Over 1200 asylsøkere til Norge på en uke

Bare i natt ble 60 nye asylsøkere registrert hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen. – Det kom flere på én uke nå enn det gjorde sammenlagt i januar og februar, sier Frode Forfang, direktør i UDI.

Flyktninger sover på gata

STOR PÅGANG: Politiets utlendingsenhet (PU) har hendene fulle med å registrere asylsøkere. Bildet er fra forrige uke, da flere asylsøkere måtte overnatte utenfor kontorene til PU.

Foto: Linn Beate Woll

Forrige uke kom det 1242 asylsøkere til landet, en økning på 452 fra uken før. Over halvparten kommer fra Syria, viser ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Til sammen har 2785 personer søkt om asyl i Norge hittil i september.

– Jeg tror dette er rekord på en enkelt uke. I august måned var det rekord siden begynnelsen av 90-tallet. Antall flyktninger er fortsatt på vei opp, og det er ingen tegn til at det vil avta. Det kan øke ytterligere basert på rapporter fra Europa, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Frode Forfang

KAN ØKE: – Det kom flere på en uke nå enn i januar og februar sammenlagt. Det illustrerer hvordan situasjonen har endret seg, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Det kom flere på én uke nå enn det gjorde sammenlagt i januar og februar. Det illustrerer hvordan situasjonen har endret seg. Dette er et helt annet nivå enn det vi er vant til, og det setter apparatet på prøve, forteller Forfang.

Les også:

60 registrerte på Tøyen i natt

Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen opplever stor pågang, og registrerte flyktninger fortløpende i natt.

– Mellom midnatt og kl. 07.00 registrerte vi inn 60 nye asylsøkere og alle som kom før kl. 05.00 fikk tilbud om overnatting, sier Cecilie Johansen, pressevakt ved PU til NRK.

Asylsøkere fra Somalia utenfor politiets utlendingsenhet på Tøyen, torsdag.

VENTETID: Asylsøkere fra Somalia utenfor Politiets utlendingsenhet. Bildet er tatt i august.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Ikke godt nok hjelpeapparat

Kari Saanum sitter i styret i aksjonsgruppen Refugees Welcome to Norway, som blant annet jobber med å forsyne flyktningene med mat og klær.

–Vi kommer til å fortsette å jobbe for å gi flyktningene en verdig velkomst. Problemet er at det ikke er godt nok apparat som står klart til å hjelpe. Det er et voldsomt press på mottakene, der folk stues sammen under uverdige forhold. Vi synes det er påfallende at regjeringen ikke er mer proaktiv i saken, sier Saanum.

– Inkluder flyktningene

UDI-direktøren forteller at den store pågangen stiller store krav til mottaksapparatet, og at det stadig jobbes med forbedring. Forfang mener frivilliges viktigste oppgave starter etter den akutte fasen.

– Hjelp flyktningene med å bli inkludert i lokalmiljøet. Gi av din tid. Det er den beste hjelpen frivillige kan gi. Myndighetene kan ta seg av de umiddelbare materielle behovene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger