Hopp til innhold

Nye DNA-analyser førte til pågripelsen

LARVIK (NRK): Bakgrunnen for pågripelsen i Kristin-saken er nye og bedre DNA-analyser som knytter den siktede til drapet, opplyste politiet på en pressekonferanse torsdag.

Politiet i Vestfold om det nye arbeidet i Kristin-saken

Politiet bekreftet også at mannen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen (12), er den samme mannen som tidligere er dømt og siden frifunnet for drapet.

Mannen ble pågrepet i Larvik onsdag kveld og sitter i nye avhør torsdag. Han er nå siktet for forsettlig drap.

– Det er nye, bedre og mer avanserte analysemetoder har gjort det mulig. Metodene gjør det mulig å innhente en full DNA-profil. Analysen er gjort ved Folkehelseinstituttet i Oslo, opplyste politiet på pressekonferansen.

Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i bygda Hedrum utenfor Larvik i Vestfold 5. august 1999. Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt. Ett år senere ble en 23 år gammel mann pågrepet for drapet.

Han ble funnet skyldig og dømt til tolv års fengsel, men anket. Før ankesaken kom opp, ble tiltalen frafalt. Hårstrå som ble funnet på drapsstedet kunne ikke knyttes til mannen, ifølge et tysk laboratorium.

Pressekonferanse politiet i Larvik

Konstituert visepolitimester Kjell Johan Abrahamsen (t.v.) og politimester Christine Fossen informerte om pågripelsen under en pressekonferanse ved Larvik politistasjon torsdag. Til stede var også krimsjef Knut Vidar Vittersø og politistasjonssjef Tor Eriksen.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Lokalt initiativ

Bakgrunnen for pågripelsen onsdag er et arbeid som har pågått lokalt i politidistriktet.

– En psykologspesialist, som er ansatt i politidistriktet, gjennomgikk saken på nytt, og på bakgrunn av dette, og med et fortsatt sterkt ønske om å få svar i denne saken, valgte vi lokalt å ta en ny gjennomgang, sier politimester Christine Fossen.

Etterforskningen har vært lagt inn i politiets analyseverktøy, som er nytt siden saken ble etterforsket sist.

– Et team ble nedsatt for å gjennomgå saken på nytt i våres, sier Fossen.

Hun vil ikke si hvilket DNA-treff det dreier seg om, men mener de har et godt grunnlag for å gå videre og sikte den pågrepne på nytt.

Ny teknologi

Politimester Fossen sier pågripelse må oppleves som en enorm lettelse for familien som har levd med uvissheten i mange år.

– Dette har vært en sak som vi ønsker å oppklare, og nå mener vi at vi har god grunn til å pågripe og sikte vedkommende. Vi har et godt DNA-funn som vi ønsker å bruke.

Hvorfor pågripes han nå 16 år etter drapet?

– Det har vært en utvikling i det å analysere og finne DNA-profiler. Det har vært en enorm utvikling på det fagfeltet. Det ble vi gjort oppmerksom på, og da vi hadde en ny gjennomgang av saken, fant vi muligheter til å etterforske enkelte ting på nytt.