Hopp til innhold

PST advarte representant fra Frp mot for nær kontakt med Russlands ambassade

PST har i to møter med Frps stortingsrepresentant Tor André Johnsen rådet ham til å kutte kontakten med to personer ved den russiske ambassaden som de mener er etterretningsoffiserer.

Tor André Johnsen i Frp

Stortingsrepresentant Tor André Johnsen valgte ikke å følge PSTs råd, ifølge VG.

Ifølge VG mente Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at Johnsen hadde for tett sosial omgang med det de mener er russiske etterretningsoffiserer.

Bekymringen ble til slutt så stor at PST ba om et møte med Johnsen på Stortinget, og det var her han ble rådet til å kutte kontakten med personer som ble identifisert som russiske etterretningsoffiserer som befinner seg i Norge under dekke av å være diplomater.

Parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik bekrefter overfor NRK at han og Tor Andre Johnsen har vært i kontakt med PST.

Ingen hemmelighet

– Det er ingen hemmelighet at Tor Andre Johnsen og undertegnede har hatt jevnlige møter med PST. Jeg har også selv regelmessige møter med PST, sier Harald Tom Nesvik til NRK.

– Men hva som inngår i disse møtene det forblir hos oss, dette er interne møter, sier Nesvik.

Ifølge VG anbefalte PST at dersom Johnsen likevel ønsket å opprettholde kontakten med den russiske ambassaden, burde dette skje åpent i Stortinget på dagtid, ikke i sosiale sammenhenger som på restauranter eller i privat regi.

Johnsen opplyste på sin side til både PST og stortingskolleger at han var uenig i rådene og at han ikke hadde til hensikt å følge dem. Siden PST kunne fastslå at Johnsen ikke fulgte rådene i praksis, gjentok PST rådene i et nytt møte med Frp-representanten.

Følger PST-råd

Nesvik vil ikke kommentere om kontakten som partifellen hadde med russerne var problematisk.

– Men når PST gir råd, følger vi selvsagt disse rådene, vi følger samtlige råd som PST gir, sier Nesvik.

NRK har ikke lyktes å komme i kontakt med Johnsen selv.

Omstridt russisk forslag

Johnsen er vararepresentant til OSSE, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid, og det er i denne sammenheng det er oppstått en kinkig situasjon.

I OSSE jobbet Johnsen aktivt for å få den norske delegasjonen til å støtte et omstridt russisk forslag om europeisk sikkerhetspolitikk, skriver VG.

Harald Tom Nesvik sitter smilende ved et bord. Folder hendene på bordplaten

FØLGER PST: Frps parlamentariske leder Harald Nesvik bekrefter at han og Olsen har vært i møter med PST.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Dette var midt i Ukraina-krisen og Johnsen forsøkte å få de andre delegatene til å stemme for det russiske forslaget. Et forslag som også ville være i strid med Frps politikk.

– Stortingsgruppen har ikke kjent til dette før nå, dette var et OSSE-møte. Men i ettertid ser man at det kan tolkes feil, og det må man lære av, sier Johnsen.

Ikke noe å skjule

PST ønsker ikke å kommentere om de har vært i kontakt med Johnsen, men sier de har hatt flere tilfeller hvor de har advart stortingsrepresentanter mot sosial omgang med ambassadeansatte.

– Jeg har ingenting å skjule og har ikke gjort noe ulovlig. Jeg har kun åpen og offisiell kontakt med andre nasjoner og ambassader, på et lavere politisk nivå, i regi av mitt verv som stortingsrepresentant, skriver Johnsen i en generell kommentar til avisen.

Nye rutiner

Men til NRK innrømmer Frps parlamentariske leder at partiet nå har fått nye retningslinjer.

– Det er åpenbart at Frp nå også har en egen post på vår dagsorden knyttet til våre gruppemøter der man før reiser på delegasjoner skal klargjøre overfor gruppen ulike problemstillinger før man drar, sier Nesvik.

LES OGSÅ:

AKTUELT NÅ