Hopp til innhold

Svekket tillit til politiet etter knusende 22. juli-rapport

Fire av ti sier de har svekket tillit til politiet etter 22. juli-kommisjonens rapport. Per Sandberg mener det er alvorlig nytt for demokratiet.

Politidirektør Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland sier politiet vet de nå har en utfordring etter all kritikken som er kommet den siste tiden.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Tirsdag kveld gjennomførte Norstat en meningsmåling på oppdrag fra NRK for å sjekke hvilke konsekvenser 22. juli-kommisjonens rapport har fått for politiets tillitt i befolkningen. Resultatet viser at nordmenn er delt i synet:

Mens 55 prosent svarer at de ikke har endret tillit til politiet etter rapporten, svarer 39 prosent at de enten har «svekket tillit» (29 prosent), eller «svært svekket tillit» (ni prosent) til politiet.

Av de 999 spurte svarer også fem prosent at de har styrket tillit til politiet etter rapportens konklusjoner, og én prosent svarer at deres tillit til politiet er «svært styrket».

– Uakseptabel tidsbruk

22. juli-kommisjonen slår fast at terroren som rammet Norge i fjor kunne endt annerledes, hadde politiet gjort en bedre jobb.

De mener at en raskere politiaksjon var reelt mulig, og at tidsbruken til politiet denne dagen var uakseptabel.

Les mer: Kommisjonen: Breivik kunne vært stoppet tidligere

I rapporten som ble lagt fram mandag pekes det på at Oslo-politiet ikke fikk videreformidlet viktige tips om gjerningsmannen, og at den første politipatruljen som ankom Utøya ikke virket innstilt på å aksjonere for å stoppe massakren.

Les også: – Breivik kunne ha blitt pågrepet tidligere
Les mer: – Må gjenskapa tilliten til politiet

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

Politiet har høstet mye kritikk for at de ikke fikk fatt på andre båter når de skulle ta seg ut til Utøya 22. juli i fjor.

Foto: Steinar Frøyshov

– Må gjenskape tillit

Da politiets egen rapport ble lagt fram i mars i år, unnskyldte politidirektør Øystein Mæland politiets innsats 22. juli. Kommisjonens rapport er likevel en langt på vei hardere dom over politiets arbeid, enn det politiet selv tidligere har innrømmet.

I det såkalte Sønderland-utvalget kom de fram til at politiet hadde handlet så raskt som de kunne, at skyting-pågår-instruksen ble fulgt, og at politiet tok de rette avgjørelsene i forbindelse med båtutsettingen ved Utøya.

  • HØR LYDOPPTAK:

Partitopper på Stortinget har uttalt at fordi disse konklusjonene står i såpass sterk kontrast til hverandre, er det nødvendig både å bedre politiets arbeid, men også gjenskape en nødvendig tillit til politiet.

– Vi må vise oss tilliten verdig

Politidirektør Øystein Mæland sier til NRK at han ikke er overrasket over disse tallene.

– Jeg er ikke overrasket over at vi har en utfordring i forhold til dette nå når det i løpet av kort tid kommer så mye kritikk mot politiet og politiets handlinger.

  • HØR LYDOPPTAK:

– Er du mest fornøyd med at flertallet har den samme tilliten som før, eller er du mest bekymret for det store mindretallet som sier tilliten er svekket?

– Utgangspunktet for norsk politi er at vi nyter høy tillit i befolkningen, og den har vært uendret etter 22. juli fram til nå. Men vi har ikke den tilliten for evig tid, vi må vinne den hver eneste dag.

– Den situasjonen vi er i nå, med mye begrunnet kritikk mot politiet, gjør at vi må vise at vi tar kritikken på alvor og klarer å endre oss, slik at vi viser oss tilliten verdig, sier Mæland.

– Alvorlig for demokratiet

Per Sandberg

Leder i justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp), mener tallene i Norstat-undersøkelsen viser en tillitskrise for norsk politi.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Per Sandberg (Frp), leder i justiskomiteen på Stortinget, mener tallene i Norstat-undersøkelsen viser en tillitskrise for norsk politi:

– Ja, det er meget alvorlig. Og det er alvorlig for demokratiet. For hvis man ser signaler i en rettsstat om at politiet mister tillit, da er man ute og kjøre.

Selv om målingen er gjort dagen etter at 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport, frykter Sandberg langvarig svekket tillit for politiet.

– Vi vet fra før at politiet har hatt høy tillit hos folket, nærmere 90 prosent. Men den har vært synkende også før kommisjonsrapporten kom, og det skyldes at politiet ikke får gjort jobben sin.

AKTUELT NÅ