NRK Meny
Normal

Politiet knuser egne utrykningsmål: Innrømmer at kravene har vært for slappe

Resultatene etter det første året med måling av politiets responstid er så gode at justisminister Anders Anundsen innrømmer at kravene har vært for lette å innfri.

Laster kart, vennligst vent...

Bla med pilene for å se ulike tettstedskategorier. Distrikter merket med rødt har oversteget kravene. Tallene er basert på 80 prosent av de raskeste utrykningene.

Hvor lang tid tror du det tar fra du ringer til politiet og forteller om en potensielt livstruende hendelse, til en patruljebil er på plass?

For å svare på det spørsmålet har politidistriktene i ett år målt utrykningstiden for akutte oppdrag, over hele landet. Ser man hele landet under ett, knuser politiet kravene man har satt til seg selv.

  • Sjekk ditt fylke i kartet over! Bla i kartene for å velge tettstedskategori.

Anundsen: – Må skrus til

Det er gode nyheter for justisminister Anders Anundsen (Frp), som mener tallene fra det første hele året med målinger vil gi en viktig «forventningsavklaring» til hvor raskt politiet kan være på plass etter en utrykning.

Samtidig innrømmer han at kravene har vært for rause. I strøk med få innbyggere er målet at politiet skal være på plass innen 45 og 50 minutter i de fleste tilfeller.

– Det er helt naturlig at vi skrur til responstidkravene i 2016, når vi ser disse resultatene. Vi bruker 2,2 milliarder mer på politi, inkludert 2016-budsjettet. Da må vi også forvente noe i den andre enden når det gjelder responstid, sier Anundsen.

Langt under på landsbasis

Anders Anundsen står foran en politibil

STRAMME INN: Justisminister Anders Anundsen er fornøyd, men tror det er mulig å stramme inn responskravene ytterligere.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Det er litt komplisert, men prøv å heng med. Responstidkravene er delt inn i tre kategorier:

  • På landsbasis er kravet at 80 prosent av utrykningene i snitt skal skje på 15 minutter, i områder med 20.000 innbyggere eller mer. Her er resultatet 12 minutter.
  • I områder med 2.000–19.999 innbyggere, skal politiet i snitt være på plass innen 30 minutter i 80 prosent av tilfellene. Her er resultatet 19 minutter, altså elleve minutter bedre.
  • I de mest grisgrendte områdene, der det bor under 2.000 innbyggere, er kravet på landsbasis at politiet skal være på plass innen 45 minutter. Det endelige resultatet er 12 minutter bedre, altså 33 minutter.

Justisministeren tør ikke si hvor mye han mener kravene til politiet skal «skrus til», men viser til Politidirektør Odd Reidar Humlegård. Humlegård varsler overfor NRK en kraftig innskjerping.

– Vi ser at vi kommer raskere enn det vi har satt som krav i 2015, og vi kommer nå til å sette nye krav. Det blir nå resultatene fra 2015, som kommer til å gjelde for 2016, sier Humlegård.

Store spredninger

Kravene over er gjennomsnitt på nasjonalt nivå, basert på 80 prosent av utrykningene. Den dårligste 20 prosenten av utrykningene tas vekk, noe Politiets Fellesforbund reagerer på.

I et landstrakt land som Norge representerer ikke de nasjonale tallene hele bildet. I flere distrikter, og da særlig i kategorien som gjelder steder med få innbyggere, når ikke politiet

Politidirektør Odd Reidar Humlegård

GODE NYHETER: Rause krav har gjort det lett for politiet å innfri målene som er satt for responstid. Det gjør ikke politidirektør Odd Reidar Humlegård mindre fornøyd.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

kravene. Et eksempel er Sogn og Fjordane, der politiet skal være på plass i grisgrendte strøk innen 45 minutter. Resultatet ble hele 54 minutter, altså ni minutter tregere.

1. januar i år ble de 27 politidistriktene i målingen kuttet til 12. Politidirektoratets ambisjon er at det på sikt skal føre til flere patruljebiler på veiene, noe som igjen skal påvirke responstiden positivt.

– Dette blir et viktig planleggingsverktøy for de nye politidistriktene. Det gir også en viktig avklaring, særlig for publikum som bor i grisgrendte strøk, på når de kan forvente at politiet kommer hvis de ber om hjelp.

Kripos sine teknikarar gjer undersøkingar ved bussen der tre personar vart drepne i Årdal

KRITIKK: Det tok politiet en time og elleve minutter å rykke ut til trippeldrapet på Valdresekspressen i 2013. Sogn og Fjordane er et av fylkene der politiet ikke klarer å oppfylle egne krav til responstid.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger