijing har forurensningen vært på rundt 500 mikrogram pr. kubikkmeter den siste uka – det vil si 20 ganger høyere enn WHOs maksgrense for et døgn og 50 ganger høyere enn maksgrensen for årlig eksponering.

I andre byer i Nord-Kinas kull- og stålbelte rundt Beijing har forurensningsnivået vært mye høyere.

Salget av ansiktsmasker og luftrensere har steget kraftig de siste årene, og den siste uken har svært mange butikker tømt varelagrene. Noen har også investert i bærbare, batteridrevne luftrensere til å ha inne i bilen, på hotellrommet – eller i barnevognen når man triller den i lukket tilstand utendørs.

Selv om stadig flere kinesere benytter seg av slike hjelpemidler for å beskytte seg mot den farlige lufta, frykter helsemyndighetene likevel en eksplosjon i lungekreft og hjertesykdommer om fem-seks år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kinesere med munnbind

Fotgjengere med munnbind i Beijings gater onsdag i denne uken. Butikkene i Beijing er nå i ferd med å gå tomme for munnbind.

Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters

Som en atomvinter

Også landbruksmyndighetene har luftet bekymringer om at avlingene kan bli skadelidende av for lite sol på grunn av teppet med forurensning som lager tilstander som likner på en atomvinter – det vil si tilstanden etter et atombombe-nedslag.

Myndighetene sier at de har en plan for å få ned forurensningen, som for det meste kommer fra biltrafikk og kullfyrt industri.

Men ekspertene forteller at det kan ta lang tid å bedre lufta.

– Med de tiltakene som er satt i verk til nå, vil det gjennomsnittlige PM 2,5-nivået ikke falle under WHOs maksgrense på 25 mikrogran pr. kubikkmeter før mellom 2025 og 2030, sier Yang Fuqiang til avisen Global Times.

Han er seniorrådgiver for klima og energi i konsulentselskapet NRDC.

Barna og eldre er spesielt sterkt utsatt i den farlige lufta, og myndighetene har da også oppfordret alle om å holde seg innendørs de siste dagene og unngå å lufte.

Dai Qin holdt da også datteren sin hjemme i sju dager, men nå møter NRK dem – begge med munnbind – på fortauet langs avenyen Jianguomenwai.

– Selv om jeg holdt henne inne, har hun blitt syk, forteller Dai, som er svært bekymret både for datterens helse og for den gråbrune «tåken» som omgir oss alle.

Offentliggjorde luftkvaliteten

Da NRKs utsendte kom til Beijing for tre og et halvt år siden og merket forurensningen, fikk jeg vite av kinesere rundt meg at det bare var snakk om litt tåke i lufta og ikke noe å bry seg om.

Men i løpet av min tid i Kinas hovedstad har folk flest fått et helt annet syn på forurensningen.

Det begynte med at USAs ambassade i Beijing begynte å publisere målinger av luftkvaliteten time for time og publisere resultatene på Twitter.

Selv om Twitter er forbudt i Kina, var det likevel mange nok som klarte å «hoppe over» den store kinesiske brannmuren til at målingene ble kjent i store deler av befolkningen.

Først svarte myndighetene med et krav til USA om å stanse publiseringen av luftkvaliteten. Ambassaden nektet, og etter hvert ble de kinesiske myndighetene tvunget til selv å sette opp målestasjoner og publisere resultatene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Smog i Beijing

Onsdag lå smogen så tett over Beijing at man knapt kunne se heisekranene inne på denne byggeplassen.

Foto: /Ng Han Guan / Ap

«Kjemisk fengsel»

I dag er såkalte AQI-apper noen av de mest populære på smart-telefonene her. De gir deg resultatene av målingene for Air Quality Index fra time til time, og man kan også sammenlikne målingene fra USAs ambassade med de offisielle kinesiske målingene.

For stadig flere kinesere og trolig samtlige utlendinger som bor i Beijing og andre byer i Nord-Kina starter dagen med å sjekke appen og finne ut hvor ille forurensningen er i dag.

Skal jeg våge meg ut? Tør jeg slippe barna ut på lekeplassen? Må vi alle ha på oss masker? Står luftrenserne i leiligheten på full styrke?

Leser man tallet AQI 500 på telefon-appen – slik det har vært den siste uken – da vet man at det blir en skikkelig dårlig dag, hvor man helst bør holde seg hjemme.

Som innesperret i et kjemisk fengsel.

SISTE NYTT

Siste nytt