Hopp til innhold

Parkinsonpasient (70) ventet to timer på taxi i kulda: – Kunne ha blitt alvorlig

70-åringen hadde en kroppstemperatur på 34,9 grader etter å ha ventet på taxi etter et besøk hos lege Fredrik Ørlyng. – I ytterste konsekvens dør folk av nedkjøling, sier Ørlyng.

ALVORLIG: Lege Fredrik Ørlyng ved Legene på St. Hanshaugen viser hvor han fant den svært forkomne mannen med Parkinson sykdom torsdag denne uken.

70-åringen med Parkinsons sykdom ble stående og vente på en pasienttaxi i to timer utenfor legesenteret Legene på St. Hanshaugen i Oslo torsdag denne uken.

Da en legesekretær skulle gå fra jobb etter stengetid, oppdaget hun hva som hadde skjedd. Sammen med lege Fredrik Ørlyng fikk de den svært nedkjølte pasienten inn i varmen igjen.

– Da jeg kom ut stod han her. Han stod helt stille og virket veldig forkommen, med rennende nese, sier lege Fredrik Ørlyng, mens han peker på fortauet der 70-åringen stod og ventet.

Ifølge Ørlyng var mannen da så medtatt og preget at han slet med å bevege seg.

– Da måtte jeg støtte ham hele veien inn. Han klarte knapt å gå, selv om det er strødd her. Jeg tok ham inn døren og fulgte ham bort til en stol, der jeg hjalp ham med å sette seg ned. Etter hvert målte jeg temperaturen hans, sier Ørlyng.

– Kunne blitt alvorlig

Han forteller at kroppstemperaturen til mannen da lå på 34,9 grader. Vanlig kroppstemperatur hos mennesker ligger normalt mellom 36,5 og 37,5 grader celsius.

Pasienter med Parkinsons sykdom har vansker med å styre kroppen, og kan ha kognitiv svikt. Sykdommen kan derfor sammenlignes med en mild form for demens.

– Det er ikke sikkert at han ville skjønt hvordan han skulle forholde seg til situasjonen. Det kan hende han hadde blitt stående til det hadde blitt alvorlig. I ytterste konsekvens dør folk av nedkjøling, sier Ørlyng.

70 år gammel pasient med kalde hender etter å ha ventet på pasientreise

Legesekretæren tok dette bildet av 70-åringens hender etter hendelsen. Hendene bærer preg av at mannen hadde ventet lenge ute i kulda, sier Ørlyng.

Foto: St. Hanshaugen legesenter / Privat

Kjørte mannen hjem i egen bil

Pasientreiser ved Oslo universitetssykehus har ansvaret for pasienttransport til og fra behandling. NRK har tidligere fortalt at taxisjåfører i Oslo-området nesten 900 ganger har meldt inn turer som «bomturer», selv om pasienter venter på taxi.

I 2017 ble det registrert minst 2600 avvik i forbindelse med at taxiselskaper overtok ansvaret for pasienttransporten ved Oslo universitetssykehus (OUS). I tillegg har flere kreftpasienter måttet vente i timevis på drosje, fordi drosjesjåførene ikke synes avtalen mellom sykehuset og taxiselskapet er god nok.

Avdelingsleder Egil Johannessen beklager sterkt historien om den 70 år gamle Parkinson-pasienten overfor NRK. Ifølge Johannesen var mannens taxi bestilt og bekreftet til klokken 14.15.

Åse Britt Hamre

VENTER: Kreftpasientene må ofte vente i mange timer i resepsjonen på sykehuset når de skal hjem etter endt behandling.

Pasienten skal ha fått en SMS klokken 15.02, med en beklagelse om forsinkelser på grunn av dårlig vær og trafikale problemer. Parkinsonpasienten, som hadde stått ute i tre kvarter allerede, fikk trolig ikke med seg denne meldingen.

Johannessen bekrefter også at legene på St. Hanshaugen etterlyste taxien klokken 16.12. Først klokken 17.02 kunne det aktuelle taxiselskapet sende en bil til legekontoret.

Da hadde lege Ørlyng allerede kjørt pasienten hjem i sin egen bil. Legen kommer nå til å skrive en klage til ledelsen i helseforetaket, Pasientombudet, og Fylkesmannen i Oslo.

Johannessen sier Pasientreiser skal ta kontakt med det aktuelle taxiselskapet i morgen, for å finne årsaken til hva som skjedde.

NRK har vært i kontakt med det aktuelle taxiselskapet i forbindelse med saken, og gitt dem mulighet til å svare på kritikken. Taxiselskapene som har avtalen om pasienttransport med Oslo universitetssykehus, skal møte bymiljøetaten i Oslo i morgen for å finne ut hvordan de skal løse den siste tids problemer med pasienttransport.

Pasientombudet i Oslo og Akershus, Anne-Lise Kristensen sier drosjeproblematikken er et nasjonalt problem.

REAGERER: Pasientombudet i Oslo og Akershus, Anne-Lise Kristensen, sa i desember at drosjeproblematikken er et nasjonalt problem, og mener både sykehus og drosjenæringen må gå i seg selv og løse det.

AKTUELT NÅ