Hopp til innhold

Psykiater erkjenner oppbevaring av overgrepsbilder

OSLO TINGRETT (NRK): En barne- og ungdomspsykiater i 50-årene erkjenner straffskyld for besittelse av store mengder overgrepsbilder av barn.

En psykiater møter i Oslo tingrett

Rettssaken mot barne- og ungdomspsykiateren startet i Oslo tingrett onsdag morgen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Psykiateren ble pågrepet i januar i fjor. På det tidspunktet skal han ha oppbevart nesten 200.000 overgrepsbilder og over 12.000 videoer som viser seksuelle overgrep mot barn, eller som seksualiserer barn.

Mannen erkjente straffskyld da rettssaken mot ham ble innledet i Oslo tingrett onsdag morgen.

– Det tar seg veldig dårlig ut i forhold til mitt arbeid. Jeg ser, nå som det er avdekket, at det er med på å svekke tilliten til den jobben jeg har gjort og meg som fagmenneske. Men jeg står for det jeg har gjort, sier han.

Mannen mener han ikke utgjør noen fare for barn i dag.

– Jeg tenkte at så lenge jeg ikke betalte for eller delte materialet, trodde jeg at jeg ikke stimulerte noen makter eller gjorde noen fortred. Jeg har i etterkant skjønt at jeg har «gått i vannet», sier han.

– Hadde 4064 timer med materiale

Politiadvokat Jens Johannes Andenæs sier til NRK at mannen allerede «i det vesentlige» har tilstått forholdene.

Ifølge tiltalen, som er tatt ut av statsadvokaten i Oslo, har mannen over en periode på 20 år hatt befatning med ulovlig materiale som hadde en samlet spilletid på 4064 timer.

Mannens forsvarer, Caroline Lødemel, påpeker at det var litt over 50.000 unike filer blant de drøyt 200.000 i beslaget. Det vil si at resten er duplikater og sikkerhetskopier, mener hun.

Ifølge Andenæs ble saken avdekket ved at politiet i et annet europeisk land rapporterte til Kripos, om aktivitet fra en norsk IP-adresse på en fildelingstjeneste hvor det utveksles overgrepsmateriale.

Det er mannens egen forklaring og alderen på det beslaglagte materialet som gjør at tiltalen strekker seg over en så lang periode, ifølge politiadvokaten.

Han er også tiltalt for besittelse av et skytevåpen uten tillatelse.

AKTUELT NÅ