Hopp til innhold

PST: Krekar ilagt restriksjoner etter å ha smuglet lapp fra fengselet

OSLO TINGRETT (NRK): PST mener mulla Krekar ga seg selv tittelen «emir» av organisasjonen Rawt fra cella. Krekars forsvarer Brynjar Meling er uenig og stusser over at norsk politi ikke har etterforsket den påståtte terrororganisasjonen på egenhånd.

Makwan Karim hilser på mulla Krekar i retten

HÅNDHILSTE: Fredrikstad-mannen Makwan Karim vitnet tirsdag i retten, og forklarte seg blant annet om beskjeden Krekar skal ha sendt fra fengselet.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Utleveringssaken mot mulla Krekar og en 42 år gammel irakisk statsborger fortsetter i Oslo tingrett tirsdag. Både Krekar og 42-åringen nekter for at Rawt er en terrororganisasjon, slik PST og italiensk påtalemyndighet hevder.

Faktisk nekter begge for at Rawt er en organisasjon i det hele tatt.

Krekar har forklart at Rawt er ment som en ideologisk plattform for et demokratisk parti i Nord-Irak, og har blant annet publisert et 70 sider langt dokument der han foreslår rammer for bevegelsen.

Lappen Krekar smuglet ut fra fengselet

PST mener mulla Krekar sendte denne lappen fra Kongsvinger fengsel. Bildet er hentet fra nettsiden der lappen ble publisert.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Rawt er verken en organisasjon, en gruppe eller et våpen. Det handler ikke om politikk. Jeg gjentar det som er sagt tidligere: Rawt er meg og jeg er Rawt, sa Krekar da han forklarte seg.

Sendte beskjed fra fengselet

Krekars forsvarer Brynjar Meling har stevnet politioverbetjent i PST Geir Øvstedal som vitne for å forklare seg om etterforskningen.

Han forklarte at sveitsisk etterforskning av Krekar mener å ha sett spor av Rawt-nettverket tilbake til 2003. Samtidig mente Øvstedal det er vanskelig å si hvorfor norsk PST har overtatt etterforskningen, slik Meling har tatt til orde for.

– Andre må svare konkret for de vurderingene og beslutningene som er tatt rundt det. Det er en blanding av mistankegrunnlag, bevisgrunnlag og andre ting. Jeg vil ikke spekulere hva som ligger bak slike avgjørelser fra påtalemyndigheten, sier Øvstedal.

I retten tirsdag fortalte Øvstedal også om beslagene som ble gjort i Krekars leilighet da han ble pågrepet i 2012, og besøk Krekar har fått mens han senere sonet i Kongsvinger fengsel.

Disse ble lenge gjennomført på vanlige måte, men etter en hendelse 7. august ble det bestemt at besøkene skulle skje ved bruk av en glassvegg.

– Slik var det fram til Krekar sendte en lapp ut med en besøkende, som ble publisert på en nettside som heter Durbeen. Kriminalomsorgen ble gjort oppmerksom på dette, og fra 7. august ble det gjennomført glassvegg og fysisk adskillelse i fengselet, sier Øvstedal i retten.

Mulla Krekar utenfor Kongsvinger fengsel etter at han ble løslatt 25. januar 2015

Mulla Krekar løslates fra Kongsvinger fengsel 25. januar 2015.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Mener Krekar styrte fra fengsel

Italiensk påtalemyndighet mener Krekar fortsatte å styre sitt nettverk fra Kongsvinger fengsel etter påbegynt soning i mars 2012.

– Det var en beslutning, eller publikasjon fra mulla Krekar. Den har ikke vært en del av rettsamodningen, men knytter seg bare til prosessen med glassveggen. Lappen har ikke vi, men vi har en kopi, sa Øvstedal i retten.

På lappen, eller kunngjøringen, omtalte Krekar seg selv som «emir av Rawt». Emir er en adelig historisk tittel i islamske nasjoner, og brukes ofte i betydningen leder.

NRK har også tidligere blitt gjort kjent med den aktuelle meddelelsen, der Krekar blant annet diskuterer konflikten mellom sunni – og sjiamuslimer.

Mulla Krekar og Brynjar Meling i retten i juni

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling er kritisk til den italienske etterforskning av sin klient.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Meling: – Kalte seg ikke emir

I lappen ga Krekar ifølge PST uttrykk for at hans følgere ikke skulle høre på ordrer fra to personer mens Krekar satt i fengsel. Disse to personene var en britisk statsborger som ble pågrepet i forbindelse med aksjonen mot Krekars nettverk, i tillegg til Fredrikstad-mannen Makwan Karim.

Politiadvokat i PST, Signe Aalling ønsker ikke å kommentere lappen som ble sendt fra fengselet og sier den kun ble nevnt i forbindelse med restriksjonene i fengselet.

Forsvarer Brynjar Meling sier Krekar er uenig i at han har kommet med en slik beskjed fra fengselet.

– Lappen ble levert til et familiemedlem som ikke var klar over at vedkommende gjorde noe galt. Krekar er også uenig i at han har brukt betegnelsen «emir», sier Meling til NRK.

Solveig Kristine Høgtun, forsvarer i Krekar-saken

42-åringens forsvarer Solveig Høgtun hilser på politioverbetjent i PST Geir Øvstedal.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Rawt er en tankeskole

Makwan Karim ble i likhet med Krekar og den 42 år gamle statsborgeren bosatt i Drammen pågrepet i november i fjor. Karim har tidligere blitt omtalt som «Krekars etterfølger i Norge», men har i et intervju med NRK hevdet at han kun kjenner Krekar gjennom sitt arbeid som journalist.

Fredag vitnet Karim i retten, og fortalte blant annet at han har besøkt Krekar flere ganger i Kongsvinger fengsel. Karim forklarer at han perioder har samarbeidet med Krekar om forelesninger på PalTalk.

Karim sier videre at han snakket med Krekar om Rawt, men ikke oppfattet det som en aktiv organisasjon.

– Jeg har snakket med han om det. Jeg har blitt fortalt at det er en tankeskole, ikke en organisasjon. Jeg tenker det er litt rart å si det er en bevegelse. «Mamosta» (lærer, journ.anm.) har en tanke han vil gi videre til folk, sier Karim i retten.

– Ville ikke kobles til Rawt

39-åringen er fortsatt siktet for å være en del av Krekars angivelige terrornettverk, men kan ikke utleveres fordi han er norsk statsborger.

I retten tirsdag fortalte Karim at han reagerte negativt da han fikk vite om Krekars angivelige meddelelse fra fengselet.

– Krekar vet at jeg personlig mener det ikke var bra å sende slike brev. Jeg var en selvstendig journalist, så jeg skjønte ikke hvorfor han sendte det brevet og koblet meg til Rawt. Andre trodde at jeg snakket på vegne av «mamosta». Det var ikke sant, sier Karim.

AKTUELT NÅ