NRK Meny
Normal

Pågripelse i Kristin-saken: Psykologspesialist åpnet øynene våre

LARVIK (NRK) Psykologspesialisten «åpnet øynene våre». Det sier etterforskningslederen i Larvik om den mannlig ansatte som gikk gjennom drapet på Kristin Juel Johannessen (12) i 1999 på nytt.

Politiet i Vestfold om det nye arbeidet i Kristin-saken

– Han er en utrolig iherdig, engasjert og meget sterk fagperson, sier konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen til NRK.

I fjor sommer fikk mannen som er ansatt i politiet i Vestfold politidistrikt, grønt signal av ledelsen til å gå gjennom drapssaken på nytt.

– Vi har godt av å få andre personer med annen bakgrunn enn i politiet til å se på slike saker. Han har sittet for seg selv og gått gjennom saken på nytt i nærmere et halvt år, sier politistasjonssjef Tor Eriksen i Larvik, til NRK.

Det er ingen nye tekniske bevis i saken, men en ny gjennomgang førte til at mannen som var tiltalt og dømt i tingretten i 2001 – og senere frikjent, nå er siktet på nytt. Folkehelseinstituttet i Oslo har ved hjelp av nye metoder fremskaffet en fullstendig DNA-profil som matcher siktede.

Åpnet øynene våre

– Han hadde en total gjennomgang av saken og presenterte det for ledergruppa i politidistriktet i vinter. På bakgrunn av det han presenterte nedsatte vi en ny etterforskningsgruppe. Den åpnet øynene våre, og han åpnet vårt perspektiv, sier Abrahamsen.

I Kripos nyopprettede cold case-gruppe er det et viktig element at folk uten politiøyne også skal gå gjennom sakene. Slik mener politiet i Larvik at de har vært forut for si tid, med teknisk, taktisk, analyse, påtale - og det femte leddet som er den rådgivende psykologspesialisten som ble satt på saken i fjor sommer. Et lite halvår før politidirektøren opprettet cold case-gruppen i oktober.

Politiet bekreftet på pressekonferansen i dag at mannen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen (12), er samme mann som tidligere er dømt og siden frifunnet for drapet.

Han vil bli fremstilt for fengsling i morgen på grunn av fare for bevisforspillelse.

– Hvilke bevis er det som kan forspilles 16 år etter?

– Det er steiner som ikke er snudd og nye dører som åpnes. Da er det også nye vitner som må avhøres, sier politistasjonssjef Eriksen.

Politiledelsen er klare på at det ikke er gjort en dårlig jobb tidligere.

Hårstrå

– Det er ikke sikkert metodene vi hadde i 2000 ville fremskaffet en fullstendig DNA-profil som vi nå fikk helt nylig, sier leder for etterforskningsseksjonen i Larvik, Knut Vidar Vittersø.

Far til Kristin Juel Johannessen sier at det ikke er rom for å feile denne gangen. Den nå siktede fikk 500.000 kroner i erstatning da han ble frikjent i 2002.

– DNA-funnet er sterkt, sier Eriksen om DNA-profilen som ble analysert på Folkehelseinstituttet i Oslo.

Det var en DNA-prøve i Tyskland som gjorde at politiet trakk tiltalen da saken skulle opp i lagmannsretten i 2002. Laboratoriet i Tyskland mente et hårstrå som skulle tilhøre mannen tilhørte en kvinne.

– Jeg vil hverken avkrefte eller bekrefte om det er det samme hårstrået som nå er analysert, sier etterforskningsleder Vittersø.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger