Hopp til innhold

Politiet med nye opplysninger om «løsepengebrevet»

Ett av politiets viktigste bevis da Anne-Elisabeth Hagen forsvant, var et trusselbrev som skal ha blitt lagt igjen av de angivelige kidnapperne. Nå tror politiet de kan vite hvor papiret er produsert og solgt.

Under en pressekonferanse i dag opplyste politiinspektør Tommy Brøske at hovedhypotesen til politiet er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept, og at kidnappingen ble fingert for å skjule drapet.

Et av de sentrale bevisene i saken har vært brevet som ble funnet inne i Sloraveien 4.

Brevet, som var skrevet på gebrokken norsk, inneholdt trusler om hva som ville skje med Hagen dersom saken ble kjent, samt et løsepengekrav på ni millioner euro, overført i en anonym kryptovaluta.

Brevet har vært igjennom en rekke kriminaltekniske undersøkelser, og under pressemøtet i dag, kom politiinspektør Tommy Brøske med nye detaljer om brevet.

– Jeg har bevisst valgt å si at vi har gode holdepunkter for å si hvor papiret kan være solgt, og vi utelukker ikke at det kan være i Norge, sier Brøske til NRK.

Politiet sier at de også har gode holdepunkter for å si hvor brevpapiret er produsert.

Brøske vil ikke kommentere om de nå vet hvilken dataprinter som skrev ut papiret, eller hvem som fysisk har kjøpt brevet.

– Vi jobber med det, og det gjenstår arbeid, sier han til NRK.

Eksperter NRK har snakket med tidligere, sier at arket kan inneholde viktig informasjon. Kripos, som har vært koblet på etterforskningen siden forsvinningen i oktober i fjor, har egne laboratorier hvor ark kan undersøkes.

Vil ikke kommentere mistenkte

Brøske vil ikke kommentere om noen er siktet eller mistenkt i saken, nå som hovedhypotesen er endret.

– Det er ingen tradisjon for å gi vurderinger av siktede eller mistenkte i denne saken. Vi kommer tilbake til dette ved et senere tidspunkt, sier han.

På spørsmål om noen i familien er siktet, svarer familiens bistandsadvokat Svein Holden:

– Nei, selvfølgelig ikke.

– Kan oppklare en straffesak

Holden sier familien har et godt samarbeid med politiet. De synes også at de nye opplysningene om papiret er svært interessante.

– Dette er den typen bevis som kan oppklare en straffesak, sier Holden til NRK.

– Dette er svært krevende for familien, men de har fortsatt et håp om at Anne Elisabeth er i live. De vil ha henne hjem. Det har vært hovedfokus siden dag én.

Holden sier videre at han er usikker på om at det er grunnlag for si at det dreier seg om en fingert kidnappingssak.

– Slik jeg ser det, er det nok snakk om noe som startet som en kidnappingssak og som nå har utviklet seg til noe annet. Elementet av planlegging er så stort at det er vanskelig å konkludere med at dette skal ha vært iscenesatt.

Familien Hagens bistandsadvokat, Svein Holden, om den nye utviklingen i forsvinningssaken.

Familien Hagens bistandsadvokat, Svein Holden, om den nye utviklingen i forsvinningssaken.

Anne-Elisabeth Hagen har vært forsvunnet siden 31. oktober i fjor. Siden er det ikke kommet livstegn fra henne.

Europol, FBI og politi i blant annet Danmark, bistod norsk politi mens hovedteorien var bortføring.

Politiet sier etterforskningen, sammen med analyser av oppførselen til de angivelige kidnapperne, gjør at de nå tror det er et drap skjult som en bortføring.

Brøske begrunner endringen i hypotesen med at gjerningspersoner har valgt en vanskelig kommunikasjonsplattform og vist begrenset vilje til kommunikasjon.

Siste kontakt med de angivelige kidnapperne var i februar. Det har også vært liten vilje til å be om penger etter at det først kom et krav 9 millioner euro i en kryptovaluta, fremsatt på papirark i boligen til Hagen.

AKTUELT NÅ