NRK Meny
Normal

Pensjonistene taper penger: – Frp bryter løftene sine

Landets pensjonister ser ut til å få redusert kjøpekraft i år. Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet, kaller det løftebrudd fra Frp.

Fagforbundets leder Jan Davidsen.

SKUFFET: Jan Davidsen liker dårlig at pensjonistene taper kjøpekraft.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det overrasker oss at når Frp sitter i regjering så fører de en annen politikk enn de lovet tidligere, leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, og viser til at Fremskrittspartiet har gått høyest ut for å støtte pensjonistene.

Pensjonistforbundet har regnet ut hvor mye en pensjonist taper i reell kjøpekraft i 2016. De tar utgangspunkt i en prisvekst på tre prosent og en lønnsvekst på 2,4 prosent, som ble utfallet av lønnsforhandlingene i frontfagene tidligere denne måneden. Utregningene viser da at en pensjonist med 300.000 i pensjon får redusert sin kjøpekraft med 4110 kroner i 2016.

– Det er et brudd på forutsetningene til pensjonsreformen. Prognosene framover viser videre svekkelse av kjøpekraften, sier Davidsen, som tidligere har sittet i sentralstyret til Arbeiderpartiet.

– Nå er tiden for å si ifra

Etter pensjonsforliket trådte i kraft i 2011 får pensjonistene 0,75 prosent mindre enn det arbeidstagere får i lønnsoppgjøret. Regjeringen satt tidligere i år ned et utvalg for å se på pensjonsreformen, og ble enige om å ikke gjøre noen endringer.

Landsmøtet til regjeringspartiet Frp er i gang og store deler av fredagen er viet til eldrepolitikk.

– Landsmøtet går parallelt med våre første møter med statsråden. Hvis noen vil gi et tydelig signal til regjeringen, så er det nå de bør gjøre det, mener Davidsen.

– Vi har gjort mye

Bård Hoksrud, eldrepolitisk talsperson i Frp, kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Davidsen og mener Frp i regjering har gjort mye for pensjonistene.

– Pensjonistene har fått mer penger med Frp i regjering, sier Hoksrud og henviser til at avkortingen av grunnpensjonen er redusert. Noen som gir 2,7 milliarder mer til pensjonistene.

– Vi kjemper videre, men vi kjemper alene. Vi ønsker å fjerne trekket på 0,75 prosent, men vi klarer ikke det uten et flertall med oss, sier Hoksrud

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger