Terrorsiktet 42-åring: – Jeg har blitt offer for en plan mot Krekar

OSLO TINGRETT (NRK): En 42 år gammel irakisk statsborger mener demonstrasjonene mot koranbrenning i 2012 er en av grunnene til at han kobles til Krekars angivelige terrornettverk.

Koranbrenning i Oslo 2012

DEMONSTRASJON: Mulla Krekar holder appell i forbindelse med demonstrasjonene mot koranbrenning i Oslo i 2012. Nederst til høyre er Makwan Karim, som også er siktet av italiensk politi. 42-åringen som forklarte seg i Oslo tingrett mandag er ikke på bildet.

Foto: Brænde, Eivind Griffith / NTB scanpix

Italiensk politi mener 42-åringen, som ble pågrepet i november, har vært en av Krekars støttespillere i det angivelige terrornettverket Rawt. PST mener nettverket på kort sikt har til hensikt å begå terrorhandlinger i Europa.

Bakgrunnen for anklagene er blant annet at 42-åringen har besøkt Krekar flere ganger i Kongsvinger fengsel. I retten omtaler han Krekar konsekvent som «mamosta» (lærer, journ. anm.), og sier han har hatt kontakt med Krekar i rundt 10 år fordi familiene deres kjenner hverandre.

Mannen stiller seg helt uforstående til at Rawt, som av Krekar beskrives som en ideologisk plattform for et demokratisk parti i Nord-Irak, i virkeligheten er et internasjonalt terrornettverk.

– Jeg ser på mistankene som en feil. Verken her eller i Kurdistan har jeg hatt problemer med noen. Etter min mening er det noe som norsk politi og italiensk politi står bak, for å sende Krekar ut av landet. Da har andre blitt ofre for dette, sier 42-åringen, som ønsker å være anonym.

Mulla Krekar vitner i utleveringssaken

Italiensk påtalemyndighet mener mulla Krekar er hovedmannen i et europeisk terrornettverk. Krekar mener det er snakk om tanker han har hatt for et demokratisk parti i Nord-Irak.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Kontakt med «hovedmann»

Den omfattende saken mot Krekar startet da italiensk politi innledet etterforskning mot en 37 år gammel irakisk kurder i Italia allerede i 2011. De avdekket da at mannen jevnlig besøkte et nettsted med innhold inspirert av Al Qaida.

Dette ble starten på opprullingen av det italiensk politi mener er et nettverk, hovedsakelig bestående av etniske kurdere, med celler i flere europeiske land. I tillegg til kontakten med Krekar, har 42-åringen bosatt i Drammen også møtt 37-åringen ved to anledninger.

Den første gangen var da 42-åringen lot 37-åringen bo hos seg i forbindelse med at Krekars støttespillere arrangerte en demonstrasjon mot koranbrenning i mars 2012.

Solveig Kristine Høgtun, forsvarer i Krekar-saken

UENIGE: Stemningen var god da 42-åringens forsvarer, Solveig Kristine Høgtun, hilser på overpolitibetjent Geir Øvstedal i PST. De to er likevel svært uenig om sakens faktum i tingretten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Må ta imot gjester

42-åringen fra Drammen hevder det var norskkurderen Makwan Karim som satte ham i kontakt med mannen fra Italia. Karim er også siktet av italiensk politi, men kan ikke utleveres fordi han er norsk statsborger. I et intervju med NRK sier Karim, som senere skal vitne i saken, at han kun kjenner Krekar fordi han er journalist.

42-åringen hevder det kun var islamsk gjestfrihet som gjorde at han åpnet sitt hjem for 37-åringen fra Italia.

– Jeg kjente ham ikke før det, og vil gjerne si noe om oss muslimer: Døra til vårt hus er åpen for andre muslimer. Drar jeg et sted, drar jeg ikke på hotell. Det er noe vi lærer innen islam. Vi er pliktige til å la en gjest bo hos oss i tre dager, sier 42-åringen.

Italienerne har blant annet avlyttet en telefonsamtale mellom de to i mai 2012. Her diskuterer de to blant hvordan de skal «arbeide for bevegelsen og gjøre den sterk», ifølge sammendraget politiadvokat Signe Aalling leser opp i retten.

42-åringen avviser at Rawt er et nettverk og mener det kun er snakk om måter å praktisere islam på.

– Her er handler det ikke om Rawt. Det handler om å praktisere religionen og be, og at vi må fortsette med det, sier 42-åringen.

Makwan Karim intervjuer mulla Krekar

Makwan Karim er en av tre personer som ble pågrepet i Norge i november 2015. Her intervjuer han mulla Krekar i 2008.

Foto: Privat / NRK

– Foreldreløse barn

I 2014 besøkte han også 37-åringen i forbindelse med en reise til Italia.

– Jeg besøkte ham av to grunner: Den første grunnen var at jeg trengte å hvile. Den andre var at han hadde besøkt meg, og jeg ville besøke ham tilbake. Vi snakket om helt vanlige ting, sier 42-åringen.

Italiensk påtalemyndighet mener mannen fra Drammen også har diskutert overføring av penger med 37-åringen, og hevder dette er knyttet til Rawt. Det avviser mannen på sterkeste, og mener det var snakk om veldedighet.

– Jeg snakket om foreldreløse barn som ikke har penger eller støtte. Hvis jeg oppfordrer noen om å hjelpe foreldreløse barn eller enker, er det straffbart? Det er ikke penger til terror.

Mulla Krekar i retten

Mulla Krekars forsvarer hilser på PSTs politiadvokat Signe Aalling.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Reagerer på oversettelser

Før pause mandag leste politiadvokat i PST Signe Alling opp deler av de italienske etterforskningsdokumentene som utgjør saken mot Krekar, Makwan Karim og 42-åringen.

Deler av innholdet gjaldt avlyttede samtaler fra Krekars fengselscelle på Kongsvinger, der Krekar blant annet snakket om selvmordsbombing i Norge.

Krekars advokat Brynjar Meling reagerer på at samtalene ikke blir spilt av i retten, og at PST kun legger fram sammendrag som har vært gjennom flere runder med oversetting. Politiadvokat Aalling innrømmet overfor NRK at sammendragene ikke gir det hele bildet av samtalene.

42-åringens forsvarer Solveig Kristine Høgtun ga uttrykk for samme bekymring i retten mandag. Hun har tidligere beskrevet rollen til hennes klient som så «perifer» at han ikke burde ha vært siktet i saken.

– Dette er bare en anledning for å få noe på meg. Jeg har besøkt mannen i Italia, jeg har besøkt Krekar. Så kobles dette sammen, og det er feil. Jeg har ikke gjort noe, og ville ikke engang tilnærmet meg et slikt nettverk, om det eksisterte, sa 42-åringen mandag.

SISTE NYTT

Siste meldinger