Politiet får ikke ha skyteklare våpen

Den midlertidige bevæpningen av politiet forlenges, men våpnene skal ikke lenger være ladd.

Bevæpnet politikvinne med hendene inntil siden står utenfor Stortinget

Politiet må nå holde skytevåpen og magasin atskilt.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Regjeringen har samtykket til Politidirektoratets ønske om å forlenge bevæpningen av politiet med åtte uker, til 10. desember.

Det blir imidlertid én viktig endring, som Politidirektoratet selv har foreslått. Magasin og våpen skal nå oppbevares separat, slik at våpnene må lades før politiet kan løsne skudd.

Den nye bevæpningsmodellen skal iverksettes så fort den nødvendige opplæringen er gjennomført, skriver Justisdepartementet i en pressemelding.

PODs instruks frem til nå har vært at våpnene skal være skyteklare, ettersom politiet er trent opp til å bruke skarpladde våpen på væpnede oppdrag.

Ifølge Dagbladet er det politisk press som er grunnen til instruksendringen.

– Jeg mener det er nødvendig å forlenge den midlertidige bevæpningen basert på PODs anbefaling. Jeg ser også frem til å motta PODs utredning av elektrosjokkvåpen som risikoreduserende tiltak, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Bruken av elektrosjokkvåpen ble foreslått som et alternativ forrige gang den midlertidige bevæpningen ble forlenget.

Den midlertidige bevæpningen av politiet har snart vart i ett år, og ble sist forlenget frem til 15. oktober.

Høring i november

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg skulle jo ønske at den midlertidige bevæpningen ble avsluttet så raskt som mulig, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som er andre nestleder i Justiskomiteen.

Ropstad mener det holder å ha våpen tilgjengelig i politibilene.

– Trusselvurderingen er hemmelig, så jeg tar til etterretning at de velger å forlenge bevæpningen. Samtidig er jeg veldig glad for at de tar ned nivået på bevæpningen, slik at politiet slipper å gå med et skarpladd våpen til enhver tid, sier han.

3. november skal Stortinget ha en høring om bevæpnigen.

– Nå er det vel snart et spørsmål om trusselsituasjonen mot Norge vil være vedvarende, og da trenger vi en større politisk debatt om hvorvidt det er riktig å ha bevæpning hele tiden, sier Ropstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger