Hopp til innhold

Politidirektoratet avviser kritikk om «gubbevelde»

Det største lokallaget i Politiets fellesforbund raser mot politidirektør Odd Reidar Humlegård etter ansettelsen av ny direktør i Politidirektoratet. Politidirektoratet mener spillereglene for ansettelsen har blitt fulgt.

Kristin Aga, leder i Oslo politiforening

GUBBEVELDE: Kristin Aga, leder i Oslo politiforening, reagerer kraftig på at en kvinne har blitt forbigått til jobben som ny beredskapsdirektør.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Marit Fostervold

TRAKK SØKNADEN: Marit Fostervold, visepolitimester i Trøndelag politidistrikt.

Foto: Ella Berit Strugstad Mathisen / NRK

Fredag ble det klart at Knut Smedsrud (55) blir ny avdelingsdirektør for politiberedskap og krisehåndtering i Politidirektoratet.

Torsdag skrev Politiforum at Marit Fostervold (45), visepolitimester i Trøndelag politidistrikt, trakk sin søknad til stillingen, etter å ha fått en telefon fra Politidirektoratet.

Jobben gikk dermed til Smedsrud, avdelingsdirektør i Politifagavdelingen i POD, og en av politidirektør Odd Reidar Humlegårds nærmeste betrodde.

– Kameraderi og gubbevelde

Kristin Aga leder det største lokallaget av politiets fagforening, med rundt 3000 medlemmer. I en kronikk publisert på NRK Ytring reagerer Aga kraftig på prosessen som har vært rundt direktørstillingen.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård på presseseminar

KRITIKK: Politidirektør Odd Reidar Humlegård må tåle kritikk fra det største lokallaget av Politiets fagforening.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Ifølge Aga har det lenge vært en dårlig bevart hemmelighet at Smedsrud, som Aga omtaler som «en venn» av Humlegård, kom til å få jobben «på bekostning av en kvinne som ville utgjort en forskjell».

– Det er sjokkerende, men jeg er langt fra overrasket. Det er nok et eksempel på det vi opplever som skinnprosesser, kameraderi og et gubbevelde på toppen, sier Kristin Aga, leder i Oslo politiforening til NRK.

Frykter for politireformen

Overfor NRK gir Aga uttrykk for at hennes medlemmer ikke lenger har tillit til den øverste ledelsen i politiet. Hun mener dette kan gjøre det vanskelig gå videre med den store omstillingen politiet nå er i gang med, der 27 politidistrikter er i ferd med å bli til 12.

Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund

AVKLARING: Sigve Bolstad, leder i Politiets fellesforbund, mener det er viktig at Politidirektoratet avklarer forholdene rundt ansettelsen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Jeg er tillitsvalgt for over 3000 medlemmer, jeg snakker med veldig mange i norsk politi, og jeg har fortsatt til gode å høre noen som har tillit til prosessene som toppledelsene i norsk politi kjører, sier Aga, som påpeker at hennes kritikk ikke handler om hvorvidt Smedsrud er egnet til jobben.

Både Smedsrud og Fostervold har lang bakgrunn fra politiet (se faktaboks). Leder i Politiets Fellesforbund i Norge, Sigve Bolstad, sier til NRK at Politidirektoratet og politiet som helhet er helt avhengige av tillit og troverdighet.

– Det er noen viktige spørsmål som ikke er besvart i denne saken, så lenge de ikke er besvart, rokker det ved tilliten. Vi vet ikke fullt hva som har skjedd, men det må POD komme på banen, sa Bolstad fredag formiddag.

– Ikke bedt om å trekke søknad

NRK får bekreftet at Marit Fostervold fikk en telefonsamtale fra Politidirektoratet lørdag 5. februar, en uke etter at hun hadde vært på intervju.

I en pressemelding publisert fredag ettermiddag avviser POD at Fostervold har blitt bedt om å trekke sin sin søknad til direktør-jobben. Politidirektør Odd Reidar Humlegård har ikke anledning til å stille til intervju med NRK, det har derimot HR-direktør Karin Aslaksen.

Karin Aslaksen, HR-direktør i POD

AVVISER: Karin Aslaksen, HR-direktør i Politidirektoratet, sier man aldri

Foto: Alf Ivar Martinsen / NRK

Hun avviser at jobben som beredskapsdirektør var tiltenkt Knut Smedsrud allerede da stillingen ble utlyst før jul.

– Vi har fulgt de vanlige spillereglene for en ansettelsesprosess. Vi har hatt representater for de ansatte med hele veien. Dette er en prosess som førte til at den beste kandidaten ble ansatt, sier Aslaksen.

– Uenige i enkeltsaker

Hun mener PODs forhold til fagforeningene er godt, og frykter ikke at at svekket tillit skal gå ut over arbeidet med Politireformen.

– At vi er uenige i enkeltsaker er en del av et godt samarbeid. Vi har kanaler og måter å håndtere konflikter på i et slikt samarbeid, sier Aslaksen

Når det gjelder karakteristikkene om POD som «et gubbevelde», svarer Aslaksen at man har en målsetning om 40 prosent kvinner i politiet. Denne målsetningen er ikke infridd per i dag, men POD har ikke konkrete tall på området.

– Det jobber vi langsiktig med å få på plass. Det er mange tiltak som er iverksatt. I 2015 var 40 prosent av de nyansatte politimesterne kvinner, sier HR-direktøren.

Taust

Grensekontroll pressekonferanse

NY JOBB: Fredag ble det klart at Knut Smedsrud, avdelingsdirektør for politifag, får ny jobb som beredskapsdirektør i Politidirektoratet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

NRK har vært i kontakt med Knut Smedsrud, som ikke ønsker å kommentere saken, og viser til kommunikasjonsavdelingen i Politidirektoratet.

NRK har vært i kontakt med Fostervold, som tidligere har skrevet en mastergrad om at kvinnelig ledere forbigås i politiet. Hun ønsker ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

Kristin Aga i Oslo politiforening mener Justisminister Anders Anundsen nå må svare på om han kan leve med at «norsk politi i svært liten grad har tillit til ledelsen i politiet.»

NRK har vært i kontakt med Justisdepartementet, som sier det ikke er naturlig at Anundsen svarer på en sak som gjelder ansettelsesforhold.

AKTUELT NÅ