NRK Meny
Normal

Ingen ekstra penger til pensjonister

Regjeringen gir ingen ekstra penger til pensjonister. Etter årets lønnsoppgjør kommer pensjonistene til å få redusert kjøpekraften sin. Ifølge Pensjonistforbundet taper en vanlig pensjonist 1400 kroner på dette.

Lommebok med pengesedler

SKUFFET: Pensjoner skal fortsatt oppjusteres med lønnsveksten, minus en fast faktor på 0,75 prosent. Pensjonistforbundet er svært skuffet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Tor Richardsen

Etter trygdeoppgjøret i fjor varslet regjeringen at alle steiner skulle snus, for at ikke pensjonistene skulle bli de store taperne i år etter år med moderate lønnsoppgjør.

Et utvalg ble satt ned, og tirsdag kveld ble utvalget enige om at pensjonsreformen skal forbli uendret.

Det er omtrent 830.000 pensjonister i Norge i dag. En av dem er Else Anna Holthe. Hun har vært pensjonist i 13 år og mener det er urettferdig at hun nå vil få dårligere råd – fordi pensjonen hennes stiger mindre enn prisene.

– Jeg synes det er nedlatende. VI trenger pengene. Vi har barn og mye å bruke pengene på, sier Holthe til NRK.

Regjeringen gir ingen ekstra penger til pensjonister Etter årets lønnsoppgjør kommer pensjonistene til å få redusert pensjonene sine. Ifølge Pensjonistforbundet taper en vanlig pensjonist 1400 kroner på dette.

Arbeidsministeren: – Alle må bidra

Etter pensjonsforliket trådte i kraft i 2011 får pensjonistene 0,75 prosent mindre enn det arbeidstagere får i lønnsoppgjøret. Lave lønnsoppgjør gjør at pensjonene blir mindre verdt.

Regjeringen lovet å se på saken. Idag hadde de tenkt ferdig. Arbeidsminister Anniken Hauglie har ikke tenkt til å gjøre endringer i pensjonsreformen som kom i 2011.

– I en situasjon med økende arbeidsledighet og fallende oljepris er det viktig at alle må bidra. Det er vanskelig å se for seg at en så stor gruppe ikke skal være en del av det, sier Hauglie og fortsetter:

– Nå opplever lønnstagerne nedgangstider på lønna si. Da må også pensjonene reguleres deretter. Vi kommer ikke til å gjøre noen endringer nå. Men pensjonistene kommer likevel til å få gode år i 2016 og 2017 av andre grunner.

Arbeids- og sosialminister Annike Hauglie

INGEN ENDRINGER: Arbeidsminister Anniken Hauglie har ikke tenkt til å gjøre endringer i pensjonsreformen som kom i 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– En vanlig pensjonist 1400 kroner

Else Anna Holthe fikk besøk av generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman, tirsdag kveld. Han er skuffet og sier at pensjonistene er de store taperne her.

– Det blir 1400 kroner mindre å rutte med for en som har en pensjon på 220.000 kroner. Det er mye penger, sier Olimb til NRK.

– Vil dere slåss mot dette?

– Vi kommer til å slåss med alt vi har av krefter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger