Oslo tingrett vil ikke varetektsfengsle Lunder

OSLO TINGRETT (NRK): Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder skal ikke varetektsfengsles, mener Oslo tingrett. Økokrim har anket avgjørelsen.

Jo Lunder

SIKTET: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder ble pågrepet på Oslo lufthavn da han kom med fly fra London onsdag kveld. Fredag ettermiddag ble han fremstilt for varetektsfengsling.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Den tidligere konsernsjefen Jo Lunder ble pågrepet på Gardermoen onsdag kveld, siktet for grov korrupsjon. Økokrim mener han må holdes i varetekt. Det var ikke Oslo tingrett med på.

«Retten har under tvil kommet til at det ikke foreligger skjellig grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon eller medvirkning til korrupsjon,» står det i kjennelsen.

– Dette er en gledelig dag for Lunder. Det er sjelden tingretten ikke følger påtalemyndighetens ønske om varetektsfengsling, sier forsvarer Cato Schiøtz til NRK.

Må bli i fengsel

Økokrim har anket avgjørelsen.

– Økokrim mener det er viktig å få lagmannsrettens vurdering, skriver førstestatsadvokat Marianne Djupesland i en tekstmelding til NRK.

Hun har fått rettens medhold i oppsettende virkning, noe som betyr at Lunder blir sittende i varetekt til lagmannsretten har behandlet saken. Han blir i første omgang sittende over helgen.

– Stoppet utbetalinger

Økokrim mener Lunder var delaktig i en overføring fra Vimpelcom til Takilant på 30 millioner dollar, som de mener er bestikkelser for å få 4G-lisens i Usbekistan.

Lunder kunne vise til eposter der han stoppet den første utbetalingen til Takilant da han oppdaget den.

– Han ba om en grundig gjennomgang av grunnlaget for utbetalingene og iverksatte undersøkelser. Da han blant annet fikk svar fra amerikanske revisorer, så hadde han ikke grunnlag for å stoppe utbetalingene, sier Schiøtz.

Lunder hadde da vært sjef i Vimpelcom i et par måneder.

«Slik han har forklart seg tilsa de opplysningene og tilbakemeldingene han fikk fra sine interne og Vimpelcoms eksterne rådgivere, at avtalen kunne inngås,» skriver tingrettsdommer Elisabeth Wittermann i kjennelsen.

Saken i tingretten ble holdt for lukkede dører.

Fengslingsmøtet var over ved 16-tiden i ettermiddag. Aktørene forlot da retten uten å snakke med pressen.

FIKK MEDHOLD: Forsvarer Cato Schiøtz forklarer hva i Lunders forklaring som gjorde at han fikk medhold i Oslo tingrett.

Pågrepet onsdag

Jo Lunder ble pågrepet på Oslo lufthavn onsdag kveld og satt torsdag i avhør i flere timer.

– Han har svart på alle spørsmål og vil selvfølgelig samarbeide med Økokrim på alle måter, sa hans forsvarer Cato Schiøtz til NRK etter avhørene.

Cato Schiøtz snakker i telefonen på kontorene til Økokrim

FORSVARER: Cato Schiøtz bisto sin klient Jo Lunder i et flere timer langt avhør i går. Her er Schiøtz i kontorene til Økokrim torsdag ettermiddag i forbindelse med avhøret.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
Marianne Djupesland

ETTERFORSKER: Økokrim har startet egen etterforskning og opprettet sak i Vimpelcom-saken, bekrefter førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Han var daglig leder i Vimpelcom i en interessant periode, så det er viktig å få kartlagt hans rolle i saken, sa Marianne Djupesland, førstestatsadvokat og leder for korrupsjonsteamet i Økokrim, til NRK i går.

– Det er en alvorlig mistanke, så dette er en sak Økokrim ønsker å prioritere.

Mistenker penger til presidentdatter

I fjor høst ble det kjent at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, og som i realiteten skal være styrt av Karimova. Hun har tronet listen over landets rikeste kvinne, og sitter for tiden i husarrest. Hun er involvert i korrupsjonsetterforskninger i fem land.

Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

Gulnara Karimova får applaus etter å ha presentert sin kleskolleksjon

PRESIDENTDATTEREN: Vimpelcom etterforskes for å ha betalt bestikkelser til et postboksselskap man antar kontrolleres av Gulnara Karimova, datteren til Usbekistans president og enehersker. Her får Karimova applaus etter å ha presentert en kleskolleksjon.

Foto: JASON LEE / Reuters

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger