Hopp til innhold

Forlenger bevæpningen og vurderer elektrosjokkvåpen

Justisminister Anders Anundsen sier det vil være uforsvarlig å ikke imøtekomme Politidirektoratets anmodning om midlertidig bevæpning. Tillatelsen blir utvidet til 15 oktober. Samtidig kan det være aktuelt for politiet å ta i bruk elektrosjokkvåpen.

Justisminister Anders Anundsen forlenger bevæpningen

Justisminister Anders Anundsen forlenger den midlertidige bevæpningen av politiet med 8 uker.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Hvis trusselbildet ikke endrer seg, må vi starte å tenke på andre kompenserende tiltak. Vi har derfor bedt Politihøgskolen om å utrede elektrosjokkvåpen som et kompenserende tiltak, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

elektrosjokkvåpen vurderes brukt av politiet i følge Odd Reidar Humlegård

Politidirektøren ber politihøgskolen utrede bruk av elektrosjokkvåpen. Foto: Dag Robert Johansen

– Vi leter etter andre måter å ta ned bevæpningen på, og å finne andre måter vi kan verne publikum og vårt mannskap på. derfor kan elektrosjokkvåpen være et alternativ litt fram i tid.

Det er ikke sikkert dette kan erstatte dagens bruk av skytevåpen og det er foreløpig usikkert hvor snart man kan trekke en konklusjon av utredningsarbeidet.

Politidirektoratet vil også sende ut brev til politidistriktene der de ber om innspill til ny instruks for våpenbruk. Man vil også lete etter tjenesteoppdrag der man ikke trenger å være bevæpnet.

Politidirektoratet følger godt med på politiets våpenbruk. Politidirektør Humlegård sier at det ikke er sånn at politiet bruker, eller truer med våpen mer nå enn før den midlertidige bevæpningen trådte i kraft.

Norge fortsatt mål

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at PST vurderer at IS- og Al Qaida- tilhengere i Norge kan være tilbøyelige til å kunne utføre terrorhandlinger her i landet. Politifolk kan være relevante mål for disse tilhengerne.

PST legger også vekt på at det de siste årene har blitt utført en rekke terrorhandlinger i vestlige land der politiet har vært primærmål.

Bred støtte i politidistriktene

Bevæpnet politikvinne med hendene inntil siden står utenfor Stortinget
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier det er bred støtte for bevæpning fra politimestrene. Politidistriktene har denne sommeren utført en risiko- og sårbarhets-analyse for sine ansvarsområder uten å ha kommet fram til alternative tiltak. Derfor ber direktoratet om fortsatt bevæpning av politiet.

Justisminister Anders Anundsen sier han vil imøtekomme Politidirektoratets anmodning om midlertidig bevæpning fram til 15 oktober. Justisministeren sier de faglige rådene er entydige og mener det ville være uforsvarlig å ikke forlenge den midlertidige bevæpningen.

– Det dette handler om er tryggheten til borgerne våre og de som skal sikre denne tryggheten, nemlig politiet. Politiet må derfor ha de verktøyene de mener er nødvendige for å sikre egen trygghet.

Anundsen understreket imidlertid at regjeringen forholder seg fullt ut til Stortingets vedtak om at norsk politi skal være ubevæpnet i en normalsituasjon.

Anundsen om politi bevæpning

Justisministeren understreker at beslutningen om bevæpning er basert på faglige råd. Foto : Dag Robert Johansen

Uhell med våpnene

Siden november har politiet rapportert om 30 tilfeller der tjenestevåpen er blitt brukt i en trusselsituasjon. I tre av tilfellene ble det avfyrt skudd.

Justisministeren varsler nå en endring i våpeninstruksen tidlig neste år, og det blir strengere rapporteringsrutiner inn mot justisdepartementet.

Hemmelighold om våpeninstruks: Politiet bekrefter at våpnene er ladd - NRK Norge - Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Les også:

Bevæpning i de nordiske landene: Politiet bekrefter at våpnene er ladd - NRK Norge - Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Les også: SV vil frata justisministeren makt - NRK Norge - Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

AKTUELT NÅ